Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Απειλές κατά Β. Κορέας, Ιράν και Βενεζουέλας εξαπέλυσε ο Τραμπ

Πηγή: Associated Press 
Αναφορές σε «κράτη παρίες» που αποτελούν απειλή «για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους» έκανε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμερικανός ηγέτης στοχοποίησε τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ, ότι ο αμερικανικός στρατός «σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ». 
Καταφέρθηκε κατά της Πιονγκγιάνγκ, κάνοντας λόγο για ένα «διεστραμμένο καθεστώς» και προειδοποιώντας ότι «θα καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα εάν δεν κάνει πίσω. Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί «όνειδος». 

Στην ομιλία του ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών, ενώ περιγέλασε το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλώντας τον «rocket man» (πυραυλάνθρωπο) σε αποστολή αυτοκτονίας. 

Αν η Βόρεια Κορέα δεν υποχωρήσει, δήλωσε, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα». «Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε. Ο Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστούν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ εκτός αν σταματήσει την «εχθρική» συμπεριφορά της. 

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία που συνάχθηκε με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμά «μία από τις χειρότερες που έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ» και «όνειδος» για τη χώρα του. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (...) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος» τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία». 

Από το στόχαστρο του Τραμπ δεν ξέφυγε ούτε η Βενεζουέλα, όπου, όπως είπε, η κατάσταση είναι «απαράδεκτη» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε». Μάλιστα, ο Τραμπ απείλησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν «περαιτέρω δράση» εάν η κυβέρνηση του Καράκας συνεχίζει να επιβάλλει την «αυταρχική εξουσία» της σε βάρος των πολιτών της. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - «Reuters» - AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου