Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Χρυσές δουλειές για τo F-35 της Lockheed στην Ασία που βράζει...

του Χρυσόστομου Λουκά 

Είκοσι-δύο μήνες εντατικής δουλειάς χρειάζονται για την κατασκευή ενός μόνο μαχητικού 5ης γενιάς F-35, με αστρονομικό κόστος για κάθε μαχητικό περί τα $100 εκατ. 
Η κατασκευάστρια Lockheed-Martin όμως προσλαμβάνει χιλιάδες κόσμο στις ΗΠΑ κάθε μήνα για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στο φαραωνικό αυτό σχέδιο εξοπλισμού των ΗΠΑ αλλά και συμμάχων στρατών, συνολικού εκτιμώμενου ύψους $1,4 τρισ (!).
Συγκεκριμένα, 600 θέσεις εργασίας καλύφθηκαν τον Ιούνιο, άλλες 800 τον Ιούλιο, ενώ μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση ενδιαφέροντος από την Lockheed με στόχο την πρόσληψη άλλων 1.800 εργαζομένων. 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τελευταίου κύκλου μαζικών προσλήψεων είναι ότι προορίζονται όλοι για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Fort Worth του Τέξας, της Πολιτείας που επλήγη περισσότερο από τον Τυφώνα Χάρβι και όπου το κόστος των ζημιών εκτιμάται θα ανέλθει στα $180 δισ. 

Προφανώς κάτι ήξερε ο Τραμπ όταν έλεγε ότι η τραγωδία συνέβη στο Τέξας, που όμως μπορεί να ανταπεξέλθει στα πάντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλωστε, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του- αποτέλεσμα και του πολέμου των λόμπι των εταιρειών οπλισμού στις ΗΠΑ- σήμερα δείχνει να στηρίζει το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μαχητικό της Lockheed. 

Την ίδια ώρα ο Τραμπ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σαμποτάρει την πολιτική επαναπροσέγγισης Σεούλ-Πιονγιαγκ που στήριζε προεκλογικά ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος Μουν Τζαε ιν. 

Λίγο μετά την νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιαγκ, ο Τραμπ τουίταρε: « Τα περί κατευνασμού της Β. Κορέας από τη Σεούλ δεν θα πιάσουν. Η Πιονγιαγκ μόνο ένα πράγμα καταλαβαίνει». 

Ο πρόεδρος Μουν προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της εμπρηστικής αμερικανικής πολιτικής πυρηνικού εξοπλισμού της Ασίας και της φιλόδοξης υπόσχεσης του για συνεννόηση με τον Κιμ Γιον Ουν, συμφώνησε στην ανάπτυξη του εξελιγμένου αντιπυραυλικού όπλου των Αμερικανών THAAD, που Κίνα και Ρωσία θεωρούν κίνηση εναντίον τους από Ουάσιγκτον. 

Από την άλλη είναι ελπιδοφόρο ότι παλεύει να διατηρήσει την πολιτική κατευνασμού που σαμποτάρει ο Τραμπ, απαντώντας με τουιτ του προεδρικού του γραφείου: «Η Νότιος Κορέα είναι μια χώρα που βίωσε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο. Η καταστροφή του πολέμου δεν πρέπει να επαναληφτεί σε αυτή τη γη. Δεν θα τα παρατήσουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα, συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας. 

Το πολεμοχαρές όμως βαθύ αμερικανικό κράτος αντιλαμβάνεται τον «κίνδυνο» επαναπροσέγγισης Σεούλ-Πιονγιανγκ σε περίοδο ισχυροποίησης της Κίνας και της Ρωσίας και άρα εκρίζωσης από την περιοχή των αμερικανικών στρατευμάτων. 

Ενόσω ο πλανήτης παρακολουθεί «παγωμένος» τους πυραύλους του Κιμ, ο Ντόναλντ Τραμπ πουλάει αφειδώς μαχητικά F-35 ικανά να πλήξουν με πυρηνικό χτύπημα και υπό τα ραντάρ την Β. Κορέα. 

Η Πιονγιάγκ μιλάει συνεχώς για τις κλιμακούμενες προκλήσεις σε βάρος της από Ιαπωνία, Ν. Κορέα και ΗΠΑ στις οποίες απαντά με τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές αλλά τέτοιες δηλώσεις δε φτάνουν στις όχθες του Δυτικού κόσμου... 

Παρόλα αυτά, μια μοίρα 16 μαχητικών F-35 έχει ήδη φτάσει στην Ιαπωνία, στο Σώμα Πεζοναυτών Ιβακούνι από τον Ιανουάριο. 

Πραγματοποίησαν μάλιστα και εξομοίωση βομβαρδισμού πυραυλικών βάσεων της Β. Κορέας σε κοινές ασκήσεις με την Σεούλ, ακριβώς εκείνες που η Πιονγιαγκ κατήγγειλε ως προκλητικές. 

Αυτά τα εξελιγμένα τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν είναι μόνα τους. Στόχος των ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός «τόξου» με 100 F-35 από την βάση Κουνσάν της Ν. Κορέας μέχρι τη βάση Μισάβα της Ιαπωνίας στην νήσο Χονσού. 

Για το λόγο αυτό, η Ν. Κορέα έχει ήδη παραγγείλει 40 αμερικανικά μαχητικά που καταφθάνουν έως τα τέλη του επόμενου έτους ενώ άλλα 42 F-35 φτάνουν στην Ιαπωνία, τα τέσσερα πρώτα από το εργοστάσιο της Lockheed στο Τέξας. 

Η ξαφνική κλιμάκωση επί Τραμπ στην κορεατική χερσόνησο, όπου για πρώτη φορά οι ΗΠΑ ανοιχτά απειλούν με πυρηνικό ολοκαύτωμα την Πιονγιαγκ, συμπίπτει με τις μαζικές πωλήσεις στο εξωτερικό του πιο αμφιλεγόμενου μαχητικού νέας γενιάς των ΗΠΑ. 

Το πρόγραμμα F-35 έχει επικριθεί σφόδρα στο εσωτερικό της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για το υψηλό του κόστος, την αμφίβολη αποτελεσματικότητα του σε πραγματικές συνθήκες μάχης, για την πολυπλοκότητα των μαχητικών στην κατασκευή και για την δυνατότητα προσβολής των ηλεκτρονικών του συστημάτων. 

Όλα αυτά ξαφνικά περνάνε στο παρασκήνιο καθώς η κορεατική χερσόνησος μοιάζει να παίρνει φωτιά πάλι με τη βοήθεια των Αμερικανών, μια φωτιά που ο Τραμπ διατείνεται ότι θέλει να σβήσει όχι με «Καναντέρ» αλλά με πολλές δεκάδες... τακτικά πυρηνικά F-35...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου