Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Στον Στρατό το πρόβλημα των Ναρκωτικών είναι τεράστιο, όσο και αν το κρύβουν...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Άμυνας κρύβουν το πρόβλημα των Ναρκωτικών στον Ελληνικό Στρατό.
Έλα που όμως είναι τεράστιο.
Ενίοτε θα σπάσει τα στεγανά των μονάδων και θα έρθει στο προσκήνιο... 
Ένας 31ος Υπαξιωματικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών στη Νέα Ιωνία Βόλου. Στο σπίτι του βρέθηκαν εννέα συσκευασίες με 669,29 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 59 ναρκωτικά χάπια , καθώς 1.525 ευρώ από τις πωλήσεις ναρκωτικών!!!
Εμείς φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο μια Ανάλυση μας για το Πρόβλημα των Ναρκωτικών στον Στρατό, πρόβλημα που αποκρύπτει το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας:

ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ; ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ-ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ!

Πρόσφατα θέσαμε το ερώτημα δημόσια: «Πως είναι δυνατόν 19χρονα παλικάρια να χάνουν την ζωή τους στον Στρατό και κανείς να μην απαντά "γιατί";» 

Αντί για απάντηση, το ΓΕΣ επιχείρησε να πετάξει τις ευθύνες από πάνω του και διέρρευσε ότι το 19χρονο παλικάρι στον Έβρο πέθανε από «Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου». Θα είχε όμως ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μας ανακοίνωνε το ΓΕΣ τι προκάλεσε το «Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου», καθώς υπάρχουν δύο συνήθεις λόγοι που το προκαλούν. Επιχειρούμε λοιπόν να ανοίξουμε ξανά τα βασικά ζητήματα και τα κυριότερα προβλήματα της υποχρεωτικής στράτευσης. Που συχνά οδηγούν στο θάνατο, όσο και αν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κρύβει το τι πραγματικά συμβαίνει στην χακί καθημερινότητα επιδιώκοντας να διαφυλάξει το γόητρο του Στρατού και να μην επωμιστεί καμιά ευθύνη το Υπουργείο Άμυνας του Πάνου Καμμένου.
Πρώτο ζήτημα: το Υγειονομικό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και αυξάνουν καθώς ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος μετατρέπει τους φαντάρους γιατρούς σε δωρεάν εργατικό δυναμικό για να καλύψει κάθε τρύπα του κρατικού μηχανισμού. Ολόκληρα τάγματα π.χ. στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν έχουν καθόλου γιατρό. Παράλληλα, συχνά δεν γίνονται απαραίτητες εξετάσεις. Ενώ ο Στρατός έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια απώλειες νεαρών στρατιωτών από καρδιολογικά προβλήματα, δεν απαιτεί και δεν διεξάγει τέτοιου είδους εξετάσεις. Οι δραματικές συνέπειες γνωστές. Τα χρήματα όμως δίνονται στις μπάντες του Π.Καμμένου, στις στρατιωτικές παρελάσεις και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ! 

Ζήτημα δεύτερο: Χρήση Αναβολικών για να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της σκληρής εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων και στις απαιτήσεις των Στρατιωτικών Σχολών. Θυμίζουμε σχετική καταγγελία: «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ; ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοικτά για τα αναβολικά στο στρατό και ξεκινάμε παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Την ανώτερη στρατιωτική σχολή, που σχετικά πρόσφατα αμαυρώθηκε από τη δράση των ακροδεξιών σπουδαστών που επέλεξαν να μετατρέψουν σε Γιορτή της Χούντας των Συνταγματαρχών, τη μέρα Μνήμης και Τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θυμίζουμε ότι και πάλι επί υπουργίας Δ.Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, οι πρωταγωνιστές ακροδεξιοί σπουδαστές «είχαν πέσει στα μαλακά»… 

 Ας ανοίξουμε επομένως την συζήτηση, απευθυνόμενοι στην λαϊκή οικογένεια και την νεολαία, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει βαθιές ρίζες σε συντηρητικές-αντιδραστικές αντιλήψεις και πρότυπα συμπεριφοράς, είναι συνυφασμένο με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν έχει να κάνει με τη μεμονωμένη παραβατική ή ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων. Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται σ’ ένα διαρκές πνεύμα ανταγωνισμού στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θα περίμενε κανείς ότι οι υποψήφιοι αξιωματικοί κυνηγάνε βάσεις και όρια. Αντίθετα, όμως, επικρατεί η τάση για σκαρφάλωμα στη συνολική κατάταξη και σε αυτό συνυπολογίζονται οι επιδόσεις στα μαθήματα και τα αγωνίσματα. Από τα αγωνίσματα ξεχωριστή σημασία έχει ο στίβος μάχης όπου περισσότερη σημασία έχει το ποιος θα έρθει πρώτος, δεύτερος κ.ο.κ. Η σχολή ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, ενώ είναι κοινή αίσθηση ότι έτσι χτίζονται καριέρες! Οι υποψήφιοι με υψηλότερη βαθμολογία αποκτούν πλεονέκτημα στην επιλογή των σωμάτων (μηχανικοί, τεχνικοί κ.ά.) ή όπλων (πεζικό, τεθωρακισμένα). Η κατάταξη έχει σημασία στην ιεραρχία και σε ακολουθεί σε όλες τις επόμενες κρίσεις.

 Υπάρχουν, όμως, και άλλα πλεονεκτήματα. Ο πρώτος για παράδειγμα τεταρτοετής γίνεται αρχηγός της σχολής, μένει μόνος του σε ένα ολόκληρο κτήριο και έχει όλους τους άλλους για υπηρέτες. Αντίστοιχα όλη η διδασκαλία περί μαχημότητας και αριστείας (με μπόλικες δόσεις εθνικισμού…) διαμορφώνει και αντίστοιχα πρότυπα. Πολλοί Ευέλπιδες αποκτούν στερεότυπα περί ανδρισμού και «ακραίου», χαρακτηρίζονται από υπέρμετρο εγωισμό μακριά από οποιαδήποτε έννοια συλλογικότητας και αλληλεγγύης. 

Όλα τα παραπάνω εξηγούν και το βασικό κίνητρο πολλών υποψηφίων να «χτίσουν σώμα», να φουσκώσουν, να σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις με πολύ λιγότερη προσπάθεια. Σοκάρει η αλλαγή από το πρώτο στο δεύτερο έτος. Πολλοί υποψήφιοι αυξάνουν τη μυϊκή τους μάζα κατά 10-15 και παραπάνω κιλά. Αυτή η μεταβολή δε μπορεί να γίνει μόνο με γυμναστική και απλά συμπληρώματα διατροφής (πρωτεΐνες γάλακτος κλπ). Χρειάζονται παράνομες ουσίες με πιο φθηνή και συνηθισμένη κρεατίνη. 

Οι στρατιωτικοί γιατροί αναγνωρίζουν τι συμβαίνει. Δεν τους αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες τα περιστατικά με αρρυθμίες – ταχυκαρδίες που συμβαίνουν συνήθως την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος-Ιούλιος). Υπάρχουν περιστατικά που παραδέχτηκαν τη χρήση ενέσιμων νιτριωδών ουσιών που διαστέλλουν τα αγγεία και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ουσίες προφανώς παράνομες που σε συνδυασμό με καρδιολογικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Στην ίδια λογική και οι πολύ συχνές αιτήσεις για εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν υποψήφιοι που ζητάνε προληπτικές εξετάσεις χωρίς προφανή λόγο κάθε τρεις μήνες! Ελέγχουν με αυτόν τον τρόπο την ζημιά που συντελείται στα νεφρά τους. 

Τα στοιχεία που έχουμε είναι συγκεκριμένα και αποδεικνύουν μια σαφή τάση. Δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε γενικεύσεις για να «στιγματίσουμε» την Σχολή Ευελπίδων. Κάνουμε μετριοπαθείς εκτιμήσεις και πιθανόν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα. Αν θέλουν στο ΓΕΣ μπορούν να δουν την πραγματική εικόνα (αν δεν την ξέρουν ήδη…). Και σίγουρα απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων. 

Ζήτημα Τρίτο: Ναρκωτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα ζήτημα που αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει βάλει κάτω από το χαλάκι. Ακριβώς γιατί έχει τεράστια διάσταση.
Αυτός είναι και ο λόγος που όταν η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ έθεσε το ζήτημα δημόσια, συγκεκριμένος κρατικός μηχανισμός επιχείρησε να δολοφονήσει μέλη μας παγιδεύοντας όχημα με χειροβομβίδα. 

Ας δούμε όμως την σχετική αρθρογραφία για να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και πως αντιμετωπίζεται. «ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ» (26 Μαρ 2013).

 Τα ναρκωτικά ήταν η 4η αιτία αναβολών και η 5η αιτία οριστικής απόλυσης στρατιωτών και στρατιωτικών από τις τάξεις του Στρατού το 2000. 

Ναρκωτικά! Μια ανοιχτή πληγή τόσο για την κοινωνία, όσο και για την μικρογραφία της, στον Στρατό. Βέβαια, στην κλειστή κοινωνία του Στρατού, πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι η χρήση τοξικών ουσιών είναι είτε μικρότερη, είτε εύκολα εντοπίσιμη. Πρόκειται για λανθασμένη εντύπωση, υποστηρίζουν ένστολοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα! Τα στοιχεία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενδεικτικά για τις διαστάσεις του προβλήματος στους κόλπους του στρατεύματος, αλλά δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως το πρόβλημα, καθώς αφορούν τις περιπτώσεις χρήσης τοξικών ουσιών που εντοπίζονται. Τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις. 

Η πιο πρόσφατη καταγραφή στοιχείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2001. Σύμφωνα με αυτή οι καταγεγραμμένοι συλληφθέντες χρήστες τοξικών ουσιών ήταν 230. Οι 22 από αυτούς, (ποσοστό 10%) ήταν υπαξιωματικοί (έξι μόνιμοι και δέκα έφεδροι), ενώ οι 208 (ποσοστό 90%) ήταν οπλίτες.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες (161 άτομα) που αναλογούν σε ποσοστό 69% έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης. Την ώρα που συνελήφθησαν οι 123 (ποσοστό 71,10%) είχαν επάνω τους μέχρι 50 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, οι 9 (ποσοστό 5,20%) κατείχαν μέχρι 100 γραμμάρια, οι 4 (ποσοστό 2,31%) μέχρι 200 γραμμάρια, ενώ για 31 άτομα δεν έχει καταγραφεί η ποσότητα ναρκωτικού που βρέθηκε στην κατοχή τους. Οι χρήστες ηρωίνης, ήταν 25 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11% των συλληφθέντων. Υπνωτικά χάπια έπαιρναν 15 άτομα (ποσοστό 9%), κοκαΐνη δυο άτομα (ποσοστό 1%), ενώ 23 από τους συλληφθέντες (ποσοστό 10%) έκαναν χρήση τοξικών ουσιών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανήκε στο Πεζικό, καθώς είναι και το πολυπληθέστερο όπλο. 

Συνολικά 123 άτομα που ανήκαν σε μονάδες του Πεζικού (ποσοστό 55%) συνελήφθησαν να κάνουν χρήση τοξικών ουσιών. Από το πυροβολικό αντίστοιχα συνελήφθησαν 33 άτομα (ποσοστό 14%), από τα τεθωρακισμένα επίσης 33 άτομα (ποσοστό 14%), ενώ οι υπόλοιποι ανήκαν στα άλλα όπλα. Πόσοι απαλλάσσονται λόγω ναρκωτικών. Οι εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και παραπέμπονται στις Επιτροπές Απαλλαγών από τη στράτευση. Το πρώτο εξάμηνο του 2001 παραπέμφθηκαν σε αυτές τις επιτροπές 601 άτομα. Από αυτούς 176 άτομα (ποσοστό 29%) πήραν εξάμηνη αναβολή στράτευσης, 185 άτομα (ποσοστό 31%) πήραν ετήσια αναβολή στράτευσης, 71 άτομα (ποσοστό 12%) πήραν διετή αναβολή στράτευσης. Οριστική απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης λόγω εθισμού (Ι5) πήραν 135 άτομα (ποσοστό 22%), ενώ 34 άτομα (ποσοστό 6%) κρίθηκαν ικανά να υπηρετήσουν, αλλά σε βοηθητικές θέσεις (Ι2-Ι4). 

 Η τακτική που εφαρμόζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις . Τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση ατόμων εθισμένων στα ναρκωτικά έχει το ιατρικό δυναμικό του Στρατού με προεξέχοντες του ψυχολόγους. «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι σε επαφή με τον ΟΚΑΝΑ για την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του προβλήματος», λέει στο «Έθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ζαχαριάδης. Οι δράσεις του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών περικλείονται στα ακόλουθα: 

· Συντάσσονται και πραγματοποιούνται διαλέξεις για ενημέρωση των στρατευμένων και διοργανώνονται ημερίδες, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης.

 · Ενημερωτικά φυλλάδια διανέμονται σε όλες τις Μονάδες. 

· Κατά περιόδους διενεργούνται διαγωνισμοί με θέμα την καταπολέμηση των ναρκωτικών, όπου γίνονται τα μόνιμα στελέχη του Στρατού, οι μαθητές των παραγωγικών σχολών και το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό συντάσσουν σχετικές εργασίες.

 · Διοργανώνονται και πραγματοποιούνται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με στόχο την προβολή του προβλήματος. 

· Οι οπλίτες που έχουν σπουδάσει κοινωνιολογία, ψυχολογία, καθώς και οι κοινωνικοί λειτουργοί, αξιοποιούνται όπου είναι δυνατόν για να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ενημέρωση του προσωπικού. 

· Ειδικές οδηγίες για τον χειρισμό ατόμων εθισμένων στα ναρκωτικά και ατόμων που εντοπίζονται να διακινούν ναρκωτικές ουσίες, έχουν εκδοθεί προς όλες τις Μονάδες. 

· Στα Κέντρα Κατάταξης νεοσύλλεκτων εφαρμόζεται από τη δεύτερη εβδομάδα κατάταξης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενημέρωση των νεοσύλλεκτων οπλιτών για τους κινδύνους από τα ναρκωτικά. Για να δούμε όμως την άποψη των φαντάρων για όλα αυτά όπως καταγράφεται σε Επιστολή Καταγγελίας τους (26 Μαρτίου 2013) Στο στρατό τα ναρκωτικά είναι μόνο η αφορμή Φαντάροι από τρία τάγματα της Μυτιλήνης καταγγέλλουν ότι η "αντιναρκωτική εκστρατεία" του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει και το φακέλωμα των φαντάρων. 

Εμείς, οι στρατιώτες που υπηρετούμε στις μονάδες, 296 ΤΕ, 221 ΤΕ και 264 ΜΙΚΤΕ, καταγγέλλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, του υπουργείου και της στρατιωτικής ηγεσίας να φακελώσει όλη τη νεολαία, αξιοποιώντας τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, χρόνια τώρα, με το πρόσχημα της τοξικολογικής (υποχρεωτικής) εξέτασης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το καψώνι του Παπαντωνίου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου που αφορούν τον πυρήνα της προσωπικότητάς του διαλύονται και ακυρώνονται στον ελληνικό στρατό. Η υποχρεωτική τοξικολογική εξέταση γίνεται σε κρατούμενους, ποινικούς κατάδικους και ύστερα από πολλές διαδικασίες και σχετικά εχέγγυα. Το μέτρο αυτό κινείται μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για το ρόλο του στρατού στην κοινωνία. Ο στρατός θα συλλαμβάνει τον «κακό νέο» και η κοινωνία θα τον φυλακίζει μια ζωή, όχι μόνο με το στιγματισμό, αλλά και φακελώνοντάς τον. Είμαστε πολύ πιο υποψιασμένοι από το να θεωρούμε ότι σε αυτό το παιχνίδι του τρόμου, που στήνει και συνεχίζει η κυβέρνηση χρόνια τώρα, ο στρατός θα φυλάει τα αρχεία του. Αντίθετα, θα τα χαρίζει στην ΕΛ.ΑΣ. για να αποδεικνύει ότι παίζει καλά το ρόλο του στην καταπολέμηση του «εσωτερικού εχθρού» και των εσωτερικών προβλημάτων που είναι η βασική αποστολή του. Παράλληλα, ένα δίκτυο χαφιέδων θα επεμβαίνει στη ζωή μας με το άλλοθι της καταπολέμησης των ναρκωτικών αφού μάλιστα το προεδρικό διάταγμα δίνει τη δυνατότητα της επανεξέτασης όταν κριθεί αναγκαίο! Με το μέτρο αυτό ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη χρήση των πειθαρχείων και των στρατιωτικών φυλακών, αφού μάλιστα τα κριτήρια για αναβολή δεν θα ελαστικοποιηθούν. Ο υπουργός και όλοι οι υφιστάμενοί του προσπαθούν σαν Πόντιοι Πιλάτοι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την έκρηξη της χρήσης ναρκωτικών στα στρατόπεδα. Γιατί το υπουργείο δεν μας λέει ποια άλλα προβλήματα οδηγούν στο πρόβλημα των ναρκωτικών στο στρατό; Γιατί ειδικά στο στρατό αυξάνεται η χρήση; Ποιες αξίες και ποιες πατρίδες υπερασπιζόμαστε, για να γεμίσουμε τη ζωή μας, στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία, το Κόσοβο, την Αλβανία; Ποια ενδιαφέροντά μας αγγίζει ο στρατός; Μήπως οι αξίες της υποταγής και της υπακοής που πιπιλάνε όλη μέρα, τα καψώνια, οι φυλακές και οι πάμπολλες υπηρεσίες στέλνουν τους νέους στα ναρκωτικά; 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

http://diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου