Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Τα Μυστικά του Έβρου: Η Αστυνομία Στοχοποιεί 13 Δικηγόρους Μεταναστών και Τούρκων Φυγάδων

Καλούνται να καταθέσουν ως «ύποπτοι» για 18 περιπτώσεις, στις οποίες υπερασπίστηκαν πρόσφυγες. Δύο εξ αυτών είχαν καταγγείλει παράνομες επαναπροωθήσεις
Ο Έβρος είναι μια «φορτισμένη» περιοχή. Οι κάτοικοι είναι καθαροί άνθρωποι και φιλόξενοι και η φυσική ομορφιά του τοπίου απαράλλαχτη, όμως την ίδια στιγμή την περιοχή συνοδεύουν, εκ των πραγμάτων, όλα τα χαρακτηριστικά μιας απροσπέλαστης στρατιωτικής ζώνης. Δεν μαθαίνονται όλα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Το φυσικό σύνορο Ελλάδας–Τουρκίας αποτελεί σταθερό πέρασμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Στις ίδιες ροές έχουν προστεθεί Τούρκοι φυγάδες, που εγκαταλείπουν τη γειτονική χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια παράλληλη και όχι συνηθισμένη διαδικασία. Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές έχουν για πρώτη φορά στοχοποιήσει ομαδικά δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούν μετανάστες και Τούρκους αντικαθεστωτικούς, που περνούν τον Έβρο. Συνολικά 13 δικηγόροι από την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα καλούνται να καταθέσουν σήμερα και αύριο, 16 και 17 Απριλίου, στην Εισαγγελία Εφετών Κομοτηνής. Αυτό συμβαίνει, διότι θεωρήθηκε «ύποπτο και αδικαιολόγητο» το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή με πρόσφυγες και φυγάδες αμέσως μόλις αυτοί πέρασαν στο ελληνικό έδαφος. «Στοχοποιούμαστε με πρωτοφανή τρόπο, γιατί κάνουμε απλώς τη δουλειά μας», λένε οι δικηγόροι. Η υπόθεση αποκτά δεύτερη ανάγνωση, καθώς δύο εξ αυτών πρόσφατα κατήγγειλαν επωνύμως και με σοβαρά στοιχεία παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο.


Από τα σχετικά έγγραφα, που βρίσκονται στη διάθεση του VICE, προκύπτει ότι στις 16 Οκτωβρίου 2017 ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στέλνει απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε αυτό, περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών, όλα κατά τη διάρκεια του 2017, με την παρατήρηση ότι στα συγκεκριμένα σημεία του Έβρου «υπήρξε ενεργός και μάλλον αδικαιολόγητη παρουσία δικηγόρων». Πρόκειται για 18 περιπτώσεις ομαδικής άφιξης προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ (σε κάποιες εξ αυτών είναι περισσότερα από 100 άτομα), καθώς επίσης οκτώ Τούρκων αντικαθεστωτικών, μεταξύ αυτών μιας οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά. Το διαβαθμισμένο έγγραφο αποστέλλεται μια εβδομάδα αργότερα στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης, με την εντολή να γίνει ποινική προκαταρκτική εξέταση. Και οι δικηγόροι καλούνται στην Κομοτηνή, ώστε να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί).

Ενδεικτικά, το πρώτο χρονικά «ύποπτο», κατά την Αστυνομία, περιστατικό καταγράφεται στις 15 Φεβρουαρίου 2017, στις 8.30 το βράδυ, και αφορά στη σύλληψη δύο Τούρκων φυγάδων. Το ενημερωτικό σημείωμα απλώς αναφέρει ότι εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο της Ορεστιάδας. Στις 18 Μαρτίου, στις 6:05 το πρωί, δύο Τούρκοι και ο διακινητής τους συλλαμβάνονται στο Θούριο. Την υπεράσπιση, δηλαδή την τυπική διαδικασία στο Αυτόφωρο και το αίτημα για πολιτικό άσυλο, αναλαμβάνει δικηγόρος της περιοχής κι αυτό επίσης καταγράφεται ως περίεργο. Στις 18 και 27 Μαΐου 2017, συλλαμβάνονται 14 Σύριοι και πέντε Ιρακινοί αντίστοιχα, στην περιοχή του Αμορίου, κοντά στο Διδυμότειχο. «Κατά την άφιξη των αστυνομικών στο σημείο, τους περίμενε ο δικηγόρος (..) που δήλωσε ότι τους εκπροσωπεί», διαβάζουμε. Αντίστοιχα περιστατικά επαναλαμβάνονται ως τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο διαβιβαστικό έγγραφο αναφέρονται ονόματα δικηγόρων, που απλώς ζήτησαν τηλεφωνικά ενημέρωση για το σημείο όπου κρατούνταν οι πρόσφυγες, ενώ σε μία περίπτωση δικηγόρος Αθηνών χαρακτηρίζεται «γνωστή» επειδή στο παρελθόν είχε ζητήσει να μάθει πληροφορίες για οικογένεια Τούρκων φυγάδων, η οποία τελικά εντοπίστηκε, σύμφωνα με την αναφορά, λίγες ώρες αργότερα στο ελληνικό έδαφος.

Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις

Ο ομαδική κλήση των 13 δικηγόρων στην Κομοτηνή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι και συνάδερφοί τους μιλούν για «προσπάθεια τρομοκράτησής τους» από τις διωκτικές Αρχές και δηλώνουν ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα καθενός πρόσφυγα και μετανάστη η νομική του εκπροσώπηση στο δικαστήριο ή τις διαδικασίες για το πολιτικό άσυλο.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, δύο δικηγόροι εξ αυτών που σήμερα καλούνται να απολογηθούν, είχαν καταγγείλει επωνύμως παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο. Είχαν τότε δημοσιευθεί φωνητικά μηνύματα, φωτογραφίες και μαρτυρίες, από τις οποίες προέκυπταν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ότι στην περιοχή λειτουργεί ένας μηχανισμός που απαγάγει, ξυλοκοπεί και επαναπροωθεί ανθρώπους, που μόλις έχουν πατήσει το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στα παραπάνω ντροπιαστικά περιστατικά φέρεται να συμμετέχουν αστυνομικοί, πιθανόν στρατιωτικοί, καθώς επίσης άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Μετά το δημοσίευμα είχαν ζητήσει τότε εξηγήσεις πολιτικά κόμματα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσημη απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήρθε σε έντεκα λέξεις: «Η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών».

Τριπλασιάστηκαν οι ροές

Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές ροές στον Έβρο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την αρχή του έτους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, είχαν περάσει το ποτάμι συνολικά 7.544 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο τον φετινό Μάρτιο, όμως, πέρασαν 1.658 άνθρωποι, ενώ συνελήφθησαν 25 διακινητές, αριθμοί ρεκόρ τα τελευταία χρόνια για το διάστημα μόλις ενός μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν περάσει τρεις φορές λιγότεροι μετανάστες, συνολικά 586 άτομα, ενώ την αντίστοιχη εποχή πέρυσι (Μάρτιος 2017) είχαν καταγραφεί μόλις 262 αφίξεις στον Έβρο. Η αύξηση των ροών καταγράφηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία τα νερά του ποταμού ήταν φουσκωμένα και σοβαρές πλημμύρες είχαν πλήξει στην περιοχή, γεγονός όμως που δεν στάθηκε αποτρεπτικό για τους διακινητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου