Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ 1971: «Βρώμικος πόλεμος» και κατά της ελευθεροτυπίας

ΗΠΑ – Ιούνιος 1971. Η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από μια μυστική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά σε δικαστική δίωξη, κατηγορώντας τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι λειτουργούν υπέρ της σοβιετικής κατασκοπίας… Το δικαστήριο αρχικά απορρίπτει το αίτημα της κυβέρνησης, αλλά το Εφετείο διατάζει την προσωρινή διακοπή των επίμαχων δημοσιευμάτων. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της κυβέρνησης.
Απ’ τις αρχές του 1971 ο πόλεμος του Βιετνάμ παίρνει εξαιρετικά αρνητική τροπή για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Οι απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων πολλαπλασιάζονται και μαζί με αυτές και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου γιγαντώνεται το αντιπολεμικό κίνημα. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν στην αμερικανική κοινή γνώμη οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις των τραυματιών και των αναπήρων του «βρώμικου πολέμου».

Στα τόσα προβλήματα του Αμερικανού Προέδρου Νίξον προστίθεται ένα ακόμη στις 13 Ιούνη 1971. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από μια μυστική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόκειται για μια πολιτική βόμβα πολλών μεγατόνων, που αποκαλύπτει το σκοτεινό ρόλο τεσσάρων διαδοχικών Αμερικανών Προέδρων στον πόλεμο της Ινδοκίνας, εμφανίζοντάς τους να καταπατούν διεθνείς συνθήκες, να υποκινούν πραξικοπήματα, να στηρίζουν διεφθαρμένους δικτάτορες, να δίνουν το «πράσινο φως» για γενοκτονίες αμάχων και να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και της πυρηνικής επίθεσης «εναντίον των κομμουνιστικών χωρών της περιοχής»…!

Η έκθεση του Πενταγώνου αποτελούνταν από 47 τόμους με 7.000 σελίδες. Είχε συνταχτεί με εντολή του πρώην υπουργού Αμυνας Μακναμάρα και τα 15 αντίγραφά της κλειδώθηκαν στα άδυτα του Πενταγώνου.

Το σοκ απ’ την πρώτη κιόλας δημοσίευση ήταν τεράστιο. Δεν ήταν μόνο οι αποκαλύψεις που προαναφέραμε, ήταν και το σκάνδαλο που ανέκυψε για το πώς διέρρευσε ένα τέτοιο κείμενο στον Τύπο, σκάνδαλο που γελοιοποιούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στις 15 Ιουνίου και αφού το τελεσίγραφο προς τη διεύθυνση της εφημερίδας να σταματήσει τη δημοσίευση απορρίφθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρεί σε δικαστική δίωξη, κατηγορώντας τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι λειτουργούν υπέρ της σοβιετικής κατασκοπίας… Το δικαστήριο αρχικά απορρίπτει το αίτημα της κυβέρνησης, αλλά το Εφετείο διατάζει την προσωρινή διακοπή των επίμαχων δημοσιευμάτων.

Ο δικαστικός αγώνας κυβέρνησης και Τύπου συνεχίζεται, ενώ φουντώνει και το κύμα διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες φίμωσης των εφημερίδων. Στις 30 Ιούνη το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της κυβέρνησης. Η δημοσίευση των εγγράφων του Πενταγώνου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, υποχρεώνουν τον Νίξον να επιταχύνει την πολιτική της «απαγκίστρωσης».

*Στη φωτογραφία, αριστερά, τραυματίες και ανάπηροι του πολέμου στο Βιετνάμ διαδηλώνουν κατά του πολέμου, μπροστά στο μέγαρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου