Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: "Έριξαν" στο μισό τη βοήθεια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες


Οι Ηνωμένες Πολιτείες "έριξαν" στο μισό το ποσό που συνήθως χορηγούν για τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν συνιστά τιμωρία, αλλά πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η υπηρεσία αυτή να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Με ανάρτησή του στις 2 Ιανουαρίου ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα παρακρατήσει στο μέλλον τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι: «πληρώνουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν να διαπραγματευθούν επιτέλους μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ… αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;»
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακρατώντας προς το παρόν, ένα επιπλέον ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι χρειάζεται να επανεκτιμηθεί ουσιαστικά «ο τρόπος που λειτουργεί και ο τρόπος που χρηματοδοτείται» η UNRWA.
«Χωρίς τα χρήματα που χορηγούμε σήμερα, οι δραστηριότητες της UNRWA διατρέχουν κίνδυνο να ξεμείνουν από πόρους και να διακοπούν. Τα χρήματα που χορηγούν οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα επιπλέον 65 εκατομμύρια δολάρια θα παρακρατηθούν και θα τεθούν σε μελλοντική εξέταση».

«Είναι καιρός άλλες χώρες, μερικές από αυτές αρκετά εύρωστες, να παρέμβουν και να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί για να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την UNRWA είναι «εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την ευημερία αυτών των πληθυσμών…αλλά κατά την άποψή μου, την οποία μοιράζεται η πλειοψηφία των διεθνών παρατηρητών, ανάμεσά τους και Ισραηλινών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας».

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αφανίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Ουάσελ Αμπού Γιουσούφ, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο πρακτορείο Ρόιτερς. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου