Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ: Κώστας Γαβράς για τους πρόσφυγες: Δεν πρόκειται για εισβολείς, αλλά για θαρραλέους ανθρώπους

Ο Κώστας Γαβράς 51 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. 
Ο γνωστός σκηνοθέτης σημειώνει ότι «ήταν μία στρατιωτική δικτατορία υπερβολικά βίαιη, υπερβολικά ορατή». 
Παράλληλα αναφέρεται στη σημερινή εποχή μιλώντας για το «σήμερα και τη «δικτατορία των τραπεζών και του χρήματος. Τα τανκς είναι πλέον περιττά. Και πολύ πιο δύσκολο το να τα καταπολεμήσει κανείς».
Σχετικά με τις ροές προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα είπε πως «δεν πρόκειται για εισβολείς, αλλά για θαρραλέους ανθρώπους που, με ρίσκο την ίδια τους τη ζωή, διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας και στεριάς για να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδες μέλλον. Και αυτή η τάση θα συνεχίσει να κλιμακώνεται».

Συνεχείς επιθέσεις με βεγγαλικά και κροτίδες επιχειρούν οι συγκεντρωμένοι πολίτες της Μυτιλήνης εναντίον των μεταναστών και προσφύγων, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαπφούς της πόλης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απωθούν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού.
Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται στη Μυτιλήνη. Μεγάλη ομάδα πολιτών με κυρίαρχα στελέχη του ακροδεξιού χώρου και οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας επιτίθενται σε ομάδα προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, περικυκλωμένοι στην άλλη μεριά της πλατείας από αστυνομικές δυνάμεις, απαντούν με συνθήματα. https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου