Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Ο Erdogan απαιτεί με δικαστική απόφαση την αφαίρεση γραφήματος Jo Di

μαζί με άλλες δεκάδες δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook κ.α. από άλλους χρήστες που αφορούν στον ίδιο τον Erdogan και στην πολιτική του
Το ιστορικό
Σήμερα το πρωί, έλαβα ένα e-mail από το νομικό τμήμα του Twitter. Σε αυτό έχει επισυναφθεί μια απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν στην δράση του Erdogan. Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει (κατά κάποιο τρόπο) τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του).
Το επίμαχο δημοσίευμα που αφορά στο Jo Di
Η αναφορά στον Erdogan, είχε γίνει με αφορμή την επίθεση στην Άγκυρα, το 2015 και ανέφερε το τι φώναζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κατέβει στο δρόμο. “Δολοφόνε Erdogan” φώναζαν και αυτό περιέγραψε η εικόνα με έναν αρκετά ανάγλυφο τρόπο. Έκτοτε φυσικά, ο Erdogan έχει προχωρήσει σε πολύ χειρότερες τακτικές και αυτό που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι να διαγραφεί κάθε ίχνος από τις διαφορετικές φωνές – όχι μόνο μέσα στην Τουρκία – αλλά και παγκόσμια μέσω του διαδικτύου.

Η συγκεκριμένη εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί προ εξαμήνου στις διαμαρτυρίες των Κούρδων στην Πλατεία Συντάγματος.

Φωτογραφία από dromografos

Η δικαστική απόφαση που έστειλε το Twitter

Το έγγραφο του τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά από 80 δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά και διευθύνσεις διάφορων blogs, από τις οποίες απαιτείται η διαγραφή περίπου 80 δημοσιεύσεων (κυρίως σκίτσων και εικόνων) που αφορούν στις δράσεις του Erdogan.

Η παραπάνω εικόνα μάλιστα, που αφορά στο Jo Di, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015 και στην λίστα του Erdogan περιλαμβάνεται περίπου 10 φορές από διαφορετικές διευθύνσεις και λογαριασμούς οι οποίοι είχαν κάνει αναδημοσιεύσεις της.

Μερικές από τις δημοσιεύσεις που απαιτεί ο Erdogan μέσω της δικαστικής απόφασης να διαγραφούν από το internet

Το χρονικό φάσμα που καλύπτουν οι δημοσιεύσεις είναι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2018.



































και οι αντιδράσεις όσων έλαβαν παρόμοιες ειδοποιήσεις από το Twitter για το συγκεκριμένο ζήτημα














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου