Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Αυτοί χρηματοδοτούσαν την ΕΟΚΑ Β' - Έπαιρναν μισθό τα καταζητούμενα μέλη και οι υποστηρικτές της

Από που προέρχονταν τα χρήματα, ποιος χρηματοδότησε την αγορά του πρώτου οπλισμού και από ποια χώρα ήρθαν τα όπλα της παράνομης οργάνωσης, σύμφωνα με το Πόρισμα της Κυπριακής Βουλής.
Του Χαράλαμπου Ζάκου 
Το Πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαρτίου 2011. 
Στο πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο συγγράφηκε μετά από μαρτυρίες, καταθέσεις αλλά και από αρχεία της ΚΥΠ και άλλων, περιγράφονται τα κυριότερα υπό διερεύνηση γεγονότα της περιόδου 1967-1974. 

Σε αρκετά σημεία του πορίσματος αναφέρονται πληροφορίες για τη δράση της ΕΟΚΑ Β΄, πληροφορίες οι οποίες δεν είναι γενικά γνωστές σε αρκετούς. 

Μετά από μελέτη του πορίσματος φτάσαμε μπροστά στο πότε η ΕΟΚΑ Β΄ προέβη για πρώτη φορά στην αγορά οπλισμού, αλλά και το ποιος την χρηματοδοτούσε. 

Από το Λίβανο ο οπλισμός 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πόρισμα, “το 1972 η ΕΟΚΑ Β΄ προέβη στην αγορά οπλισμού ο οποίος είχε εισαχθεί παράνομα στην Κύπρο. Η αγορά έγινε από το Λίβανο μετά από σχετική επαφή με Λιβάνιο έμπορο αρμενικής καταγωγής. Αρχικά ο εκπρόσωπος της οργάνωσης προσέγγισε Ισραηλίτες, οι οποίοι όμως διακριτικά αρνήθηκαν”. 

Επιπλέον, το πόρισμα αναφέρει πως η καταβολή των χρημάτων για την αγορά του οπλισμού είχε γίνει απο το Σωκράτη Ηλιάδη, ο οποίος σύμφωνα με κατάθεση του Κίκη Κωνσταντίνου, φέρεται να ήταν και ταμίας της ΕΟΚΑ Β', ο οποίος πραγματοποίησε και ταξίδι στη Βηρυτό για αυτό τον σκοπό. 

Μετά την αγορά, ο οπλισμός έφθασε στην παραλία του Αγίου Γεώργιου Αλαμάνου την 15η Αυγούστου 1972, όπου και παρελήφθη από ομάδα της οργάνωσης με επικεφαλής τον Σταύρο Σταύρου – Σύρος. 

Mέσω Ελλάδας η χρηματοδότηση 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται πιο πάνω στο πόρισμα τα χρήματα που έφθαναν στα χέρια του Σωκράτη Ηλιάδη έρχονταν μέσω Πειραιά. 

Ο Κροίσος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην επιτροπή πως τα καταζητούμενα μέλη της ΕΟΚΑ Β' λάμβαναν για σκοπούς βιοπορισμού μισθό, τον οποίο κατέβαλλε ο Σωκράτης Ηλιάδης, ενώ μηνιαίο μισθό λάμβαναν και άλλα ανώτατα στελέχη της οργάνωσης. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει στην κατάθεση του ο Χάρης Παττίχης, διανομή χρημάτων σε διάφορα σωματεία και οργανώσεις προσκείμενες στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ της περιοχής Λευκωσίας γινόταν και από το Β' ΕΓ της ΙΙΙ ΑΤΔ την περίοδο κατά την οποία ήταν διοικητής ο Μ. Γεωργίτσης. 

Αναφορικά με την προέλευση της χρηματοδότησης της ΕΟΚΑ Β', ο Κροίσος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην επιτροπή: 

"[...] ήξερα όμως αργότερα ότι ερχόντουσαν χρήματα από την Ελλάδα, διότι έτυχε εγώ να είμαι ο τελευταίος υπεύθυνος της οργανώσεως και ήξερα ότι κάθε μήνα έφθανε κάποιο ποσό, το οποίο είχα υποχρέωση να το διανέμω, για να πληρωθούν οι οικογένειες των ανθρώπου οι οποίοι ήσαν στην παρανομία, ήσαν αντάρτες και καταζητούμενοι. 

[...] ανέλαβε η Ελληνική κυβέρνηση, τώρα δεν ξέρω ποιος της Ελληνικής κυβερνήσεως είχε την ευθύνη, απλούστατα ερχόντουσαν λεφτά μέσω του Σκλαβενίτη (Αθανάσιου). Τώρα από πού ήταν η πηγή του ποσού αυτού δεν ξέρω" (κατάθεση Κροίσου Χριστοδουλίδη, 19.5.2010, σελ. 24-25). 

Ενώ οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που πραγματοποίησε η ΚΥΠ/Κ και οι οποίες δόθηκαν στην επιτροπή: 

1. Την 30η Ιανουαρίου 1973 ο Ποταμιάνος παρακαλεί το Σ. Ηλιάδη να διαβιβάσει προς το Γρίβα το μήνυμα ότι οι επιστολές και τα χρήματα θα του αποσταλούν μέσω του Κ. Μαστροκόλια. 

2. Την 31η Οκτωβρίου 1973 ο Ποταμιάνος δίδει διαβεβαίωση στο Σ. Ηλιάδη ότι το θέμα των χρημάτων θα διευθετηθεί και θα αποσταλούν μέσω του Μ.Χ., που βρίσκεται στην Αθήνα. 

3. Την 11η Νοεμβρίου 1973 ο Σ. Ηλιάδης διατυπώνει παράπονα προς τον Α. Ποταμιάνο για τη στασιμότητα που παρουσιάζει η υπόθεση των χρημάτων και λαμβάνει και πάλι την υπόσχεση ότι θα σταλούν με πρόσωπο που βρίσκεται κοντά του, στο γραφείο του. 

4. Το Νοέμβριο του 1973 ο Σωκράτης Ηλιάδης ερωτά τον Ποταμιάνο αν πήρε από την Αμερική τις προμήθειες των τριακοσίων χιλιάδων δραχμών και αυτός απαντά καταφατικά. 

5. Ο Σ. Ηλιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ποταμιάνο στις 25 Φεβρουάριου 1974 του αναφέρει ότι έφθασαν τα λεφτά στην ΜΠΑΡΚΛΕΫΣ και ότι προχωρούν κανονικά και με ταχύτητα για το σκοπό.
http://www.newsbomb.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου