Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Καυγάς Τραμπ με το Κατάρ αλλά και πωλήσεις όπλων 1,1 δις δολαρίων!


Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του State Department, ενέκρινε συμφωνία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για την συντήρηση των μαχητικών F-15 της Αεροπορίας του Κατάρ, παρά τη διπλωματική εμπλοκή του Εμιράτου με τις άλλες σουνιτικές αραβικές χώρες. Στο Κατάρ άλλωστε βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος Τραμπ συμπαρατάχθηκε με την Σαουδική Αραβία στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με το Κατάρ και στην οποία ενεπλάκησαν επίσης η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν πιο προσεκτικός προσπαθώντας να αποφύγει μια ρήξη προσπαθώντας να δημιουργήσει μέτωπο κατά του Ιράν. Έτσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως εγκρίνει την συμφωνία συντήρησης των μαχητικών F-15Q του Εμιράτου και τη δημιουργία υποδομών εδάφους και βελτιωμένων υπόστεγων.
«Το Κατάρ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη περιοχή του Κόλπου», αναφέρει η εγκριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τα κοινά μας συμφέροντα στον τομέα της άμυνας συσφίγγουν την σχέση μας και η Αεροπορία του Κατάρ έχει πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα της χώρας», συνεχίζει.
Παράλληλα, βάσει της συμφωνίας, θα δημιουργηθούν νέες εκπαιδευτικές δομές και βελτίωση της κυβερνοασφάλειας. Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί και την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου κατά του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου