Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Πίσω από τον ξαφνικό θάνατο ενός μυστικού $ 1 δισεκατομμυρίου C.I.A. Πόλεμος στη Συρία



Russian warplanes and military personnel at an air base outside Latakia, Syria, last year. Russian bombing helped hollow out a rebel army backed by the C.I.A. Credit Russian Defense Ministry, via European Pressphoto Agency WASHINGTON - Το τέλος ήρθε γρήγορα για ένα από τα πιο δαπανηρά προγράμματα συγκαλυμμένης δράσης στην ιστορία της C.I.A.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Διευθυντής της C.I.A., ο Mike Pompeo, συνέστησε στον Πρόεδρο Trump να τερματίσει μια τετραετή προσπάθεια να οπλίσει και να εκπαιδεύσει Συριακούς επαναστάτες. Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε γρήγορα το πρόγραμμα.
Ο στρατός των ανταρτών ήταν τότε ένα κέλυφος, πληττόμενος από βομβιστικές επιθέσεις από ρωσικά αεροπλάνα για από πάνω ένα χρόνο και περιοριζόμενος σε συνεχώς συρρικνωμένα κομμάτια της Συρίας που δεν είχαν επανακτήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οι επικριτές του Κογκρέσου διαμαρτυρήθηκαν για το κόστος - πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη διάρκεια του προγράμματος - και αναφέρουν ότι ορισμένα από τα όπλα που προμήθευαν η CIA είχαν καταλήξει στα χέρια μιας ομάδας ανταρτών δεμένη με την Αλ Κάιντα.
Ενώ οι επικριτές του κ. Trump ισχυρίστηκαν ότι τερμάτισε το πρόγραμμα για να κάνει κάποιες προτιμήσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, υπήρχαν στην πραγματικότητα αμυδρές ελπίδες για την προσπάθεια τόσο στο Τραμπ όσο και στο Λευκό Οίκο επί Ομπάμα.
Η συσσωμάτωση του C.I.A. 
Ένα από τα πιο ακριβά δρώμενα που σκοπό είχα να αγκαλιάσει και να εκπαιδεύσει τους αντάρτες, καθώς το πρόγραμμα του οργανισμού που πυροδοτεί τους μουντζαχεντίν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, έχει αναγκάσει να υπολογίσει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Οι αντίπαλοι λένε ότι ο σχεδιασμός ήταν ανόητος, δαπανηρός και αναποτελεσματικός. Οι υποστηρικτές λένε ότι ήταν προσεκτικός και ότι τα επιτεύγματά του ήταν αξιοθαύμαστα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε από την αρχή τόσους πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι λένε ότι εξασφάλισε τελικά την αποτυχία της.

https://www.nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου