Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί νεόδμητα κτίρια κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας, για να συγκαλύψει την επέκταση υπόγειων σηράγγων και κέντρων διοίκησης, από τα οποία το εβραϊκό κράτος υποστηρίζει, ότι η οργάνωση σχεδιάζει να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της.
Το Ισραήλ αποδέσμευσε μια πληροφορία η οποία άλλες εποχές θα θεωρούνταν ως άκρως απόρρητη για να ενισχύσει επικοινωνιακά την επιχειρηματολογία του, εν όψει ενδεχομένως μιας νέας πολεμικής περιπέτειας στη Λωρίδα της Γάζας, αν και επιμένει, ότι είναι ένας ανεπιθύμητος πόλεμος.
Την ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέλαβε ο ίδιος ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Έιαλ Ζαμίρ, ο οποίος περιέγραψε δύο σπίτια τα οποία εντοπίστηκαν από τη δράση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, για τα οποία οι Ισραηλινοί διαθέτουν ακόμα και γεωγραφικές συντεταγμένες.
Με την ανακοίνωση αυτή, οι Ισραηλινοί επιχειρούν να αποδείξουν το πάγιο επιχείρημά τους, ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί «ανθρώπινες ασπίδες και καλύπτει τη δράση της πίσω από τους αμάχους, με στόχο αν το Ισραήλ πλήξει κάποιον στόχο να υποστεί επικοινωνιακή πανωλεθρία.
Όπως ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός στρατηγός, η χώρα του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει αυτές τις εγκαταστάσεις που οικοδομήθηκαν σκοπίμως σε κατοικημένες γειτονιές, διευκρινίζοντας μάλιστα, ότι το Ισραήλ διαθέτει πολλούς περισσότερους παρόμοιους στόχους.
Έδωσε επίσης πληροφορίες για ένα εξαώροφο κτίριο και έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με πρόσβαση σε ένα δίκτυο από σήραγγες και άλλο ένα σπίτι οικογένειας, με είσοδο σε μια σήραγγα που συνδέεται με ένα κοντινό τζαμί! Και προειδοποίησε, ότι «αυτοί είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι και όποιος θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και την οικογένειά του, θα πρέπει να κατηγορήσει τη Χαμάς».
Εν κατακλείδι, ο Ισραηλινός επιτελής επέμεινε, ότι το Ισραήλ «έχει πλήρη επίγνωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης στα περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, με πολλούς εξ αυτών να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, με μόλις τέσσερις ώρες παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά.
Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να ενεργήσει, δήλωσε ο Ζαμίρ, αυτό θα το κάνει με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, τις τακτικές και τις διαδικασίες που μόνο στόχο θα έχουν την ελαχιστοποίηση των αποκαλούμενων ως παράπλευρων απωλειών (collateral damage), στις τάξεις των πολιτών, αν και έχει συναίσθηση της πεπερασμένης αποτελεσματικότητας παρά τις προθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου