Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Δημοσίευση του Nature αποκαλύπτει την πρώτη γονιδιακή παρέμβαση σε ανθρώπινο έμβρυο - Για επικίνδυνη ευγονική κάνουν λόγο οι επικριτές


«Λίγα χρόνια μόνο μάς χωρίζουν πλέον από τη δημιουργία βρεφών τα οποία, μετά γονιδιακές παρεμβάσεις θα εμφανίζουν σαφώς ανώτερα χαρακτηριστικά τόσο όσον αφορά τη φυσιολογία τους όσο και τη νοημοσύνη τους» δήλωσε Βρετανός γενετιστής, μετά και από την επίσημη ανακοίνωση ομάδας 25 επιστημόνων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο πως κατάφεραν να «μεταθέσουν» γονίδια εμβρύου προκειμένου να διορθώσουν σφάλματα τα οποία εντόπισαν.
Ο ίδιος γενετιστής ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για τον εφιάλτη μιας νέας ευγονικής που και πάλι αναδύεται κάτω από το προκάλυμμα της επιστήμης. 
Η δημοσίευση έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και αναφέρει πως η συγκεκριμένη ομάδα των γενετιστών και άλλων ερευνητών στις αρχές του χρόνου παρενέβη σε γονίδια εμβρύου τα οποία αποδεδειγμένα είχαν κληρονομήσει σφάλματα που ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσαν δυσλειτουργίες στην καρδιά του βρέφους μετά τη γέννησή του και μέσω μιας διαδικασίας εμφύτευσης με την ονομασία CRISPR-Cas9 κατάφεραν «να διορθώσουν το πρόβλημα». 



Η σημασία μιας τέτοιας επιστημονικής δυνατότητας που πλέον αποτελεί γεγονός εκτιμάται πως είναι κάτι περισσότερο από τεράστια αφού για πρώτη φορά επιτρέπει στους ιατρούς να απαλλάξουν πλήρως κάθε κληροδοτημένη κυτταρική πληροφορία που θα επέφερε με βεβαιότητα βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και πριν καν αυτός έρθει στον κόσμο. 

Αυτό με τη σειρά του, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nature, δείχνει να ανοίγει τον δρόμο ακόμη και για την πλήρη εξάλειψη ασθενειών όπως η κυστική ίνωση, ο καρκίνος των ωοθηκών καθώς και πλήθος άλλων για τις οποίες ο κληρονομικός παράγοντας είναι γνωστό πως έχει τον «πρώτο λόγο». 

Τρόμος μπροστά στο φάσμα τής νέας Ευγονικής

Ωστόσο, μια τέτοια πρακτική και παρά το αδιαμφισβήτητα επαναστατικό των δυνατοτήτων της, δεν θα μπορούσε να μην πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και όχι μόνο εντός της επιστημονικής κοινότητας αφού σαφώς εγείρει πλήθος ερωτημάτων στο πεδίο της βιοηθικής, με τους φόβους εκείνων που κάνουν λόγο για νέα σενάρια ευγονικής να δείχνουν κάτι περισσότερο από βάσιμοι και αιτιολογημένοι.

Ένας από αυτούς που απέχουν πολύ από το να καλωσορίζουν τη συγκεκριμένη έρευνα και ο Μοριακός Βιολόγος και Γενετιστής Dr. David King της κίνησης "Human Genetics Alert" που μιλώντας από το Λονδίνο σε διεθνή ΜΜΕ δείχνει εξαιρετικά ανήσυχος για αυτό που βρίσκεται ήδη μπροστά μας, τη δεδομένη δηλαδή πλέον δυνατότητα της ιατρικής να δημιουργεί «υπερανθρώπους» κάτι που ηχεί μεν συναρπαστικό και αισιόδοξο ωστόσο κρύβει τεράστιους κινδύνους. 



Ο Dr. David King μιλά ευθέως για μια νέα ευγονική που μπορεί να μοιάζει με ευλογία αλλά εύκολα να αποδειχθεί εφιάλτης, αφού, λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους τέτοιων γενετικών παρεμβάσεων, η πρόσβαση σε αυτές θα αποτελεί προνόμιο μόνο των πιο ισχυρών οικονομικά και με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει αφού οι απόγονοί τους δεν θα είναι μόνο οικονομικά ισχυρότεροι αλλά και γενετικά. 

«Μόνο τα οικονομικά ανώτερα στρώματα της κοινωνίας θα μπορέσουν να υποστηρίξουν οικονομικά μια τόσο ακριβή τεχνική. Και θα είναι πολλοί από αυτούς που θα θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους γενετικά πλεονεκτήματα έναντι των παιδιών των υπολοίπων ανθρώπων, να το δουν δηλαδή ως μια "επένδυση" ένα καλύτερο εφόδιο για τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση πως «ένας κόσμος στον οποίο κάποιοι θεωρούνται ανώτεροι από τους άλλους επειδή είχαν την τύχη να ενισχυθούν γενετικά θα είναι ένας ακόμη πιο άνισος και πιο καταπιεστικός κόσμος από αυτόν που έχουμε αυτή τη στιγμή». 

Ταυτόχρονα ο Dr. King εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίον τα περισσότερα ΜΜΕ χειρίζονται το θέμα λέγοντας πως το παρουσιάζουν σαν μια υπέροχη επιστημονική ανακάλυψη που δίνει ελπίδα για γέννηση υγιών παιδιών στις οικογένειες με προβλήματα υγείας, κάτι που όμως απέχει πολύ από την αλήθεια αφού για την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, το πολύ υψηλό κόστος αυτών των γενετικών παρεμβάσεων, τις καθιστά απολύτως απαγορευτικές. 


«Όλα για τη φήμη... Δηλαδή για το χρήμα»

Ακόμη ωστόσο πιο επικριτικός είναι και απέναντι στην ομάδα των επιστημόνων, των οποίων τα ...αγνά κίνητρα ευθέως αμφισβητεί, αποδίδοντάς τους ξεκάθαρα ιδιοτελείς σκοπούς: 

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι επιστήμονες επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Προσωπικά πιστεύω πως τα κίνητρά τους είναι έχουν να κάνουν με την προσωπική τους προβολή, θέλοντας να καταγραφούν στην ιστορία πως ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν κάτι τέτοιο και να κερδίσουν φήμη. Και φυσικά μαζί με τη φήμη έρχονται πάντα και τα χρήματα». 

Ο Dr. King ταυτόχρονα απηύθηνε έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς για τη θέσπιση μιας παγκόσμιας απαγόρευσης δημιουργίας κλωνοποιημένων ή γενετικά τροποποιημένων μωρών και «πριν είναι πολύ αργά» όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας πως η δημιουργία αυτών των νέων υπερανθρώπων «θα έρθει πολύ νωρίτερα από όσο νομίζουμε».

«Αν σε κάποιο γιατρό δεν... αρέσει η νομοθεσία μιας χώρας επειδή απαγορεύει ρητά τέτοιου τύπου γενετικές παρεμβάσεις, μπορεί θαυμάσια να πάει σε κάποια άλλη χώρα που τις επιτρέπει» είπε, επισημαίνοντας πως η απουσία μιας ενιαίας παγκοσμίως απαγόρευσης στην ουσία ακυρώνει και τις ανά χώρα εθνικές απαγορευτικές νομοθεσίες. 

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο η γενετική παρέμβαση σε ανθρώπινα έμβρυα απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων αιτιολογημένης επιστημονικής έρευνας και η οποία κάθε φορά οφείλει να λαμβάνει ξεχωριστή έγκριση από επιτροπή ειδικών όσον αφορά τη σκοπιμότητά της αλλά και την τήρηση της δεοντολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου