Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Αυτό είναι το… “μυστικό” της βάσης των ΗΠΑ, στο έδαφος του Ισραήλ…

Πολύ συζήτηση έγινε διεθνώς για την πρώτη αμερικανική βάση σε ισραηλινό έδαφος, αν και οι εντυπώσεις που πήγαν να δημιουργηθούν από ισραηλινής πλευράς για λόγους αποτροπής κατά πάσα πιθανότητα, «μαζεύτηκαν» από τους Αμερικανούς που υποστήριξαν ότι μερικές κατοικίες για τη μόνιμη παρουσία Αμερικανών στρατιωτών δεν επαρκεί για να γίνει τυπικά λόγος για «αμερικανική βάση».
Ένα ρεπορτάζ του έγκυρου «Al Monitor»είναι αρκούντως αποκαλυπτικό, αν και υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση δεν τράβηξε το ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται επίσης, είναι κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανοί έχουν αποθηκευμένο «στρατηγικό» στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ για κάθε ενδεχόμενο, για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης…

Τι συμβαίνει όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Monitor; Όλα άρχισαν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Ο γερουσιαστής Μαρκ Κιρν, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο, πρότεινε την εγκατάσταση στο εβραϊκό κράτος του προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης επερχομένων πυραύλων που λειτουργεί στη μπάντα «X».


Μέσα σε δύο μήνες το σύστημα εγκαταστάθηκε στην έρημο Νεγκέβ. Κατασκευάστηκαν δύο πύργοι όπου εγκαταστάθηκαν οι αισθητήρες. Το ραντάρ υπηρετείται από Αμερικανούς και η βάση θεωρείται αμερικανικό έδαφος. Σε αντάλλαγμα οι Ισραηλινοί λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από τους Αμερικανούς, όχι όμως άμεσα από τη βάση.

Το σύστημα δοκιμάστηκε και στην Ευρώπη, παρουσία Ισραηλινών, πριν εγκατασταθεί στην έρημο Νεγκέβ. Αν και οι Αμερικανοί δεν προσφέρουν το σύστημα προς πώληση, οι Ισραηλινοί ευχαρίστως αποδέχτηκαν την εγκατάστασή του στο έδαφός τους.

«Είναι ένα ραντάρ που διαθέτει την υψηλότερη αμερικανική τεχνολογία», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Μας επιτρέπει να εντοπίζουμε πυραύλους με ακρίβεια και ταχύτητα και μας πληροφορεί που ακριβώς ο πύραυλος θα πέσει, εγκαίρως», είπε.

Σύμφωνα με αναφορές το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει απειλές από απόσταση 2.500 χλμ. και προσφέρει στο Ισραήλ σοβαρό χρόνο αντίδρασης (περί τα 8 λεπτά), επιτρέποντας τη λήψη αμυντικών μέτρων και την ενεργοποίηση αντιβαλλιστικών συστημάτων όπως οι Arrow.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου