Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Συγκλονιστικές φωτό και βίντεο από την τραγική προσπάθεια διάσωσης στη Μεσόγειο – 34 νεκροί

Τουλάχιστον 34 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολύ μικρά παιδιά, αφού έπεσαν στη θάλασσα από υπερφορτωμένο πλεούμενο
στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσαν η ιταλική ακτοφυλακή και ο υπεύθυνος ενός σκάφους ανθρωπιστικής αρωγής που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση περίπου 1.700 ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω σε 15 σκάφη.
prosfuges7
Η ιταλική ακτοφυλακή, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, έκανε λόγο στο τέλος του πρωινού για τουλάχιστον 20 πτώματα, ενώ ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της μαλτέζικης μκο MOAS που βρίσκεται επί τόπου, είπε ότι η οργάνωση έχει ήδη ανασύρει 34 πτώματα.

Η ακτοφυλακή κάλεσε και άλλα σκάφη να βοηθήσουν στη διάσωση, λέγοντας πως περίπου 1.700 άνθρωποι συνωστίζονταν σε περίπου 15 πλεούμενα.
prosfuges
«Οι περισσότεροι ήσαν πολύ μικρά παιδιά», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες μετανάστες να καλούν σε βοήθεια μέσα στο νερό και πολλούς λευκούς σάκους με ανθρώπινες σορούς στο νεκροτομείο.
prosfuges5
Οι μετανάστες βρίσκονταν σ’ ένα ξύλινο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της Ζουάρα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.
prosfuges4
Ενώ το πλήρωμα του πλοίου Phoenix, που έχει ναυλωθεί από τη MOAS, είχε αρχίσει να διανέμει σωσίβια, μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του πλεούμενου έπεσαν στο νερό, πιθανόν εξαιτίας ενός κύματος.

«Δεν είναι σκηνή από ταινία φρίκης, είναι μια πραγματική τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στις πύλες της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Κατραμπόουν, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο Phoenix.
Με τη βοήθεια ενός σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής και πολλών εμπορικών πλοίων, οι διασώστες προσπάθησαν να περισυλλέξουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη θάλασσα σωστικές λέμβους ενώ ένα ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής στην προσπάθεια να ανασύρει επιζώντες και σορούς.
Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε εξάλλου να παραβιάσουν τους σύρτες που κρατούσαν κλειδαμπαρωμένους εκατοντάδες μετανάστες στα αμπάρια του πλεούμενου.
Περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 στο πιο επικίνδυνο στον κόσμο πέρασμα που χρησιμοποιούν οι μετανάστες οι οποίοι διαφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
prosfuges3
Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 7.000 μετανάστες διασώθηκαν από επικίνδυνα πλεούμενα σε διεθνή ύδατα ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου διακινητές ανθρώπων δρουν ατιμώρητοι.
Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την εδρεύουσα στην Τρίπολη ακτοφυλακή και να παράσχουν στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εκπαίδευση και εξοπλισμό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διακίνηση ανθρώπων, φέτος καταγράφονται αφίξεις μεταναστών χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι τώρα στη θάλασσα και έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία, μια αύξηση κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών.
prosfuges3
Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μόλις στο όριο των 12 μιλίων που χωρίζει τη λιβυκή επικράτεια από τα διεθνή ύδατα.
Είναι μια πολυσύχναστη θαλάσσια έκταση όπου επιχειρούν ανθρωπιστικά σκάφη, η λιβυκή ακτοφυλακή, ακόμη και απορριμματοσυλλέκτες που ελπίζουν να περιμαζέψουν εγκαταλειμμένες βάρκες μεταναστών και τις μηχανές τους.
prosfuges2
Η λιβυκή ακτοφυλακή εξαπέλυσε χθες Τρίτη πυρά καθώς μη κυβερνητικά σκάφη πραγματοποίησαν διασώσεις εκεί κοντά, ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η ανθρωπιστική οργάνωση Jugend Rettet, που διαχειρίζεται το σκάφος διάσωσης Iuventa.
prosfuges1

Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 100 μετανάστες να πηδήξουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν προς τα ανθρωπιστικά πλοιάρια. Δεν είναι σαφές αν σημειώθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί. Οι Λίβυοι ρυμούλκησαν στη συνέχεια δύο μεταναστευτικά σκάφη πίσω στην ακτή, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις επιβίβασαν περισσότερους από 1.000 μετανάστες στα σκάφη τους.
https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου