Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Με «μαζική στρατιωτική δράση» απειλούν οι ΗΠΑ τη Β. Κορέα

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «ολοκληρωτική εξόντωση της Βόρειας Κορέας, ωστόσο «διαθέτουμε πολλά μέσα για να την πετύχουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ | AP Photo/Pablo Martinez Monsivais 
Συντάκτης: efsyn.gr 
Με την ανάληψη μεγάλης έκτασης στρατιωτικής απάντησης απειλούν τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να επιτύχει μια διπλωματική λύση και οι πιέσεις για επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ αυξάνονται. Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφασίστηκε το πρωί της Δευτέρας. 
Μετά τη λήξη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σε απάντηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους «θα την αντιμετωπίσουν με μαζική στρατιωτική απάντηση». 

Όπως είπε, η απάντηση αυτή θα είναι «τόσο αποτελεσματική όσο και συντριπτική», ωστόσο τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «ολοκληρωτική εξόντωση της Βόρειας Κορέας, ωστόσο «διαθέτουμε πολλά μέσα για να την πετύχουμε». 

Μεταξύ άλλων ο Τζιμ Μάτις είπε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να ακούσει την κοινή θέση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία συμφωνούν ότι η Βόρεια Κορέα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και «δεσμεύονται ομόφωνα στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση του υπουργού Άμυνας, παρουσία του στρατηγού Τζόσεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής όλων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, για να ανακοινώσει την απόφαση αυτή του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας θεωρείται χωρίς προηγούμενο. Συνήθως, σε ανάλογες περιπτώσεις τις ανακοινώσεις κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσία συμβούλου ασφαλείας. 
Σύνοδος Συμβουλίου Ασφαλείας 

Όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση ορίστηκε αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. (17.00 ώρα Ελλάδας). 

Εκεί αναμένεται να συζητηθεί και η επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ, τις οποίες ζητούν μετ' επιτάσεως τόσο η Ε.Ε. όσο και όλες οι χώρες. 


AP Photo/Eugene Hoshiko 

Νωρίτερα την Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν και σχέδιο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνουτσίν, όσες χώρες επιθυμούν να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρέπει να αποκλείσουν οικονομικά τη Βόρεια Κορέα. 

Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Guardian είναι η Κίνα (83%), Ινδία (3,5%), Πακιστάν (1,5%), Μπουρκίνα Φάσο (1,2%) και άλλες (10%). 
Επαφές Πούτιν 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε επαφές τόσο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίζο Άμπε, διότι όπως τόνισε πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. 

Σύμφωνα με κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της ομάδας BRICS στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα, συμφώνησαν ότι πρέπει να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή. 

Επίσης, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση». 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, και τον κάλεσε να δείξει αυτοσυγκράτηση πριν απαντήσει στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος,που παραδέχθηκε ότι με τη νέα δοκιμή η Πιονγιάνγκ «παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε στον Σίνζο Άμπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να υποκύψει στα συναισθήματα, αλλά να ενεργήσει με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου