Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Τουλάχιστον 100 πύραυλοι κατά στόχων της Δαμασκού - Οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν

08:30 - Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας
Τουλάχιστον 100 πύραυλοι εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κατά συριακών στόχων στη Δαμασκό οι οποίοι στην πλειονότητά τους καταστράφηκαν στον αέρα από την αεράμυνα της χώρας.
08:13 - Υπουργός Άμυνας Γαλλίας: 

Στόχος μας ήταν να μην επιτρέψουμε ξανά στον Άσαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Και ο στόχος αυτός επετεύχθη. Eυχαριστούμε τους Αμερικανούς και Βρετανούς συμμάχους μας.
08:06 - Γεν. Γραμμ. ΟΗΕ:

Όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τηρούν με συνέπεια τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι πολύ ξεκάθαρο σε τέτοια θέματα - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου οι τρεις χώρες είναι μόνιμα μέλη έχει πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της Διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
08:03 - Λευκός Oίκος:
«Η απόφαση για το χτύπημα ελήφθη από ασφαλείς πληροφορίες ειδησεογραφικών πηγών».
08:00 - S-300 της Συρίας επιχειρούν να αναχαιτίσουν αμερικανικούς πυραύλους  Tomahawk πάνω από τη Δαμασκό.
 
07:45 Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε 

πως ολοκληρώθηκε η πυραυλική επίθεση στη Συρία. «Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ».

07:39 - Ρώσος Πρέσβης στις ΗΠΑ: 

Θα υπάρξουν συνέπειες εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την έναρξη της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
07:35 Υπουργείο  Άμυνας Ρωσίας: 
Κανένας από τους πυραύλους των ΗΠΑ και της συμμαχίας τους δεν πέρασε σε περιοχή της ρωσικής Αεράμυνας.
Le Monde: Mετά από αρκετές ημέρες συζητήσεωνοι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανέλαβαν δράση
Πεντάγωνο: To χτύπημα στη Συρία έρχεται ακριβώς πάνω στην ώρα ώστε να στείλει ισχυρό μήνυμα στον Άσαντ
Σειρά εκρήξεων ακούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Δαμασκό, ανέφερε το Reuters.

Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας τα οποία που ανταποκρίνονται στις εισερχόμενες επιθέσεις.


Οι επιθέσεις που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία είχαν ως στόχο περιοχή της Δαμασκού η οποία στεγάζει μια επιστημονική ερευνητική μονάδα, με αρκετές μεγάλες εκρήξεις και καπνό που ανέβαινε από την ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας, λένε οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με αναφορές από τη Δαμασκό, από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επλήγη μια ερευνητική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Barzeh της πρωτεύουσας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν τη Δαμασκό και τις γύρω περιοχές.

Οι αεροπορική άμυνα της Συρίας κατέρριψε 13 πυραύλους στην περιοχή Kiswah νότια της Δαμασκού, ανέφερε η κρατική τηλεόραση SANA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν πυραύλους Τόμαχοκ για να επιτεθούν σε πολλούς στόχους εντός της Συρίας, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters. Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε εάν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στις επιθέσεις.

Νωρίτερα σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έδωσε εντολή για στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία ως αντίποινα για την εικαζόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα από την κυβέρνηση Άσαντ.

«Πριν από λίγο, διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν χτυπήματα ακριβείας σε στόχους που σχετίζονται με τα χημικά όπλα που διαθέτει ο Σύρος δικτάτορας  Μπασάρ αλ-Ασαντ», ανέφερε ο Τραμπ σε τηλεοπτική διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι μια  στρατιωτική επιχείρηση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Συρία.

Η παρέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία έρχεται μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στο προάστιο της Δαμασκού Ντούμα, για να διαπιστώσουν εάν είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, με δήλωσή της η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μει είπε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις βρετανικές δυνάμεις να διεξάγουν «συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις ώστε να μετριάσουν την ικανότητα του συριακού καθεστώτος για χρήση χημικών όπλων».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι διέταξε τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. «Τα γεγονότα και η ευθύνη του συριακού καθεστώτος είναι αδιαμφισβήτητα», επισήμανε σε δήλωση του, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι πέρασε «την κόκκινη γραμμή» που έθεσε η Γαλλία το Μάιο του περασμένου έτους.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η απάντηση της Γαλλίας είναι «περιορισμένη» και αφορά μόνο τις «δυνατότητες του συριακού καθεστώτος για την παραγωγή και τη χρήση χημικών όπλων».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η επίθεση εκτελέστηκε από τέσσερα Tornado GR4 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε πρώην βάση πυραύλων 15 μίλια δυτικά του Χομς. Το υπουργείο ισχυρίστηκε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση διατηρεί αποθήκες χημικών όπλων στην περιοχή, παραβιάζοντας έτσι τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου