Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μέση Ανατολή: Έτσι διαμορφώνεται η νέα Τάξη πραγμάτων

Μια ανάλυση που πρέπει να διαβαστεί ανεξάρτητα την "στράτευση" του αρθρογράφου!
Μέση Ανατολή: Η νέα Τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται τώρα στην περιοχή. Τα πετρέλαια, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών με Ιράν, Πακιστάν και ΗΠΑ είναι το κλειδί
Γράφει ειδικός συνεργάτης
Είναι γεγονός πως τόσο το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), η συριακή του πτέρυγα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν υπο τον Μασούντ Μπαρζανί συνιστούν πλέον στρατηγικούς συμμάχους για τις ΗΠΑ.
Είναι επίσης γεγονός πως Αμερικανική διπλωματία έχει επενδύσει καθαρά και πολλά στην χειραφέτηση των Κούρδων, θεωρώντας πως οι Κουρδικές οντότητες σε Συρία και Ιράκ ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές πρόνοιες στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Οι Κούρδοι τέλος φαίνεται να αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους στην Αμερικανική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στους κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την ίδια ώρα που η επιρροή της Τουρκίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Μένουν να διασαφηνιστούν πολλά αναφορικά με τις σχέσεις των Κούρδων με την Τουρκία και με τις υπόλοιπες όμορες χώρες (Ιράκ,Ιράν,Συρία).

Ο τρόπος που θα “αναπνέουν” οι Κουρδικές οντότητες και θα διοχετεύουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγοράς θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα για τον βαθμό της Ανεξαρτησίας τους.

Όπως σημαντικός παράγοντας για τις γενικότερες εξελίξεις θα αποτελέσει και η λείανση-εξουδετέρωση των ενδο-κουρδικών συγκρούσεων, η πολιτική-κοινωνική σταθερότητα σε Ροζάβα-Νότιο Κουρδιστάν.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν χρησιμοποιώντας τον Κουρδικό παράγοντα σε πρώτο βαθμό.

Σε δεύτερο βαθμό επιθυμούν η μόνιμη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε Ιράκ και σε Νότια Συρία να αποτελέσει μηχανισμό πίεσης.

Οι μόνιμες στρατιωτικές βάσεις είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί αποσταθεροποίησης του σιιτικού Ιράκ στην περίπτωση που αυτό δεν ακολουθήσει μετριοπαθή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Στην δε Συρία αποτελούν τον κορμό της ανάσχεσης της επεκτατικότητας της Χεζμπολλάχ η οποία ανησυχεί σφόδρα το Ισραήλ

Είναι άγνωστο το πόσο οι Κούρδοι θα ανταποκριθούν στην προσδοκία αυτή των ΗΠΑ

Όπως άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να ισοσταθμίσουν την σοβαρή ιρανική επιρροή στις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες διαδραματίζουν κομβικής σημασίας ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.

Οι σφοδρότατες μάχες κατά του ισλαμικού Κράτους είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν στο Ιράκ μια σειρά απο πόλεις προπύργια των Σουνιτών όπως η Φαλούτζα, η Ραμάτα, η Μοσούλη.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως φυσικός διάδοχος του Ισλαμικού Κράτους και πόλος έκφρασης του Σουνιτικού Τόξου θα ανακηρυχθεί το Αραβικό ΝΑΤΟ, το οποίο και θα είναι προσδεδεμένο στο Αμερικανικό άρμα.

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ (πρώτος σταθμός της πρώτης περιοδείας του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ) είχε ως κύριο σκοπό να δημιουργηθεί μέσα από την ένωση 50 μουσουλμανικών χωρών και μέσα από την ενίσχυση τους με αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα, το αντίπαλο δέος για το Ιράν.

Η αμερικανική προσπάθεια συνεχίζεται και έχει πλέον ως πεδίο δοκιμασίας το Κατάρ και την απόσπαση του από την Ιρανική επιρροή.

Η Κρίση στις σχέσεις Σ. Αραβίας-Κατάρ μιας χώρας που φιλοξενεί την έδρα της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) και της οποίας ο επενδυτικός πλούτος αποτελεί σημαντική εφεδρεία για την οικονομία των ΗΠΑ,σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί

Λογικά επόμενος σταθμός της Αμερικανικής προσπάθειας θα είναι το Πακιστάν η μεγαλύτερη στρατιωτική και μόνη πυρηνική δύναμη του ισλαμικού κόσμου, έχει επιδεικτικά κρατηθεί εκτός της σύγκρουσης στην Υεμένη, παρά τις εκκλήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το Πακιστάν έχει παραδοσιακούς συμμαχικούς δεσμούς με τον οίκο των Σαούντ, αλλά και στενές οικονομικές σχέσεις με το πλούσιο σε φυσικό αέριο και συναλλαγματικά αποθέματα εμιράτο.

Πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν έφεραν το Πακιστάν να αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κατάρ.

Το Πακιστάν διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς,συνιστώντας ψυχραιμία, δηλώνοντας παράλληλα πως επιθυμεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης.

Αδιευκρίνιστη παράμετρος παραμένει και το νέο σημείο ισορροπίας των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αντιδρά πολύ αποφασιστικά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις-οχλήσεις καθώς και στις σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας.

Η σπασμωδικότητα της Άγκυρας εκπορεύεται κύρια από την κουρδική φοβία (συνεχή αναβάθμιση του Κουρδικού παράγοντα -κουρδικό ντόμινο), από την αναβάθμιση της ισχύος του Ιράν και από το κλείσιμο των εμπορικών δρόμων της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν βγαίνει απόλυτα ενισχυμένο από τις εξελίξεις.

Διατηρεί τον Ιρανικό διάδρομο (σύνδεση Τεχεράνης με Λίβανο) ο οποίος του προσφέρει και διέξοδο στην Μεσόγειο Θάλασσα,διατηρεί δίαυλους επικοινωνίας με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ικανούς να επηρεάσουν το κουρδικό γίγνεσθαι, αναβαθμίζει συνεχώς την στρατηγική σχέση του με την Ρωσία και είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στον Σιιτικό κόσμο.

Οι εξελίξεις κατά συνέπεια στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ και στο Κουρδικό ζήτημα, η διελκυστίνδα Σ.Αραβίας-Ιράν (Σουνιτών-Σιιτών) θα διαμορφώσουν το πλαίσιο εκείνο το οποίο και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την διαμόρφωση της Νέας Τάξης πραγμάτων στην Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου