Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Τεράστιο το κύμα φυγής των Μισθοφόρων στρατιωτών σε Ελλάδα και Κύπρο

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στην Κύπρο αποχωρούν μαζικά οι Μισθοφόροι Στρατιώτες ΣΥΟΠ παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες αλλά και το ύψος των αμοιβών δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ΟΒΑ.
Στην Εθνική Φρουρά μένουν μόνο όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη π.χ. οι οικογενειάρχες.
Ενώ όσοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον αποχωρούν με την πρώτη ευκαιρία.
Ήδη έχει αποχωρήσει το 1/5 των όσων είχαν καταταγεί Μισθοφόροι Στρατιώτες, ενώ το Φθινόπωρο αναμένεται τεράστιο κύμα φυγής!

Μαζική είναι η φυγή των Συμβασιούχων Οπλιτών στην Εθνική Φρουρά. Ανικανοποίητοι από τις συνθήκες εργασίας που προσφέρονται και την αδιαφορία των αρμοδίων, οι οπλίτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το στράτευμα και να ψάξουν για άλλη επαγγελματική στέγη. 

Από τον περασμένο Νοέμβριο που έγιναν οι 3000 προσλήψεις μέχρι και σήμερα, έχουν αποχωρήσει 600-700 οπλίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις από τη νέα προκήρυξη θα είναι περίπου 650. Στην ουσία το 1/5 των προσληφθέντων την περσινή φουρνιά άφησαν τα άρβυλα και τα όπλα.

Μάλιστα υπάρχει φόβος ότι οι αποχωρήσεις θα αυξηθούν αρκετά τον Νοέμβριο όπου τελειώνουν τα συμβόλαια ενός έτους των ΣΥΟΠ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, εάν αποχωρούσε κανείς το πρώτο εξάμηνο δεν υπήρχε κάποιο πέναλτι. Εάν όμως συνέχιζε μετά τους 6 μήνες και αποχωρήσει, θα κληθεί να πληρώσει πέναλτι το 1/12 του μισθού του, για την περιόδο που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο, τέλος Οκτωβρίου δηλαδή. 
Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αρκετοί να αναμένουν το τέλος του συμβολαίου για να αποχωρήσουν για να αποφύγουν το πέναλτι. Αν οι εκτιμήσεις γίνουν πραγματικότητα, τότε ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα πρέπει να μεγαλώσει αρκετά.
Τους ΣΥΟΠ προβλημάτισαν και τα όσα άκουσαν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη στις πρόσφατες τους συναντήσεις. Ουσιαστικά δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν στα ερωτήματα που τους βασανίζουν και έτσι το πρόβλημα παραμένει. Ο Αρχηγός πάντως δεσμεύθηκε να αναλάβει εκείνες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, εργασίας και υπηρεσίας του προσωπικού, στο πλαίσιο των διαταγών και οδηγιών του ΥΠΑΜ.
Η ΟffsiteCy επικοινώνησε με αρκετούς ΣΥΟΠ και μαζέψαμε κάποιους από τους προβληματισμούς τους:
To επαγγελματικό τους μέλλον μετά από 10 χρόνια οπόταν και θα εγκαταλείψουν την Εθνική Φρουρά. Κανείς δεν είναι σε θέση να τους πει που θα καταλήξουν σε 10 χρόνια αφού ολοκληρωθούν τα συμβόλαια τους. Υπάρχουν πχ οπλίτες οικογενειάρχες που σήμερα είναι 30 ετών. Στα 40 τους πόσο εύκολο θα είναι να βρουν βρουν αλλού επαγγελματική στέγη;
Από το πιο πάνω προκύπτει και το θέμα της μη μονιμοποίηση τους αφού η Εθνική Φρουρά δεν θέλει να φορτωθεί νέα περίπτωση ΕΠΥ που απέκτησαν σταδιακά δικαιώματα.
Δεν υπάρχει σταθερότητα στις μηνιαίες υπηρεσίες. Στα συμβόλαια αναφέρεται το 6-8 υπηρεσίες αλλά φαίνεται ότι η έλλειψη ομοιομορφίας σε όλα τα στρατόπεδα δημιουργεί κάποια ζητήματα. Είναι αντιληπτό φυσικά ότι ο αριθμός είναι μεγάλος ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν οικογένειες. Ζητούν όπως περιοριστούν οι υπηρεσίες σε 4-5.
Κόπηκε σε πολλά στρατόπεδα το διάλειμμα του μεσημεριού 11-13:00 για όσους θα βγάλουν υπηρεσία και ζητούν να επανέλθει. Ο Αρχηγός στις συναντήσεις έδωσε οδηγίες για να εφαρμοστεί για όλους τους ΣΥΟΠ.
Δεν προσφέρεται απαλλαγή εργασίας (off) όταν εργάζονται Σαββατοκύριακο. Ζητούν δηλαδή θεσμοθέτηση 1 απαλλαγής για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο ή/και αργία όταν ακολουθεί μη εργάσιμη μέρα.
Πολλοί ΣΥΟΠ ξοδεύουν πολλές ώρες στο δρόμο για να πάνε στις μονάδες τους αφού υπηρετούν σε άλλες επαρχίες από το χώρο διαμονής τους. Ως εκ τούτου ζητούν μετάθεση στις πόλεις τους. Περαιτέρω, οι μετακινήσεις έχουν οικονομικό κόστος αφού ο μισθός δεν «αγγίζει» ούτε τα 1000 ευρώ. Ζητούν κυρίως άμεση μετάθεση στην πόλη τους, ειδικά για όσους είναι ή γίνονται γονείς.
Όσοι βγάζουν νυχτερινή υπηρεσία υποχρεώνονται άδικα των αδίκων να φεύγουν από το στρατόπεδο στις 09:00 το πρωί αντί στις 07:00. Παραμένουν δύο ώρες στο στρατόπεδο χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό.
Ζητούν επίσης αύξηση 15% στις μηνιαίες απολαβές σε κάθε ανανέωση συμβολαίου.
Επιπλέον ζητούν άδεια για ίδρυση Επαγγελματικού Συνδέσμου για να καθίσταται δυνατή η μελέτη και υποβολή από τα μέλη του, θέματα που αφορούν την ευημερία, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης, την εξύψωση του επαγγελματικού επιπέδου και την ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων, περιλαμβανομένων θεμάτων αναφορικά με τη μισθοδοσία, τη σύνταξη και τους όρους υπηρεσίας τους.


Την ίδια στιγμή στον Ελληνικό Στρατό συμβαίνουν αυτά:

Τα Επιτελεία θεωρούν τους Μισθοφόρους Στρατιώτες-ΟΒΑ Σκουπίδια! Καταργούν τις απαλλαγές μετά από 24ωρη υπηρεσία στο 588 ΤΕ Λέρου 



Εμείς καλούμε τους συναδέλφους που παρασύρθηκαν και "μάσησαν" στην προπαγάνδα του Υπουργείου Άμυνας για δήθεν "καριέρα στον Στρατό" να σηκωθούν και να φύγουν τώρα από την χακί εκμετάλλευση και καταπίεση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-ΕΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου