Ο οικονομικός πόλεμος φουντώνει.
Μετά την ανακοίνωση των Αμερικανών για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ, έρχεται τώρα η απόφαση των Ρώσων για διακοπή της συνεργασίας Ρωσίας - Ουκρανίας στην μεταφορά του αερίου.
Την 1η Μαρτίου, η ρωσική Gazprom ανήγγειλε την απόφασή της να σταματήσει αμέσως την προμήθεια φυσικού αερίου προς και μέσω της Ουκρανίας και να τερματίσει τις συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Naftogaz της χώρας.
"Η διαιτησία της Στοκχόλμης, καθοδηγούμενη από διπλά πρότυπα, υιοθέτησε μια ασύμμετρη απόφαση για τις συμβάσεις μας με την Naftogaz της Ουκρανίας σχετικά με την προμήθεια και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Η απόφαση παραβιάζει σοβαρά την ισορροπία συμφερόντων των μερών στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων. Οι διαιτητές αιτιολογούν την απόφασή τους από το γεγονός ότι η κατάσταση με την ουκρανική οικονομία έχει επιδεινωθεί δραστικά. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την κατάσταση όπου τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας επιλύονται με δικά μας έξοδα. Σε αυτή την κατάσταση, η συνέχιση της ισχύος των συμβολαίων δεν είναι οικονομικά εφικτή και είναι ασύμφορη για τη Gazprom”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής γιγάντιας εταιρείας Alexey Miller στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Στις 28 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Διαιτησίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης επέβαλε κυρώσεις ύψους 2,56 δισ. Δολαρίων στη Gazprom για τη διαφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz. Η ρωσική εταιρεία διαφώνησε με την απόφαση και εξέφρασε την πρόθεσή της «να προστατεύσει τα δικαιώματα που της παρέχονται βάσει του εφαρμοστέου δικαίου».
Η απόφαση της διαιτησίας της Στοκχόλμης που βασίζεται σε πολιτικά και οικονομικά προβλήματα μιας από τις πλευρές υπονομεύει άμεσα τα θεμέλια του διεθνούς ιδιωτικού δικαίου και το σύστημα διαιτησίας. Η απόφαση της διαιτησίας της Στοκχόλμης έγινε η αιτία που οδήγησε την Gazprom να διακόψει τους δεσμούς της με την Naftogaz. Πρόσφατα, η Gazprom είχε χρησιμοποιήσει μόνο περίπου το 55% της πλήρους χωρητικότητας του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία ανάπτυξη των σχεδίων των ρωσικών αγωγών, ο ουκρανικός αγωγός καθίσταται απλώς άχρηστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου