Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Sea Breeze: Το ΝΑΤΟ ασκείται στην νότια “αυλή” της Ρωσίας

Αμερικανικά πολεμικά, περισσότεροι από 800 ναύτες, Πεζοναύτες και άνδρες των υποβρυχίων ομάδων SEAL του αμερικανικού Ναυτικού μαζί με πλοία και προσωπικό από 16 ακόμη χώρες συγκεντρώνονται στην Ουκρανία για τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια “Sea Βreeze 2017” που αναμένεται να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον -και την προσοχή- της Μόσχας.

Η πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή άσκηση θα διαρκέσει 12 ημέρες με την συμμετοχή 31 πολεμικών σκαφών, 29 αεροσκαφών και προσωπικού 3.000 και πλέον ατόμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του 6ου Στόλου, το αμερικανικό Ναυτικό έστειλε στην Οδησσό το καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων USS Hue City (CG-66) κλάσης Ticonderoga, το αντιτορπιλλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Carney, κλάσης Arleigh Burke, όπως και ένα αεροσκάφος Ρ-8Α Poseidon.


Η άσκηση αποσκοπεί “στην ενίσχυση της ευελιξίας και των δυνατοτήτων συνδυασμένης αντίδρασης”, παράλληλα με “την τόνωση της εμπιστοσύνης και της διαβεβαίωσης των συμμάχων και περιφερειακών εταίρων μας για την δέσμευσή μας στην ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας” λέει ο κυβερνήτης του καταδρομικού USS Hue City. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχετικό ανακοινωθέν του αμερικανικού Ναυτικού όμως οι Ουκρανοί περιμένουν πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα από την άσκηση αυτή.

Ο Αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ιγκόρ Βοροτσένκο, περιέγραψε την Μαύρη Θάλασσα ως “περιοχή κρίσης” υπό το πρίσμα της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία και τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία. Για το υπουργείο Άμυνας της χώρας, η “Sea Breeze” παρέχει στην Ουκρανία “σημαντική υποστήριξη για την επίτευξη προτύπων του ΝΑΤΟ ενώ διακηρύσσει την επιθυμία των Ουκρανών να εισέλθουν στην οικογένεια των πολιτισμένων λαών του κόσμου”. Η Μόσχα δεν σχολίασε αλλά παρακολουθεί.
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου