Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

79 Τυπεθ: Μαύρη μονάδα με 30-40 μέρες χωρίς έξοδο!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ
Για ακόμη μια φορά κραυγή απόγνωσης από φαντάρους που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στην μονάδα 79 ΤΥΠΕΘ ΣΑΜΟΥ ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «τη μαύρη μονάδα για τους φαντάρους»! 
Ατελείωτες ώρες υπηρεσίας, διπλές υπηρεσίες, αγγαρείες, αϋπνία, κομμένες άδειες, ανύπαρκτες έξοδοι για 30 ή 40 μέρες και αισχροκέρδεια πάνω στους φαντάρους από τη διοίκηση ( τιμές ΚΨΜ). 
Η κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα είναι άκρως εξαντλητική και επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία των φαντάρων οι οποίοι υποφέρουν σε συνθήκες απόγνωσης και αϋπνίας ενώ η αναβολή είναι πλέον στο μυαλό του κάθε φαντάρου. Μάλιστα ήδη ένας φαντάρος έχει πάρει αναβολή με τη διοίκηση της μονάδος να μην αλλάζει στάση και να συνεχίζει στην ίδια σκληρή στάση απέναντι τους.

Οι φαντάροι εκτελούν ατελείωτες ώρες υπηρεσιών που πολλές φορές φθάνουν ακόμη και τις 15-16 ώρες το 24ωρο ενώ είναι δεδομένο για τα στελέχη πως τις υπόλοιπες ώρες δεν έχουν δικαίωμα να ξεκουραστούν παρά ελάχιστες ώρες και αναγκάζονται σε εργασία πολλές φορές χειρωνακτική σε διάφορα πόστα. 
Οι περισσότεροι κάνουν διπλές υπηρεσίες καθώς η δύναμη της μονάδος σπάνια ξεπερνά τους 10 στρατιώτες την ίδια στιγμή που εξωτερικός έλεγχος από την Ταξιαρχία της Σάμου υπολόγισε τις υπηρεσίες με βάση τα φυσιολογικά προβλεπόμενα σε 18-20. Ωστόσο η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε και δεν μειώθηκαν οι υπηρεσίες ούτε αφαιρέθηκε σε πρώτο βαθμό η περίπολος που προστέθηκε τον τελευταίο μήνα στο ήδη βασανιστικό πρόγραμμα υπηρεσιών για τους φαντάρους κάτι που αποτελεί πλέον θηλεία στο λαιμό και κάνει την κάθε μέρα ένα αγώνα επιβίωσης. 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με «πρωτοβουλία» της διοίκησης τα νούμερα υπηρεσίας του θαλαμοφύλακα είναι μόνο 2 που σημαίνει πως κάθε στρατιώτης εκτελεί τουλάχιστον 12ωρη υπηρεσία ανά 3ωρο πράγμα που φτάνει την αϋπνία στα ύψη. Το πρόβλημα και η καταπίεση αυτή γιγαντώνεται από το «καθεστώς» του "κωλυόμενου" θαλαμοφύλακα, δηλαδή ένας φαντάρος που υπηρετεί μόνος του όλα τα πρωινά νούμερα του θαλαμοφύλακα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ώστε οι υπόλοιποι να είναι "ελεύθεροι" για αγγαρείες. Και ο οποίος πολλές φορές αλλάζει τον εαυτό του κάνοντας και το πρώτο νούμερο της επόμενης ημέρας δηλαδή το 15:00-18:00 συμπληρώνοντας 12 ώρες συνεχόμενης υπηρεσίας και έχοντας στη συνέχεια ξανά το 21:00-00:00 και το 03:00-06:00. Μια πραγματικά εξαντλητική και ψυχοφθόρα κατάσταση. 
Το ίδιο συμβαίνει και με την υπηρεσία ΗΣΑ.
Προφανώς στα κενά από όλες τις υπηρεσίες πραγματοποιεί κανείς άλλες δουλείες όπως κόψιμο χόρτων μέσα στον ήλιο , τακτοποίηση-καθαρισμό αποθηκών, αποψίλωση, βάψιμο κ.τ.λ. Όλα τα περιγραφόμενα συμβαίνουν για 20, 30 ή ακόμα και 40 μέρες ασταμάτητα με μόνη πιθανή διακοπή το να πάρει κάποιος άδεια η οποία δίνεται πολύ δύσκολα μετά από πιέσεις του κάθε φαντάρου για το ελάχιστο αυτό δικαίωμα το οποίο πολλές φορές κόβεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος έχει βγάλει εισιτήρια χωρίς προφανώς να υπάρχει αποζημίωση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες μας και το ελάχιστο εισόδημα τους. 
Επίσης όποιος εκτελεί την υπηρεσία του παρατηρητή κάνει και μια δεύτερη υπηρεσία σαν σκοπός 2-4 ή 4-6 κάθε βράδυ ενώ στη συνέχεια τις περισσότερες φορές έχει ξανά την υπηρεσία του παρατηρητή και πάλι σκοπιά το βράδυ και αυτό για πάρα πολλές μέρες συνεχόμενα χωρίς διακοπή τα ίδια άτομα. Πολλές φορές οι φαντάροι αναγκάζονται σε εφόδους σε δύσκολες ώρες είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ πριν, μετά ή και τα δυο από την υπηρεσία τους κάτι που αφαιρεί ώρες ύπνου προκαλώντας μεγαλύτερη καταπόνηση. 
Ένα ακόμη πολύ σοβαρό κατάπτυστο και καταγγελταίο είναι το εξής. Η μονάδα όπως οι περισσότερες τις Σάμου δεν διαθέτουν πόσιμο νερό. Ωστόσο σε αντίθεση με άλλες μονάδες στο νησί η μονάδα δεν φροντίζει να παρέχει νερό στους φαντάρους. 
Την ίδια στιγμή η εξάδα νερό στο Κ.Ψ.Μ. πωλείται 3,00 ευρώ, πολύ πιο ακριβή από το εμπόριο με αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια σε βάρος των φαντάρων και των οικογενειών τους που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. 
Σα να μην φτάνει αυτό, διάφορα είδη που στέλνονται στη μονάδα για τους φαντάρους σε αυτή ή στα φυλάκια δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους αλλά αντίθετα έχει διαπιστωθεί πως πωλούνται στο Κ.Ψ.Μ. Επίσης πολύ πιο ακριβά από το εμπόριο πωλούνται και άλλα είδη απαραίτητα για τη ζωή και καθημερινότητα των φαντάρων τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν έξοδοι και συνεπώς η δυνατότητα να τα πάρει κανείς πιο φθηνά απέξω. 
Όλα αυτά κατ εντολή και γνώση της διοίκησης. 
Όλα τα παραπάνω, υπηρεσίες, κούραση και αλλά ζητήματα είναι σε γνώση της διοίκησης του στρατοπέδου και συμβαίνουν κατ εντολή της. Οποιαδήποτε διαμαρτυρία των φαντάρων πέφτει στο κενό. Παρά την τραγική και νοσηρή κατάσταση που επικρατεί η διοίκηση αδιαφορεί και σε κάθε ευκαιρία φορτώνει με παραπάνω κούραση, αϋπνία και καταπίεση τους φαντάρους. 
Η παραμεθόριος δεν έχει φαντάρους προκειμένου να εξυπηρετείται το σύστημα πολιτικής διαπλοκής. Από την άλλη πλήθος φαντάρων πηγαίνουν σε ΚΑΑΥ και κέντρα αναψυχής αξιωματικών προκειμένου να κάνουν τους υπηρέτες τους στις διακοπές τους. Την ίδια στιγμή η θητεία γίνεται αγώνας επιβίωσης για φαντάρους σε μονάδες όπως το 79 ΤΥΠΕΘ. Οι ζέστη και οι κοριοί δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Τα σπασμένα πληρώνει για ακόμη μια φορά ο απλός φαντάρος.
Όλα αυτά τα γράφουμε για να προφυλάξουμε αυτούς που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν στη μονάδα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες καθημερινότητας τους και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για τις δυσμενείς και απάνθρωπες συνθήκες που βιώσαμε ή βιώνουμε συνολικά στη θητεία μας εκεί.
Απαιτούμε εδώ και τώρα μια ανθρώπινη και βιώσιμη στρατιωτική θητεία με αξιοπρεπείς όρους όπως μια βιώσιμη πολιτική ζωή με αξιοπρέπεια, με βάση τις ανάγκες μας και σεβασμό στον πολίτη-στρατιώτη την οικογένεια του και το λαό.

Στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο 79 ΤΥΠΕΘ.

Αλήθεια, η Ταξιαρχία και το ΓΕΣ γιατί ανέχονται αυτή την κατάσταση;


Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή, έχουν δικαιώματα, δεν είναι σκλάβοι κανενός!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Τηλ: 6932 955437




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου