Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο της επίθεσης των αντιμακαριακών πραξικοπηματιών στο ΡΙΚ στις 15/7/74 - «Πυροβολούσαν ακόμα και γάτους»

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο μιας πολίτη, της κας Ορφανίδη, τεράστιας ιστορικής αξίας φέρνει στο φως στο ΡΙΚ σήμερα, η οποία με κίνδυνο της ζωής της και μια μικρή κάμερα κατέγραψε την στιγμή της επίθεσης μονάδων των αντιμακαριακών πραξικοπηματιών στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ στις 15/7/1974. 

Η μουσική επένδυση έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο από τους γιους της γυναίκας που κατέγραψε το σπανιότατο βίντεο-ντοκουμέντο, όπου απεικονίζεται η φάλαγγα των φορτηγών της Εθνικής Φρουράς η οποία μεταφέρει δυνάμεις των πραξικοπηματιών στο ΡΙΚ, οι οποίοι εν συνεχεία σε διασπορά άρχισαν να εξαπολύουν πυκνά πυρά κατά των κτιριακών εγκαταστάσεων της δημόσιας τηλεόρασης/ραδιοφωνίας. 
Ως γνωστόν το πραξικόπημα που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και τον Αττίλα Α' και Β' που οδήγησε εν τέλει στον ακρωτηριασμό της Κύπρου και την διαιώνιση της τουρκικής κατοχής 43 χρόνια μετά.

Η κα Ορφανίδου η οποία κατέγραψε τις τραγικές εκείνες στιγμές αφηγείται την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε, καθώς και τον εμφύλιο σπαραγμό σε όλη του την κορύφωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όταν επικράτησαν οι πραξικοπηματίες, φρόντιζαν τους δικούς τους τραυματίες, αφήνοντας ουσιαστικά τους φιλο-μακαριακούς στην αρχή τουλάχιστον σχεδόν αβοήθητους και αιμόφυρτους. Ενδεικτικά η κα Ορφανίδου αναφέρει ότι τόσο τεταμένη ήταν η κατάσταση που στρατιώτες πυροβόλησαν ακόμα και γάτους και ο, τιδήποτε άλλο εκινείτο φοβούμενοι ότι επρόκειτο για αντεπίθεση των φιλο-μακαριακών δυνάμεων.

http://www.newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου