Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Νορβηγία: Πεζοναύτες των ΗΠΑ προκαλούν αντίδραση της Ρωσίας

Το πρόγραμμα εκ περιτροπής ανάπτυξης δύναμης των Αμερικανών πεζοναυτών στη Νορβηγία για την εκτέλεση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας. 
Η απόφαση επέκτασης του προγράμματος μέχρι το 2018 εκνεύρισε τη Μόσχα ακόμα περισσότερο…
Η απόφαση επέκτασης του προγράμματος συνεκπαίδευσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας την Τετάρτη και συγκεκριμένα από την ίδια την υπουργό Ίνε Έρικσεν Σορέιντε, η οποία μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη.

Από τον Ιανουάριο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Βαερνές της κεντρικής Νορβηγίας 330 Αμερικανοί Πεζοναύτες, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε σειρά ασκήσεων τόσο με τους Νορβηγούς όσο και με άλλες συμμαχικές χώρες, με σενάρια τα οποία στο επίκεντρο έχουν τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελέστηκαν σε ασκήσει κοντά στα σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία, μαζί με βρετανικές και ολλανδικές δυνάμεις.


Είναι η πρώτη φορά μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, που μια ξένη δύναμη σταθμεύει επί μακρόν σε νορβηγικό έδαφος και μάλιστα από κοινού με τους οικοδεσπότες τους, οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ αποθήκευσαν οπλικά συστήματα και άλλο πολεμικό υλικό σε ειδικές αποθήκες ασφαλείας, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα εάν ποτέ απαιτηθεί…

Θυμίζουμε:

Χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι αποδέχθηκε αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη στρατιωτών στο έδαφός της.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Αμερικανοί στρατιώτες μεταβαίνουν στη Νορβηγία για να εκπαιδευτούν και να κάνουν περισσότερα στρατιωτικά γυμνάσια με τον νορβηγικό στρατό υπό δύσκολες συνθήκες.

Η πρωτοβουλία δυσαρέστησε τη Ρωσία. Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. «Δεν θα βελτιώσει ασφαλώς την κατάσταση από πλευράς ασφάλειας στη Βόρεια Ευρώπη», είχε αναφέρει σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο Όσλο, ο Μαξίμ Γκούροφ.

Εκπρόσωπος των Εσωτερικών Φρουρών της Νορβηγίας, που θα φιλοξενήσουν τους πεζοναύτες στη στρατιωτική βάση Βαέρνες, σε απόσταση περίπου 1.500 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα μάθουν το πώς να πολεμούν σε χειμερινές συνθήκες.

«Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες θα έχουν μια βασική χειμερινή εκπαίδευση, θα μάθουν πώς να τα βγάζουν πέρα με τα σκι και να επιβιώνουν σε αρκτικό περιβάλλον», δήλωσε ο νορβηγός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρούνε Χάαρσταντ. «Δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία ή με την παρούσα κατάσταση.»

Τον Μάρτιο οι πεζοναύτες θα λάβουν μέρος στα Κοινά Γυμνάσια Βίκινγκ, στα οποία θα συμμετάσχουν επίσης βρετανικά στρατεύματα, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Άμυνας είπε επίσης πως η άφιξη των πεζοναυτών των ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις ανησυχίες για τη Ρωσία.

Προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους του σοβιετικού γείτονά της, η Νορβηγία είχε δεσμευθεί, προτού γίνει ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ το 1949, να μην δεχθεί στο έδαφός της ξένες δυνάμεις μάχης «αν δεν δεχθεί επίθεση ή απειλή για επίθεση».

Η νορβηγική κυβέρνηση επισημαίνει πως στρατεύματα του ΝΑΤΟ διεξάγουν ήδη τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα και πως η ανάπτυξη στρατευμάτων εκ περιτροπής δεν ισοδυναμεί με το άνοιγμα μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης.

Μέχρι τώρα, ο αμερικανικός στρατός διέθετε στη Νορβηγία τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού σε σήραγγες που έχουν ανοιχτεί στα βουνά, όχι όμως και στρατεύματα.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/ http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου