Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Άγγελος Συρίγος: ένας επικίνδυνος εκφραστής του ελληνικού επεκτατισμού

Επειδή στον Άγγελο Συρίγο αρέσουν τα λεχθέντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του θυμίζουμε:
"το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη"...
Τα θυμίζουμε αυτά στον καθηγητή που πριν ενταχθεί επίσημα στο Υπουργείο Εξωτερικών, προπαγάνδιζε επικίνδυνες πολεμοκάπηλες απόψεις μέσω του ακροδεξιού ΔΙΚΤΥΟΥ 21 μαζί με τους "εκλεκτούς" πολιτικούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού και συνοδοιπόρους στο άλλοτε εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης: Χρύσανθος Λαζαρίδης, Διονύσης Καραχάλιος, Στέφανος Αγιάσογλου, Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλοι, γνωστοί διανοούμενοι της ελληνικής ζωής, γνωστοί για τις ακραίες θέσεις τους όπως οι: οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Στόχος η δημιουργία μίας «δεξαμενής εγκεφάλων» του πατριωτικού χώρου με σαφή εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο "Βορειοηπειρωτικό" όπως ονομάζουν τις διεκδικήσεις στην Νότια Αλβανία, στο Μακεδονικό και στο Ποντιακό ζήτημα.

Τα στελέχη του ΔΙΚΤΥΟΥ 21 δεν επάνδρωσαν μόνο κομβικές θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά σήμερα τους βρίσκουμε υπουργούς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συμβούλους σε κρίσιμα Υπουργεία.

Το αστικό κράτος αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει και συνέπεια και συνέχεια...

Τι συμβουλεύει επομένως ο Άγγελος Συρίγος;

Το άρθρο του "Θαλάσσιες ζώνες, Θράκη: Δουλειά ουσίας γίνεται και χωρίς “κραυγές”…"  στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποτελεί ένα σαφές και ενδεικτικό απαύγασμα επεκτατικών θέσεων, επικίνδυνων θέσεων που οδηγούν σε ένταση και σύγκρουση.

Καταρχήν ασκεί κριτική στην προηγούμενη απόπειρα επεκτατισμού και ελέγχου στο Αιγαίο από το ελληνικό κράτος το 1995, γιατί έγινε με θόρυβο και τυμπανοκρουσίες, προκαλώντας την αντίδραση του Τουρκικού κράτους:  

 "Δύο υπουργεία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν υποδομές για διαβίωση σε κάποιες ακατοίκητες νησίδες. Ακολούθησαν περιοδείες επισήμων και εγκατάσταση των πρώτων ενδιαφερομένων σε τέσσερα νησάκια ενώπιον των τηλεοπτικών φακών. Δύο μήνες μετά είχαμε την κρίση στα Ίμια. Έκτοτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε έναν απροσδιόριστο αριθμό νησίδων από την Τουρκία".

Συνεχίζει λοιπόν για να εκφράσει μια πιο αθόρυβη, αλλά εξίσου επιθετική πολιτική στο ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ,  για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ανακοίνωσης Υφαλοκρηπίδας. Τον διαβάζουμε:

"Τις τελευταίες ημέρες ακούσθηκαν διάφορα για οριοθετήσεις με αφορμή την τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία. Ήδη από το 2008 η Τουρκία άρχισε να διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Ελλάδος και της Κύπρου. Τον Απρίλιο του 2012 η Άγκυρα δημοσίευσε χάρτες διεκδικώντας τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου, της Καρπάθου, όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ δυτικά του νησιού. 

Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια αντιδρά με διπλωματικές διακοινώσεις και με παρουσία πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Η Αθήνα όμως δεν έχει ανακοινώσει ποτέ επισήμως πού αρχίζει και πού τελειώνει η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο. Λένε κάποιοι ότι η λύση θα ήταν μία οριοθέτηση με την Αίγυπτο (που αποδεικνύεται σύνθετη) ή με την Κύπρο. 

Εάν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο. Εάν μας ενδιαφέρει η ουσία –δηλαδή να δηλώσουμε διεθνώς τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην περιοχή–, καλυπτόμαστε πλήρως από την κατάθεση των σχετικών συντεταγμένων στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. 
Επιπλέον, εάν καταθέσει και η Κύπρος τις δικές της συντεταγμένες για την κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμπίπτουν με τις ελληνικές, θα έχουμε έμμεση πλην σαφέστατη οριοθέτηση μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα. Θα καταστήσει, όμως, γνωστό σε ξένες εταιρείες που δουλεύουν για λογαριασμό της τουρκικής κυβερνήσεως ότι στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα. 
Αντίστοιχα παραδείγματα για πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς να τα φωνάζουμε υπάρχουν πολλά. Στο Αιγαίο μιλάμε αποκλειστικώς για το θέμα της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες θαλάσσιες ζώνες. Επί παραδείγματι, από τον Δεκέμβριο του 1992 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτρέψει τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν εθνικές ζώνες αλιείας 12 μιλίων. 
Βλέπουμε λοιπόν να προτείνετε ένας ολισθηρός επιθετικός δρόμος διαμέσου της διπλωματίας, επιχειρώντας να κατοχυρωθούν οι διεκδικήσεις του ελληνικού κράτους διαμέσου των Διεθνών Οργανισμών και συμμαχιών του, διεθνοποιώντας τις αντιθέσεις στην περιοχή. 
Είναι σίγουρο ότι το ζήτημα των ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων έλκει το ενδιαφέρον τεράστιων πολυεθνικών εταιριών και Ελλήνων επιχειρηματιών, συνδέεται με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και όχι μόνο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ρωσικού κράτους, με αποτέλεσμα να προκαλεί την επικίνδυνη όξυνση, τις πολεμικές προετοιμασίες και την στρατιωτικοποίηση. 
Ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο αδίστακτες άρχουσες τάξεις που είναι ικανές να οδηγηθούν σε "θερμά" πολεμικά επεισόδια για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους.
Εμείς καλούμε τον λαό μας να αντισταθεί και να πρωταγωνιστήσει στην συγκρότηση ενός νέου Αντιπολεμικού Κινήματος.
ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ 
ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

Να διαλυθούν ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα από το εξωτερικό.
Ούτε ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και Μισθοφόρους Στρατιώτες.
ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!»
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ 
για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Κίνημα Μαζικό, Μέσα και Έξω από τον στρατό ενάντια στην κυβέρνηση της αντεργατικής λαίλαπας και των Μνημονίων, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.
Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου