Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Ιδού τα τέσσερα ερευνητικά του προγράμματα για να ετοιμάσουν Ευρωστρατό και να κερδίσουν οι εταιρίες!

Τέσσερα ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με συνολικά 90 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην γενικότερη συνεργασία εταιρειών και Πανεπιστημίων από όλες σχεδόν της χώρες μέλη της ΕΕ και την δημιουργία προτάσεων που θα μπορούσαν α αξιοποιηθούν στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας από την ΕΕ.
Το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο υπάρχει και ελληνική συμμετοχή είναι το Ocean2020 το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών, σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων για την πραγματοποίηση αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και αποτροπής.
Το Ocean2020 θα υλοποιηθεί από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία η οποία απαρτίζεται από 42 εταίρους από 15 χώρες της Ε.Ε, υπό την καθοδήγηση της Ιταλικής εταιρείας LeonardoS.p.A. Η χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι 35 εκατ. ευρώ και υποχρέωση της κοινοπραξίας είναι η πραγματοποίηση δύο επιδείξεων των συστημάτων που θα αναπτυχθούν το 2019.
Η πρώτη επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στην Βαλτική υπο την αιγίδα του Σουηδικού Ναυτικού και η δεύτερη στην Μεσόγειο υπό την αιγίδα του Ιταλικού Ναυτικού.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα Ocean2020 συμμετέχουν τα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, ενώ οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι η ισπανική Indra, η γαλλική Safran, η σουηδική Saab, η ευρωπαϊκή MBDA, η πολωνική PGZ/CTM, η γερμανική Hensoldt, οι ελληνικές Intracom-IDE, ALTUS, και BARRACUDA η ιταλική Fincantieri και η βρετανική Qinetiq.
Εκτός από εταιρείες στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν και ερευνητικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα ο γερμανικός οργανισμός Fraunhofer, το ολλανδικό Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Πειραματισμού (CMRE NATO) το ιταλικό Istituto Affari Internazionali (IAI) και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το δεύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ονομάζεται ACAMSII και στόχος του είναι η ανάπτυξη μίας προσαρμοζόμενης παραλλαγής, η οποία θα προστατεύει τους στρατιώτες έναντι των αισθητήρων που λειτουργούν σε διάφορα μήκη κυμάτων. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν εταιρείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.
Οι συμμετέχουσες ευρωπαϊκές εταιρείες προέρχονται από τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της αεροδιαστημικής και του τομέα ολοκλήρωσης των αμυντικών συστημάτων όπως οι εταιρείες CITEVE, Damel και Safran. Τα ερευνητικά κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ACAMSII είναι το σουηδικό Totalförsvaretsforskningsinstitut(FOI), ο οργανισμός Fraunhofer και το ολλανδικό NederlandseOrganisatievoorToegepastNatuurwetenschappelijkOnderzoek (TNO).
Το τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι το GOSSRA στόχος του οποίου είναι να εξασφαλίσει ότι τα επιμέρους υποσυστήματα που συνιστούν τον εξοπλισμό του σύγχρονου στρατιώτη μπορούν να ολοκληρωθούν και να συνεργάζονται.
Το ερευνητικό πρόγραμμα επιδιώκει να διαμορφώσει μεθοδολογία για τον καθορισμό του τρόπου διασύνδεσης των εξαρτημάτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη νέων υποσυστημάτων που να συμβαδίζουν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.
Το ερευνητικό πρόγραμμα GOSSRA θα το υλοποιήσουν εταιρείες από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.
Πιο αναλυτικά οι συμμετέχουσες εταιρείες είναι η γερμανική Rheinmetall η οποία είναι και ο κύριος εργολάβος του προγράμματος, η ισπανική Indra, η ισπανική GMV Αerospace and Defence, οι ιταλικές Leonardo και Larimart, η σουηδική Saab η πορτογαλική εταιρεία Tekever ASDS Lda. Επίσης συμμετέχουν ο Ολλανδικός οργανισμός Netherlands Organization for Applied Scientific Research TNO και το πολωνικό κέντρο ερευνών iTTi Sp. Z.o.o.
Το τέταρτο και τελευταίο ερευνητικό πρόγραμμα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί είναι το Vestlife το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη υπερελαφρών προστατευτικών στολές για στρατιώτες. Πιο συγκεκριμένο το ερευνητικό πρόγραμμα Vestlife έχει στόχο να δημιουργήσει προστατευτικό ρουχισμό για στρατιώτες που θα είναι πιο ελαφρύς, ευέλικτος και πιο άνετος. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η πορτογαλική εταιρεία CITEVE, η φινλανδική FY-composites, η εταιρεία BRAPA, και η ιταλική Petroceramics καθώς και τα ερευνητικά ιδρύματα AITEX και TECNALIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου