Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

H Ρωσία είναι "απειλή" για τη Βουλγαρία, για πρώτη φορά μετά το 1989!

Βουλγαρία: H Ρωσία χαρακτηρίζεται "απειλή" για πρώτη φορά μετά το 1989! Αυτό προκύπτει από το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της χώρας
Στη νέα, επικαιροποιημένη εκδοχή του δόγματος εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, η Ρωσία κατονομάζεται ως «απειλή για την εθνική της ασφάλεια».
Αυτό αναφέρει η "Αναλυτική έκθεση oι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας" που εκδίδει η έδρα "Θουκυδίδης" του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την υπογραφή του υπεύθυνου καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1989 που συγκεκριμένο κράτος κατονομάζεται σε επίσημο έγγραφο ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την τελευταία διατύπωση του δόγματος εθνικής ασφάλειας «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πηγή περιφερειακής αστάθειας και απειλούν τον βασικό μας στόχο για μία ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη».

Στο κείμενο υποστηρίζεται ότι οι κίνδυνοι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο, προέρχονται από την «αυξημένη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας» και ότι η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας και η διευρυμένη εδαφικά πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα «διαταράσσουν την γεωστρατηγική και στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Η καταγραφή, ωστόσο, της Ρωσίας ως «απειλής» για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις. Ο Ντίμιταρ Ιβανόφ, πρώην ανώτερο στέλεχος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω καμία απειλή από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν πύραυλοι στραμμένοι προς τη Βουλγαρία… Η Ρωσία έχει το δικό της δόγμα εθνικής ασφάλειας… Ο κύριος αντίπαλός της είναι οι ΗΠΑ.

Τι είδους αντίπαλος είμαστε εμείς; Με τι μπορούμε να την απειλήσουμε; Η συμπεριφορά και οι απόψεις ηγετικών προσωπικοτήτων της Ρωσίας προς τη Βουλγαρία είναι φιλικές.

Ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε ο Ντιμίτρι εντβέγιεφ, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι επιθετικοί προς τη Βουλγαρία. Αντίθετα μιλούν για τους Βουλγάρους ως αδερφούς, Σλάβους, Ορθόδοξους.

Η ασφάλεια απειλείται όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία, ακεραιότητα του κράτους και την ευημερία του λαού. Δεν βλέπω κάποια ανάλογη απειλή από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Σίμοφ, βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), «το κείμενο στρέφεται εναντίον των πραγματικών συμφερόντων της Βουλγαρίας. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλεί και αυτήν την άποψη έχει του 80% του βουλγαρικού λαού…
http://www.armyvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου