Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τεράστια τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών από την επέμβαση της Σ.Αραβίας στην Υεμένη

Η βρετανική βιομηχανία όπλων απέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της με τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Υεμένη, αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε μόλις 40 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που χαρακτηρίζει το δεδομένο ως «θλιβερό».
Η έκθεση, που κυκλοφόρησε από το παιδικό φιλανθρωπικό ίδρυμα «War Child», υποστηρίζει ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών BAE Systems και Raytheon, κέρδισαν 775 εκατομμύρια δολάρια κέρδος με έσοδα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας όπλα στη Σαουδική Αραβία από τον Μάρτιο του 2015 έως τα τέλη του 2016.

Ο πόλεμος του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι όπου έχουν σημειωθεί πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετρα ήδη απώλειες 10.000 αμάχων σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η UNICEF κατέγραψε τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται θεραπεία για υποσιτισμό σε τρία εκατομμύρια…


Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η βρετανική κυβέρνηση χορήγησε άδειες εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία, αποτελούμενες από αεροσκάφη, ελικόπτερα και αεροχήματα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα συστήματα τα οποία πούλησε η BAE Systems έφεραν τα περισσότερα κέρδη τα οποία ανήλθαν στα 291 εκατομμύρια δολάρια από το Μάρτιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους και 449 εκατομμύρια δολάρια για το σύνολο του 2017.

Εν τω μεταξύ, τα μπόνους που κερδίζονται από μεγάλα στελέχη των εταιριών αυτών, μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια. Το πακέτο αμοιβών που προσφέρθηκε στον νέο επικεφαλής της BAE, Τσαρλς Γούντμπερν, θέμα το οποίο οδήγησε σε εξέγερση των μετόχων, ανήλθε σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και θα αρκούσε για να απασχολούν περισσότερους από 320 νοσηλευτές παιδιών που σώζουν ζωές, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου