Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η φωτογραφία ντοκουμέντο με τον χτυπημένο Σωτήρη Πέτρουλα

Το πρωτότυπο μιας φωτογραφίας ντοκουμέντο για τα Ιουλιανά και το Σωτήρη Πέτρουλα παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ. 

Είναι η φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Σωτήρη Πέτρουλα στη διάρκεια των «Ιουλιανών». Ο δημοσιογράφος, τότε, της «Αθηναϊκής» Γιώργος Κουτλίδης (υπέγραφε σαν Γιώργος Σειρηνός), που κάλυπτε την πορεία, μεταφέρει στα χέρια του τον τραυματισμένο από δακρυγόνο Σωτήρη Πέτρουλα. 
Πηγή: www.rizospastis.gr

Γράφει ο Χρήστος Κοτσάκος στην προσωπική του σελίδα στο f/c

Σύντομη και αιματοβαμμένη η πορεία στη ζωή του Σωτήρη Πέτρουλα, καθώς υπήρξε ο 31ος νεκρός της οικογένειάς του από την κατοχή και μετά, σε μια αδιάκοπη σύγκρουση με την άρχουσα τάξη της εποχής, το κράτος και το παρακράτος της. Μια σύντομη ζωή, και το πέρασμα στη σφαίρα του μύθου μετά τη δολοφονία του. Ακόμα και οι συνθήκες της δολοφονίας του θα παραμείνουν για πολλά χρόνια αντικρουόμενες λόγω των διαφορετικών μαρτυριών που έχουν καταγραφεί και των συνθηκών κυριολεκτικής απαγωγής του νεκρού σώματος από την αστυνομία και την απόπειρα ταφής, κρυφά από την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του.
Όπως συμβαίνει με όλους τους πολιτικούς μύθους, τα εργαστήρια των πάσης φύσης εξουσιών και ιερατείων, θέλουν πάντοτε να τους χρησιμοποιούν για το δικό τους όφελος. Αγωνιστής της δημοκρατίας, ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, κλπ. Σίγουρα ο Πέτρουλας υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας, όχι όμως της δημοκρατίας του Γεωργίου Παπανδρέου, του Μαύρου, του φερέλπιδος Αντρέα. Στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη επίσης ήταν, αλλά με σοβαρές διαφωνίες, εκπεφρασμένες ήδη από το 2ο συνέδριο της ΕΔΑ το 1962. Διαφωνίες που θα συστηματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς ο Πέτρουλας και οι σύντροφοί του έρχονται σε επαφή με την οργάνωση Φίλοι Νέων Χωρών του ιστορικού Νίκου Ψυρούκη και το περιοδικό Αντιιμπεριαλιστής,(το οποίο δημοσίευσε ένα άρθρο του Πέτρουλα μετά το θανατό του) οργάνωση που προωθεί τον μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και αντιτίθεται στην πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης και στο βαθμιαίο πέρασμα στο σοσιαλισμό, που εκπορεύονται από τη Σοβιετική Ένωση. (η άλλη αντιπολιτευτική οργάνωση που θα εμφανιστεί εκείνη την περίοδο στα αριστερά της ΕΔΑ είναι η Αναγέννηση, με το ομώνυμο έντυπο).
Ο Σωτήρης Πέτρουλας ενσαρκώνει τις πρωτοπόρες ζυμώσεις και αναζητήσεις της εποχής, τις ευαίσθητες κεραίες της νεολαίας που απεχθάνεται τους συμβιβασμούς και τα παιχνίδια των ηγεσιών, τα συγκρουσιακά πολιτικά ρεύματα της δεκαετίας του 60 που τέμνουν την αριστερά, σε ανατολή και δύση. Η φωτογραφία της προκήρυξης είναι από τη βραχύβια πολιτική ομαδοποίηση που συγκρότησαν οι σύντροφοί του μετά τη δολοφονία του (από το ψηφιακό αρχείο της ΕΜΙΑΝ) .
Ακολούθως ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για την πολιτική πορεία του Σωτήρη Πέτρουλα, του σ. Σπύρου Σακελλαρόπουλου από το περιοδικό Εκτός Γραμμής (τχ 8, 2005) και το τχ 10/11 του περιοδικού Αναγέννηση που περιέχει ένα μονοσέλιδο άρθρο αμέσως μετά τη δολοφονία του





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου