Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Μάθετε…αντιτρομοκρατικές μεθόδους στο Οικονομικό Ιωαννίνων


Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια γενικώς σύνθετη υπόθεση. Προσφάτως, τα πανεπιστήμια ποντάρουν σε αυτά τα προγράμματα προκειμένου να έχουν κάποια παραπάνω έσοδα, σε εποχές που οι επιχορηγήσεις μειώνονται διαρκώς. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει με το πρόγραμμα του Οικονομικού Ιωαννίνων (στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής) είναι μάλλον… παράξενο, έως και παράταιρο.

Καταρχάς, μερικές από τις θεματικές ενότητες προσιδιάζουν στο αντικείμενο, όχι οικονομικού πανεπιστημιακού τμήματος, αλλά σε «ενημερώσεις» που γίνονται σε νεοσύλλεκτους στον στρατό: Τακτικές συνοδευτικών σωμάτων ασφαλείας με 330 ευρώ, Τρομοκρατία-αντιτρομοκρατία, πρόληψη και αντιμετώπιση, με δίδακτρα 290 ευρώ, Αποτροπή έκνομων-ένοπλων ενεργειών στην θάλασσα με 220 ευρώ. Το παράξενο (και κάπως αστείο ταυτόχρονα) είναι ότι οι συγκεκριμένες ενότητες βρίσκονται δίπλα δίπλα με τα μαθήματα Photoshop, με τη… «σκηνοθεσία στο θέατρο» και το «θεατρικό παιχνίδι με τους εκπαιδευτικούς» και προσφέρονται από ένα πανεπιστημιακό τμήμα και όχι από κάποια ιδιωτική σχολή security.

Το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου συκλήθηκε έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο με αίτημα του αναπλητωτή πρύτανη Τρ. Αλμπάνη, ο οποίος προκάλεσε και έκτακτη συνεδρίαση της κοσμητείας της σχολής. Οι πρώτες αποφάσεις είναι να κατέβουν οι "επίμαχες" ενότητες και να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή δεοντολογίας του ιδρύματος, η οποία επανασυστήθηκε πριν από ένα μήνα. Επίσης, διακόπτονται τα μαθήματα που δεν έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος. Ο κ. Αλμπάνης ως κοσμήτορας εισηγήθηκε και αναλαμβάνει τον οικονομικό έλεγχο του προγράμματος απο το 2008.

Το επικίνδυνο είναι ότι μπλέκουν τον ακαδημαϊκό και τον στρατιωτικό χώρο. Στα σεμινάρια διδάσκουν εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί και διαβάζοντας στους σκοπούς κάποιων θεματικών ενοτήτων, βρίσκεται η «αποτροπή πειρατείας σε ποντοπόρα πλοία». Σε άλλη ενότητα, οι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες διδάσκονται τη χρήση των όπλων.

Τα «ενδιαφέροντα» δεν σταματάνε εδώ. Όπως μας πληροφορεί το blog της Kapap Academy, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω του εργαστηρίου του Οικονομικού Ιωαννίνων, μαθήματα εξειδίκευσης εκπαιδευτών αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας. 

Στρατιωτικοποίηση; Nαι, με ένα πλάγιο τρόπο. Σίγουρα όμως, η θεματική του προγράμματος του συγκεκριμένου εργαστηρίου (στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Μιχάλης Χλέτσος) μοιάζει λίγο με… σούπερ μάρκετ και προσφερόμενη θεματολογία ιδιωτικού ΙΕΚ, με παράταιρα θέματα, τόσο με τη φύση του συγκεκριμένου τμήματος, όσο και με το προφίλ ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου