Σημαντική για την εξέλιξη των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου, εκτιμάται ότι είναι η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ότι οι κινεζικές εταιρίες είναι ελεύθερες να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με αμερικανικές εταιρίες προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: liquefied natural gas) με στόχο την ολοκλήρωση μακροχρόνιων συμφωνιών.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός, Γουίλμπουρ Ρος, δεδομένου ότι οι δυο χώρες δεν έχουν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ενώ ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η απόφαση αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν την Κίνα λιγότερο ευνοϊκά ακόμα και από τις χώρες με τις οποίες έχουν εν ισχύ συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η παρουσία της αμερικανικής παραγωγής από διαφόρους τομείς στην κινεζική αγορά (π.χ. βοοειδή), στο πλαίσιο σχεδίου δράσης 100 ημερών, αν και η ανακοίνωση στόχο έχει να δώσει την εντύπωση ανταπόδοσης για τις προσπάθειες των Κινέζων για την επίτευξη κάποιας λύσης στο πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Υπενθυμίζεται δε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI (United Press International), ότι στην ετήσια έκθεσή της η Royal Dutch Shell αναφέρει ότι η ζήτηση για το LNG δείχνει τάσεις ανάπτυξης με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το συμβατικό φυσικό αέριο. Κίνα και Ινδία που παρουσιάζουν ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης, οδηγούν ανοδικά τη ζήτηση για το προϊόν. Όλα θα κριθούν ασφαλώς στην τιμή που θα προσφέρεται το αμερικανικό LNG στους Κινέζους, αν δηλαδή θα είναι ανταγωνιστικό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου