Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτές είναι οι Ανώτερες ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες; Για συνέργεια στη γενοκτονία της Ρουάντα κατηγορείται ο τραπεζικός κολοσσός BNP Paribas

Φωτογραφίες θυμάτων από πρόσφατες εκδηλώσεις για τη γενοκτονία 

Πηγή: Associated Press 
Κύρια ανάκριση σε βάρος της BNP Paribas, της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας και μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, παρήγγειλε Γάλλος εισαγγελέας για το ρόλο της στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. 
Η γενοκτονία της Ρουάντα ήταν η μαζική δολοφονία περίπου 850.000 ανθρώπων, κυρίως της φυλής Τούτσι, από τους ομοεθνείς τους που ανήκαν στη φυλή Χούτου, το 1994.
Ωστόσο, πίσω από τη βιτρίνα της φυλετικής σύγκρουσης κρύβονταν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που είχαν τη στήριξη μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως προκύπτει από την περίπτωση της γαλλικής τράπεζας, που κατηγορείται ότι χρηματοδότησε την αγορά όπλων από τους Χούτου, κυβερνώσα δύναμη στη χώρα την εποχή εκείνη και στενούς συμμάχους της Γαλλίας. 

Συγκεκριμένα, η τράπεζα κατηγορείται ότι μετέφερε 1,3 εκατ. δολάρια για την αγορά 80 τόνων όπλων από έναν στρατηγό των Χούτου, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ και εξοπλίζοντας τους δράστες της γενοκτονίας που εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε μόλις 100 μέρες. 

Η ενεργή ανάμιξη της Γαλλίας στο βάρβαρο έγκλημα στη Ρουάντα θεωρείται δεδομένη, παρά τις πολλές προσπάθειες συγκάλυψης. Βαρύτατες ευθύνες για τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν φέρουν φυσικά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο δημιούργησαν διαμάχες και πολέμους και βοήθησαν κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο, αλλά έδειξαν και προκλητική αδιαφορία για τις σφαγές, αποδεικνύοντας ότι ο δήθεν ανθρωπισμός τους είναι βαθύτατα υποκριτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου