Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο Τουρκικός Στρατός και οι μισθοφόροι τους λεηλατούν τα κουρδικά χωριά στην Εφρίν – Πουλάνε τα λάφυρα στην Τουρκία

Φωτογραφία του Παύλος Αντωνοπουλος.
ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι χωρικοί των παραμεθόριων χωριών και οικισμών του κουρδικού θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, που οι περιοχές τους καταλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό, καταγγέλλουν ότι τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν ή λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες και τους ισλαμιστές μισθοφόρους τους.
Οι χωρικοί από τα χωριά Κουρνέ και Ντερσεβάν, τα οποία καταλήφθηκαν από τους Τούρκους, κατέφυγαν στο χωριό Ναζά στα δέκα χιλιόμετρα απόσταση. Μίλησαν στο Mezopotamya News για το τι συνέβη στα σπίτια τους.
Ο 75χρονος Μιχεμέντ Νουρί, από το χωριό Κουρνέ, δήλωσε ότι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Ναζά για να σώσουν τις ζωές τους.
«Επιτέθηκαν στα σπίτια μας με όλμους. Αναγκαστήκαμε να πάμε στο Ναζά, δέκα χιλιόμετρα μακριά από το δικό μας χωριό. Δεν υπήρχε τρόπος να ζήσουμε (σ.σ. στο χωριό μας) άλλο. Με το ζόρι φτάσαμε εδώ. Δολοφονούν πολίτες. Εάν δεν ερχόμασταν εδώ, θα σκότωναν τα παιδιά μας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν την επόμενη ημέρα γύρισε το χωριό για να πάρει πράγματα από το σπίτι του, το βρήκε λεηλατημένο.
Ο 38χρονος Μιστεφά Χελίλ, από το χωριό Ντερσεβάν, είπε με τη σειρά του:
«Όταν εισήλθαν στη Ντερσεβάν λεηλάτησαν τα σπίτια μας. Αυτός δεν είναι απλά ένας πόλεμος, είναι κατάφωρα ένας πόλεμος λεηλασίας και κλοπής. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πολεμάνε, κλέβουν και σφαγιάζουν. Άδειασαν όλα τα σπίτια μας. Ήρθαν με φορτηγά και πήραν όλα μας τα υπάρχοντα και τα μετέφεραν στις (σ.σ. πόλεις) Αζάζ (σ.σ. Συρίας) και Κιλίς (σ.σ. Τουρκίας). Είμαστε τώρα εδώ (σ.σ. στη Ναζά), που να πάμε; Αλλά δεν τους φοβόμαστε».
0 37χρονος Ισμεχάν Χενάν πρόσθεσε: «Μετέφεραν όλα μας τα υπάρχοντα στην Αζάζ και στην Κιλίς, τα πήραν στην Τουρκία να τα πουλήσουν. Έκλεψαν το φαγητό από τα στόματα των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου