Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στο Αφγανιστάν του οποίου τον έλεγχο Απαιτούν

Πολλοί είχαν "φοβηθεί" ότι η εκλογή Τραμπ στην Αμερικανική Προεδρία θα ήταν η αρχή ενός νέου Απομονωτισμού για τις ΗΠΑ, θα σήμαινε την έναρξη της αποχώρησης της από τη Μέση Ανατολή.
Σειρά πολεμικών επεισοδίων αποκαλύπτουν ότι με αφετηρία τον βομβαρδισμό της Συρίας και πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ έχουμε έναν νέο κύκλο του αίματος.
Οι εξελίξεις στο Κατάρ αλλά και στο Αφγανιστάν το επιβεβαιώνουν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις προκειμένου να καθορίσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογεί την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στην χώρα, όπως έχει ζητήσει ο αρμόδιος στρατιωτικός διοικητής.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αριθμητικό επίπεδο των Αμερικανών στρατιωτών, που σήμερα φτάνει στους 8.400 στρατιώτες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, που δρομολογήθηκε μετά την προειδοποίηση του Μάτις προς το Κογκρέσο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, παρά την αμερικανική υποστήριξη δεν μπορούν να νικήσουν τους Ταλιμπάν, ενώ έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 15 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων. “Δεν νικάμε τώρα στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να το ανατρέψουμε αυτό το συντομότερο δυνατό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις στην διάρκεια ακρόασης του από την αρμόδια για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιτροπή της Γερουσίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δράση των Ταλιμπάν “κλιμακώνεται” την περίοδο αυτή, ενώ την αρνητική αυτή εξέλιξη σκοπεύει να την αντιμετωπίσει ο ίδιος.

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η μεταβίβαση της ευθύνης της λήψης αποφάσεων στους στρατιωτικούς, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι η παραχώρηση εξουσιών στην ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τον Λευκό Οίκο δεν θα απαλλάξει τον Τραμπ από την πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις στασιμότητας στα πεδία των μαχών, όπου εμπλέκονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι ίδιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές μειώνουν τις δυνατότητες ανάληψης προληπτικής δράσης από τους διπλωμάτες. Πριν από τέσσερις μήνες, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον που ηγείται των αμερικανικών και διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είχε δηλώσει ότι έχει ανάγκη “από μερικές χιλιάδες” επιπλέον στρατιωτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ένας αριθμός από αυτούς, μπορεί να προέρχεται από τους συμμάχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων, ο αριθμός των επιπλέον στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν θα κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 και των 5.000. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιδιώκει το μεγαλύτερο ποσοστό των στρατιωτικών αυτών να είναι εκπαιδευτές, υποστηρίζοντας την προσπάθεια αύξησης της μαχητικής ικανότητας του αφγανικού στρατού.

Ένας άλλος τομέας αποστολής επιπλέον προσωπικού για το αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι η αποστολή πληρωμάτων αεροσκαφών για την υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιθετική δράση των Ταλιμπάν, η οποία έχει κλιμακωθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα αύξησης της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ, καθώς η οποιαδήποτε αποδεκτή αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν θα είναι ικανή να αντιστρέψει την σημερινή απελπιστική κατάσταση και πολύ περισσότερο να επιτύχει την εδραίωση της σταθερότητας στην χώρα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τους 17.000, από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων το 2001. Το 2011 είχαν αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες, φτάνοντας υψηλότερο αριθμητικό επίπεδο, για να μειωθούν δραστικά κατά τα χρόνια που ακολούθησαν. Σύμφωνα με την τελευταία αμυντική αξιολόγηση από πλευράς των ΗΠΑ, η αφγανική κυβέρνηση έχει κατορθώσει να ελέγξει ποσοστό 59,7% επί του συνόλου των 407 περιφερειών (20 Φεβρουαρίου).



Το ποσοστό αυτό ελέγχου είναι μειωμένο κατά 11% από την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του αμερικανικού Πενταγώνου, δραματοποιώντας πρακτικά την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ταλιμπάν. Από την άλλη μεριά, η στρατηγική της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΑΜ υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει σχετικά το Κογκρέσο για τις επιλογές του, στα μέσα Ιουλίου, ζητώντας προφανώς την ανάπτυξη επιπλέον αριθμού χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών. Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας, πίεσε τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, στην ακρόαση της Τρίτης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση ανάγκη από αλλαγή της στρατηγικής τους, αλλά κι αύξηση των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να αντιστρέψουν την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσω της διαρκούς αστάθειας στο Αφγανιστάν. “Αναγνωρίζουμε την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις.
http://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου