Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜακεδονία

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εξέλεξε αργά το βράδυ της Τετάρτης 31.05.2017 πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Η εκλογή του Ζάεφ θεωρείται το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια. Η εκλογή του αυτή έρχεται να δώσει τέλος στα σενάρια για πραξικόπημα τα οποία είχε προκαλέσει η αντίδραση του Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος δεν επιθυμούσε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάγεφ, επικεφαλή του κόμματος SDSM.
Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση διορίστηκε περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Νέος Υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα.

Τέλος στο Μακεδονικό όνειρο βάζει η νέα κυβέρνηση
Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, που αποτελούν το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: "Απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου". 

Λύση στο όνομα και ένταξη στην ΕΕ και ΝΑΤΟ
Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.


Την πλήρη και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας με επιστολή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα. Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητα στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου