Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ιράκ-Κοινοβούλιο: Έδωσε άδεια για στρατιωτική βία, κατά των Κούρδων…

Σε μια ακόμα πολύ σημαντική εξέλιξη, πέραν του ρωσικού – κατά πάσα πιθανότητα – πλήγματος εναντίον των Κούρδων, o πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, έλαβε την έγκριση του Κοινοβουλίου να κινηθεί με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίος για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας το απειλή εναντίον της ενότητας του Ιράκ.
Είναι σαφές ότι η «άδεια» στον πρωθυπουργό περιλαμβάνει και τα στρατιωτικά μέτρα και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής έχει λάβει ήδη διαταγές να κινηθεί με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίος με στόχο την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, την αποτροπή του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, το ιρακινό Κοινοβούλιο κάνει επίσης λόγο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ουσίας, με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG: Kurdish Regional Government), με σκοπό να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα και να προστατευθεί η ενότητά της.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Κούρδοι έχουν εγκαίρως αναφέρει ότι ακόμα και σε περίπτωση κουρδικής ψήφου υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό δε σημαίνει ότι η KRG θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να εξάγεται το συμπέρασμα ότι απλά επιθυμεί να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης από θέση ισχύος, σχεδόν εκβιαστική.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα ότι η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι», έκαναν λόγο για «λάθος χρονική συγκυρία» διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το δικαιολογητικό ότι θα περιπλέξει τον αρχικό στόχο που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, την καταπολέμηση του ISIS.

Οι Κούρδοι απέρριψαν την αμερικανική στάση, απαντώντας ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά και ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τον συντονισμό των δυνάμεων των Πεσμεργκά με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο κατά του ISIS.

Οι Αμερικανοί, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα, διά του ειδικού απεσταλμένου στην περιοχή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, απευθύνανε έκκληση στους Κούρδους να μην προχωρήσουν σε μια ενέργεια «υψηλού ρίσκου» όπως το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, για την οποία εργάζονται πυρετωδώς Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιρακινοί!

Ο ειδικός απεσταλμένος απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την «εναλλακτική πρόταση», όμως ανέφερε ότι η κουρδική πλευρά έχει ήδη ενημερωθεί. Εντελώς απλά και πρακτικά, οι Κούρδοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν να αντιμετωπίζουν τους πάντες… Τις ιρακινές δυνάμεις αρχικά, ενώ εναντίον τους θα στραφούν οι Σύροι, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου