Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Και η Σαουδική ενάντια στην Τουρκία, ενώ και τα δύο κράτη ενίσχυαν το ISIS – Πρίγκιπας Μοχάμεντ: «Η Τουρκία μέρος του τριγώνου του κακού»

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ:

Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση εκπροσώπου του αντιδραστικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία, που μέχρι πρόσφατα στήριζε μαζί με την Τουρκία το ISIS, στρέφεται ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν. Πλέον ο ανταγωνισμός για την ηγεσία στον Σουνητικό κόσμο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ακολουθεί τη βασική αντίθεση Σουνητών-Σιιτών. Η θρησκεία πολιτικοποιείται, διαχάζει και γίνεται εργαλείο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τις ΗΠΑ στο παρασκήνιο να ενορχηστρώνουν τις νέες σφαγές των λαών μοιράζοντας ζώνες επιρροής, χτίζοντας βάσεις, στοχεύοντας στον ελέγχο πηγών και δρόμων ενέργειας.
Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πήρε ανοιχτή θέση απέναντι στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως κομμάτι του «τριγώνου του κακού» μαζί με το Ιράν και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα όσα γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Σορούκ και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα η εφημερίδα μεταφέρει αυτολεξεί τη φράση που χρησιμοποίησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας:
«Το σύγχρονο τρίγωνο του κακού αποτελείται από το Ιράν, την Τουρκία και τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επανιδρύσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που χάθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι δηλώσεις του αποδεικνύουν ότι από την πρώτη στιγμή που ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ έγινε ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, η Σαουδική Αραβία πέρασε απέναντι στην Τουρκία και ο αραβικός κόσμος αποφάσισε να εμποδίσει την παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο Σαουδάραβας Διάδοχος κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Αιγύπτιους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο.

Πρόκειται για τεράστιου μεγέθους γεωπολιτική εξέλιξη. Με απλά λόγια: Και οι Άραβες ανοιχτά ενάντια στον Ερντογάν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου