Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Λαβωμένος ο Τουρκικός στρατός από τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν

Συχνά τονίζουμε ότι η πολεμοκαπηλεία και ο εθνικιστικός παροξυσμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που μεθοδικά χτίζουν επικοινωνιακά τον ¨εθνικό κίνδυνο", προπαγανδίζοντας την απαίτηση "εθνικής ενότητας" -και για λόγους εσωτερικής πολιτικής, για να επιβληθούν τα Μνημόνια και η αντεργατική πολιτική- δεν αναλογεί στην επιχειρησιακή κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με ανοικτό το μέτωπο της Συρίας, ορατό το ενδεχόμενο δημιουργίας κράτους από τους Κούρδους, συνεχή τα πλήγματα από ΗΠΑ και Ε.Ε., φαντάζει αδύναμο το σενάριο "θερμού επεισοδίου¨σε Αιγαίο-Κύπρο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το ολοκληρωτικό καθεστώς Ερντογάν δεν έχει αντίστοιχους λόγους εσωτερικής πολιτικής για να αναπτύξει τον εθνικισμό ή δεν έχει στρατηγικά συμφέροντα να υπερασπίσει η έξαρση του ελληνοτουρκικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Δείτε όμως ορισμένα κρίσιμα στοιχεία που προσφέρουν μια εικόνα της συνοχής και της επιχειρησιακής κατάστασης του τουρκικού στρατού:  
Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας που μετάφρασαν τα tourkikanea.gr τον Ιούλιο του 2016 στις τουρκικές ΕΔ υπηρετούσαν 326 ανώτατοι αξιωματικοί. Φέτος τον Μάιο ο αριθμός αυτός ήταν 196. Αυτό σημαίνει μείωση 40% μέσα σε μια χρονιά.

Στον Σ.Ξ. πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος υπηρετούσαν 198 στρατηγοί. Φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε στους 96.

Στο Πολεμικό Ναυτικό στις 15 Αυγούστου υπηρετούσαν 2 ναύαρχοι, 4 αντιναύαρχοι, 12 υποναύαρχοι. Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος ο αριθμός των ναυάρχων δεν άλλαξε. Οι αντιναύαρχοι έγιναν 5, οι υποναύαρχοι 6.

Στην Πολεμική Αεροπορία αυτή την στιγμή υπηρετούνε 2 πτέραρχοι, 6 αντιπτέραρχοι, 3 υποπτέραρχοι και 33 ταξίαρχοι. Πριν από το πραξικόπημα υπηρετούσαν 2 πτέραρχοι, 8 αντιπτέραρχοι, 17 υποπτέραρχοι και 45 ταξίαρχοι.

Μείωση 23% στους αξιωματικούς

23% μειώθηκαν οι αξιωματικοί στις ΤΕΔ.Πέρσι τον Ιούλιο υπηρετούσαν 32.189 αξιωματικοί. Το νούμερο αυτό με τις αποστρατείες και αποτάξεις μειώθηκε στο 24.705. Επίσης ο αριθμός των υπαξιωματικών μειώθηκε από 68.978 σε 62781.

Πέρσι τον Ιούλιο υπηρετούσαν στον στρατό 5.792 έφεδροι αξιωματικοί. Το νούμερο αυτό σταδιακά ανέβηκε και φέτος έφτασε με μια αύξηση 51%, στους 8.736.

Επίσης οι συμβασιούχοι στρατιώτες και δεκανείς αυξήθηκαν κατά 28%, φτάνοντας από 13.088 στους 16743.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου