Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μέγιστης (γεω)στρατηγικής αξίας λιμένας του Πακιστάν στα χέρια της Κίνας…


Ήταν αρχές Φεβρουαρίου του 2013 όταν σε διαδοχικά δημοσιεύματα το «DP» είχε αναφερθεί στον στρατηγικής σημασίας πακιστανικό λιμένα Γκουαντάρ και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επεδείκνυαν έμπρακτα οι Κινέζοι επενδύοντας στην κατασκευή λιμένα, λέγοντας ασφαλώς ότι το ενδιαφέρον τους είναι αμιγώς εμπορικό, με τους Ινδούς να αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται και να αντιδρούν έντονα.

Πλέον βρισκόμαστε στο 2018 και η εξέλιξη των πραγμάτων, σε συνδυασμό με την ίδρυση της πρώτης ναυτικής βάσης σε ξένη χώρα στο Τζιμπουτί της Αφρικής, η Κίνα εγκαταλείπει τα προσχήματα και μη κρύβοντας ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει και δεύτερη υπερπόντια βάση αυτή τη φορά στο Πακιστάν, στην είσοδο της Αραβικής θάλασσας, δίπλα στο ΙράνΠηγές προσκείμενες στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την πληροφορία και ανέφεραν πως η βάση θα δημιουργηθεί σε στρατηγικής σημασίας σημείο στη νότια πακιστανική ακτή, σε μια θαλάσσια περιοχή όπου η κινεζική παρουσία είναι πλέον εξαιρετικά έντονη.
«Η Κίνα χρειάζεται μια νέα βάση στο Γκουαντάρ για τα πλοία της. Το λιμάνι αυτό παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα», δήλωσε Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής. Το εν λόγω λιμάνι απέχει μόλις 80 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράν. Βρίσκεται στην επαρχία Μπαλουχιστάν όπου οι τοπικές φυλές διεξάγουν ανταρτοπόλεμο.
«Κίνα και Πακιστάν έχουν βρει κοινό έδαφος στα ναυτικά τους συμφέροντα. Το λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινές ναυτικές περιπολίες στον Ινδικό, αυξάνοντας την επιρροή της Κίνας και του Πακιστάν στην περιοχή», αναφέρει Πακιστανός αναλυτής.
Τον Δεκέμβριο αμερικανικές πηγές ανέφεραν πως Κινέζοι και Πακιστανοί αξιωματούχοι είχαν σχετικές επαφές στο Πεκίνο. Τον Ιούνιο Πακιστανός διπλωμάτης είχε δηλώσει πως η χώρα του χρειάζεται την κινεζική βοήθεια ως παράγοντα εξισορρόπησης στην περιοχή.
«Προηγουμένως ήταν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, τώρα η Κίνα», είπε. Πάντως επισήμως το Πεκίνο αρνείται πως δημιουργεί βάση στο Πακιστάν. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ινδία η οποία παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις.

«Για την Κίνα είναι εξαιρετικά βολικό να χρησιμοποιήσει το Πακιστάν κατά της Ινδίας», αναφέρει Ινδός αναλυτής. «Όμως η Ινδία έχει πολύ ισχυρότερη ναυτική παρουσία στον Ινδικό, πολύ ισχυρότερη αυτής της Κίνας και του Πακιστάν», κατέληξε.
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου