Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

5 ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή που παίζουν online και αξίζει να δεις

Η Χρυσή Αυγή, είτε ως ναζιστική οργάνωση με τη μορφή μικρής περιθωριακής συμμορίας είτε ως ναζιστική οργάνωση με τη μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος υπάρχει και έχει έντονη εγκληματική δράση εδώ και δεκαετίες. Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το μέλος της Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος σχεδόν σκότωσε τον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή δίπλα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Επόμενο είναι λοιπόν να έχει συγκεντρώσει την προσοχή πολλών ερευνητών και δημοσιογράφων κατά καιρούς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων αυτών είναι εκατοντάδες άρθρα, βιβλία, δημοσιεύσεις και αρκετά ντοκιμαντέρ.

Πολλά από αυτά είναι διαθέσιμα και μπορεί κανείς να τα δει online. Mερικά από αυτά είναι τα εξής:

Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης

Η Χρυσή Αυγή πήρε 1000 ψήφους στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο το 2012. Και τα δύο αυτά μέρη έχουν ένα κοινό στοιχείο: Είναι τόποι μαρτυρίου με εκατοντάδες κατοίκους – θύματα των ναζί κατακτητών στην Κατοχή.


Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Λυκείου του Διστόμου ασχολείται με τη συμμετοχή των Ελλήνων στα ναζιστικά εγκλήματα της Κατοχής, το ρόλο της ιστορικής μνήμης και τη σχέση όλων αυτών με τη Χρυσή Αυγή και τους δεσμούς της με το ναζισμό στην Ελλάδα.

Kράτος και Παρακράτος

Από τη γένεσή της σχεδόν η Χρυσή Αυγή είχε ύποπτες σχέσεις με κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στα σώματα ασφαλείας. Οι έντονες συμπάθειες στελεχών του Στρατού και της Αστυνομίας στους νεοναζί είναι καλά καταγεγραμμένες.

Το ντοκιμαντέρ του Κουτιού της Πανδώρας του Κώστα Βαξεβάνη επικεντρώνεται στη συνεργασία κεντρικών στελεχών της Χρυσής Αυγής με την πρώην ΚΥΠ, νυν ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) ως πληροφοριοδότες.
Φασισμός Α.Ε.


Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι γνωστός δημοσιογράφος και τα ντοκιμαντέρ που έχει κάνει (Debtocracy, Katastroika κ.α.) τα γνωρίζει καλά το κοινό. Στο Φασισμός Α.Ε. ο δημοσιογράφος ερευνά ευρύτερα από τη Χρυσή Αυγή: Πιάνει ολόκληρο το φαινόμενο της ανόδου του ευρωπαϊκού νεοφασισμού και προσπαθεί να αναδείξει τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις του με μερίδες της επιχειρηματικής ελίτ.


Είναι γνωστό άλλωστε πως κι ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με τις ευλογίες πολλών από τους βιομήχανους της Γερμανίας, ενώ κι εδώ ακούγεται έντονα για συμφωνίες επιχειρηματιών με τη Χρυσή Αυγή. Έχουν ειπωθεί και στο δικαστήριο άλλωστε.

Τhe Rise of Golden Dawn


Πριν από πολλούς έλληνες και πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η αγγλική εφημερίδα Guardian έκανε το δικό της μίνι ντοκιμαντέρ για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Στο ντοκιμαντέρ αυτό δίνεται πολλή σημασία στις βαθιές σχέσεις μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΕΛ.ΑΣ. Επιβεβαιώνεται και από τη μαρτυρία ανώνυμου ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτό το οποίο πολλοί υποψιάζονταν: Ότι η διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην ΕΛ.ΑΣ. και η ανοχή που απολαμβάνει είναι πολύ πιο βαθιές απ’ότι πιστευόταν.

Xρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση


Ένα από τα ζητήματα που ήταν τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά σε ό,τι αφορά την κατανόηση του πως η Χρυσή Αυγή επηρεάζει κόσμο, ήταν το τι σκέφτονται οι υποστηρικτές της. Οι άνθρωποι που μένουν στη διπλανή πόρτα κυριολεκτικά αλλά χωρίς τη στήριξή τους η Χρυσή Αυγή δε θα ήταν αυτό που είναι. Αυτό είναι το θέμα του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis, Xρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου