Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται.
Ενώ λοιπόν η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείτε και ολοένα περισσότερο γίνεται λόγος για ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα που το στίγμα θα το δίνει η εξισορρόπηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, οι ΗΠΑ προβάλλουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν αρχή είναι το δόγμα που μεταπολεμικά καθόρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης:
"οι Ρώσοι ΕΞΩ
οι Ευρωπαίοι ΑΠΟ ΚΑΤΩ"
Δεύτερον, μην κλείνετε την ευρωπαϊκή αγορά όπλων στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
Οι ΗΠΑ είναι σαφείς:
"Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παραδέχτηκαν ότι η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ Τζιμ Μάτις έπειτα από την υπουργική σύνοδο στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία.
Η αμερικανική αποστολή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία για την Ευρώπη της Αμυνας πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών.
«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποσπάσει δραστηριότητες και μέσα από το ΝΑΤΟ», είχε προειδοποιήσει η Κέιτι Γουιλμπάργκερ, αρμόδια διεθνούς ασφάλειας στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πριν από την επίσκεψη του Τζιμ Μάτις στην έδρα του ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες. «Η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κλείσει τις αμυντικές της αγορές στους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε προειδοποιήσει.
Η απάντηση του Ευρωπαϊκού καπιταλιστικού κόσμου σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Η ευρωπαϊκή απάντηση στις αμερικανικές απαιτήσεις δεν άργησε να διατυπωθεί.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στους συμμάχους της για την ασφάλειά της, πρέπει και η ίδια να φροντίσει για τα συμφέροντά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τίποτα από όσα κάνει τελευταία η Ευρώπη δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις ΗΠΑ.
“Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιστεύουν ότι η ΕΕ θα γίνει υπερβολικά ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ναι, θέλουμε να χειραφετηθούμε, αλλά δεν θέλουμε να το πετύχουμε εναντίον του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να διατηρήσουμε και είναι προς το συμφέρον των επόμενων γενιών”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της εγκατάλειψης της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ. “Η ανάγκη για ομοφωνία μας εμποδίζει. Πρέπει να κάνουμε απλούστερες τις διαδικασίες μας”, σημείωσε. Είναι θέσεις που απηχούν το πνεύμα των αποφάσεων για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Ευρωπαϊκή Συνεργασία (CSP, PESCO), η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2017 από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματα. Ένα Ευρωπαϊκό Πολεμικό Ταμείο θα συσταθεί για να προωθήσει επενδύσεις ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το 2020.
Ο προσεκτικός μελετητής θα παρατηρήσει ότι η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσιακής προοπτικής στηρίζεται στην ενίσχυση του ρόλου των εθνών κρατών, εντείνει στο έπακρο τον ταξικό πόλεμο εναντίον του κόσμου της εργασίας. Είναι ένας τρόπος για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα καπιταλιστικά-ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. http://diktiospartakos.blogspot.gr
Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας γράφαμε:
Γιατί στη πραγματικότητα μας αφορά όλους! Γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για επίθεση του Ευρωπαϊκού ολοκληρωτικού καπιταλισμού που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, εντός και εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων!
Αυτό μας αποκαλύπτει ο καταλληλότερος άνθρωπος. Ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος, μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Να μην ξεχνάμε ότι ο Κωσταράκος υπήρξε ΑΓΓΕΘΑ στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, όταν εκπαίδευσε και έβγαλε τον Στρατό στο δρόμο εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εφαρμόζοντας τα δόγματα Πολέμου/Καταστολής που προβλέπουν τη δράση στρατιωτικών δυνάμεων για την Καταστολή πλήθους.
Και στην ομιλία του (2/11/2017), στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), ο Στρατηγός Κωσταράκος μιλά με τη γλώσσα ενός τεχνοκράτη του Πολέμου και της Καταστολής, περιγράφοντας τα επίδικα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, αλλά κυρίως με ποιες στρατιωτικές δυνάμεις, με ποια δόγματα και πολιτικές θα τα κάνει πράξη.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ;
Η Συνολική Στρατηγική της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, δεν μπορεί να καμουφλάρει τους πραγματικούς στόχους της, καθώς καθορίζει τρεις στρατηγικές προτεραιότητες:
1. τη διαχείριση εξωτερικών κρίσεων
2. την δημιουργία ικανοτήτων για τους Εταίρους οι οποίοι επηρεάζονται από κρίσεις και αστάθεια (η μνημονιακή Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα)
3. την προστασία της Ευρώπης (οι πρόσφυγες είναι πχ. ένας ιδανικός "εχθρός")
Ο Στρατηγός Κωσταράκος είναι ξεκάθαρος όταν τονίζει ότι η Συνολική Στρατηγική θέτει την "Προστασία της Ευρώπης", δεν αναφέρεται στην "Άμυνα της Ευρώπης"!
Η έννοια της Προστασίας είναι ευρύτερη και περικλείει πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Προκειμένου να επιτευχθεί απαιτούνται δράσεις οι οποίοι μπορεί να είναι είτε στρατιωτικής είτε πολιτικής φύσης και οπωσδήποτε προϋποθέτουν την εμπλοκή του συνόλου, σχεδόν, των κρατικών οργανισμών".
Ο Αντιστράτηγος Κωσταράκος απαντά σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Έλληνα στρατηγού Κωσταράκου, που ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής προέβη σε δημόσια παρέμβαση."Αποφασισμένη η Ευρώπη να συνεχίσει την πορεία για την ασφάλεια κ Αμυνας παρά τις επιφυλάξεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο στρατηγός Κωσταράκος, απαντώντας στα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων ότι "η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνο του NATO".
Και στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία. Τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αντιστράτηγος Κωσταράκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής, ήρθε να ενισχύσει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανοίγοντας τις εργασίες της 54ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προανήγγειλε για τη Γερμανία την ανάληψη ενεργότερου διεθνούς ρόλου, με αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και της συνεισφοράς στα Ηνωμένα Έθνη.
Η υπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της λήψης αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με πλειοψηφία. Κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους να συμβάλουν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να προωθηθεί και η κατά πλειοψηφία λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κάποιοι εταίροι ενδεχομένως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν. «Εκείνοι που θέλουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν χωρίς να εμποδίζονται από μεμονωμένες χώρες», δήλωσε.
Τις διεργασίες αυτές ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος όταν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 13/02/2018 ανακοίνωσε πως επιθυμεί η στρατιωτική θητεία να είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους, άνδρες και γυναίκες και να έχει διάρκεια από τρεις έως έξι μήνες.
«Επιθυμώ μια υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ανοιχτή σε γυναίκες και άνδρες, που θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον στρατιωτικό τομέα αλλά η μορφή της οποίας θα μπορούσε να είναι αστική. Η διάρκειά της θα είναι περίπου ένα τρίμηνο αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν ενσωματώσουμε και πολιτική υπηρεσία», ανέφερε ο Μακρόν.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας τον περασμένο Μάρτιο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους νέους ηλικίας από 18 έως 21 ετών και είχε αναφέρει πως «για ένα μήνα, τουλάχιστον, οι νέοι θα αποκτήσουν άμεση εμπειρία της στρατιωτικής ζωής με την τεχνογνωσία και τις απαιτήσεις της».
Ευρώ για τον πόλεμο και τις επεμβάσεις υπάρχουν. Ο πολεμικός προϋπολογισμός της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2019 μέχρι το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις που είχε προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν το περασμένο έτος.
Από το 2023 η αύξηση για αμυντικές δαπάνες θα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε η Γαλλία να εκπληρώσει τον στόχο που έχει συμφωνήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στον αμυντικό τομέα μέχρι το 2025.
Ουσιαστικά ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πιάνει το μαύρο νήμα των ευρωπαϊκών πολεμικών σχεδιασμών που δημοσιοποίησε ο Αντιστράτηγος Κωσταράκος και αποτελούν στοχεύσεις του αστικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου στην Ελλάδα:
Στρατοί που θα δρουν εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων ως Κατασταλτική Δύναμη και Πολεμικός Μηχανισμός επιβολής των καπιταλιστικών- ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δεν είναι το πρωτεύον.
Πρωτεύον για τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία είναι η γενίκευση του Ταξικού Πολέμου από τον αστικό κόσμο.
Η Στρατιωτικοποίηση της ΕΕ έρχεται να εξυπηρετήσει την ανάγκη επιβολής των όρων αστικής κυριαρχίας, το βάθεμα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τις επενδύσεις των πολυεθνικών και την συμμετοχή τους στο ξαναμοίρασμα του κόσμου σε ζώνες επιρροής, τους τρομοκρατικούς τους πολέμους στις καπιταλιστικές μητροπόλεις και την ιμπεριαλιστική περιφέρεια, την Ευρώπη Φρούριο που ορθώνεται μπροστά σε πρόσφυγες-μετανάστες.
Μόνη απάντηση ένα νέο εργατικό κίνημα, ο εργατικός διεθνιστικός αντικαπιταλιστικός αγώνας.
Η υπουργός τάχθηκε ακόμη υπέρ της λήψης αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με πλειοψηφία. Κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους να συμβάλουν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να προωθηθεί και η κατά πλειοψηφία λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κάποιοι εταίροι ενδεχομένως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν. «Εκείνοι που θέλουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν χωρίς να εμποδίζονται από μεμονωμένες χώρες», δήλωσε.
Τις διεργασίες αυτές ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος όταν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 13/02/2018 ανακοίνωσε πως επιθυμεί η στρατιωτική θητεία να είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους, άνδρες και γυναίκες και να έχει διάρκεια από τρεις έως έξι μήνες.
«Επιθυμώ μια υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ανοιχτή σε γυναίκες και άνδρες, που θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον στρατιωτικό τομέα αλλά η μορφή της οποίας θα μπορούσε να είναι αστική. Η διάρκειά της θα είναι περίπου ένα τρίμηνο αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν ενσωματώσουμε και πολιτική υπηρεσία», ανέφερε ο Μακρόν.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας τον περασμένο Μάρτιο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους νέους ηλικίας από 18 έως 21 ετών και είχε αναφέρει πως «για ένα μήνα, τουλάχιστον, οι νέοι θα αποκτήσουν άμεση εμπειρία της στρατιωτικής ζωής με την τεχνογνωσία και τις απαιτήσεις της».
Ευρώ για τον πόλεμο και τις επεμβάσεις υπάρχουν. Ο πολεμικός προϋπολογισμός της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2019 μέχρι το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις που είχε προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν το περασμένο έτος.
Από το 2023 η αύξηση για αμυντικές δαπάνες θα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε η Γαλλία να εκπληρώσει τον στόχο που έχει συμφωνήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στον αμυντικό τομέα μέχρι το 2025.
Ουσιαστικά ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πιάνει το μαύρο νήμα των ευρωπαϊκών πολεμικών σχεδιασμών που δημοσιοποίησε ο Αντιστράτηγος Κωσταράκος και αποτελούν στοχεύσεις του αστικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου στην Ελλάδα:
- στρατιωτικοποίηση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας
- υποχρεωτική θητεία Ανδρών και Γυναικών
- αύξηση των πολεμικών δαπανών και των εξοπλισμών
- στράτευση στα 18 και οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση της νεολαίας
Στρατοί που θα δρουν εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων ως Κατασταλτική Δύναμη και Πολεμικός Μηχανισμός επιβολής των καπιταλιστικών- ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δεν είναι το πρωτεύον.
Πρωτεύον για τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία είναι η γενίκευση του Ταξικού Πολέμου από τον αστικό κόσμο.
Η Στρατιωτικοποίηση της ΕΕ έρχεται να εξυπηρετήσει την ανάγκη επιβολής των όρων αστικής κυριαρχίας, το βάθεμα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τις επενδύσεις των πολυεθνικών και την συμμετοχή τους στο ξαναμοίρασμα του κόσμου σε ζώνες επιρροής, τους τρομοκρατικούς τους πολέμους στις καπιταλιστικές μητροπόλεις και την ιμπεριαλιστική περιφέρεια, την Ευρώπη Φρούριο που ορθώνεται μπροστά σε πρόσφυγες-μετανάστες.
Μόνη απάντηση ένα νέο εργατικό κίνημα, ο εργατικός διεθνιστικός αντικαπιταλιστικός αγώνας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου