Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Την ασφάλεια των γαλλικών επενδύσεων φροντίζει ο Μακρόν
Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, για να καταλήξει σε απόφαση της Βουλής για επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτή η εβδομάδα με σημαίες στο Αιγαίο και νέες προκλητικές δηλώσεις από τον τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, για να καταλήξει σε συμφωνία Ελλάδα και Γαλλίας για την πώληση 4 πολεμικών πλοίων. Τυχαίο; Προφανώς όχι, αντίθετα άκρως αποκαλυπτικό.
Η παραχώρηση με χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και σχεδόν ως… χαριστική ρύθμιση από τη γαλλική πλευρά. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φυσικά θεωρούν θετική τη συμφωνία με τα δικά τους κριτήρια, και ας επιβαρύνουν τους επόμενους προϋπολογισμούς των υποχρεωτικών πλεονασμάτων. Ιδίως από τη στιγμή που είναι προπομπός δύο ακόμη αγορών γαλλικών πολεμικών πλοίων, συγκεκριμένα τύπου Bellhoraπου είναι ακριβά και δαπανηρά στη λειτουργία και τη συντήρησή τους.
Το κυριότερο, όμως, στοιχείο αυτής της υπόθεσης είναι ο λόγος της αγοράς: Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι με τα δύο νέα πλοία ενισχύεται η αποτρεπτική δύναμη του πολεμικού ναυτικού, συνδέοντας την με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το υπουργείο Άμυνας έκανε διαρροές για τα τελευταίας τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει, υπονοώντας τη συμβολή των φρεγατών στις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών.
Όμως το βασικό όπλο που φέρουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι οι περίφημοι πύραυλοι ΕΞΟΣΕΤ, για τους οποίους υπογράφηκε πρόσθετη συμφωνία συνεχούς προμήθειας με τη Γαλλία. Τα συστήματα αυτά δεν σχετίζονται με την αεράμυνα, είναι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται εναντίον πλοίων. Προφανώς όχι των πλοιαρίων της τουρκικής ακτοφυλακής που αποτελούν και τη βασική ναυτική παρουσία της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή, «η απόφαση ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο». Τι εννοεί η τελευταία φράση; Προφανώς την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το κοίτασμα ΟΝΙΣΙΦΟΡΟΣ του οικοπέδου 11. Εκεί δηλαδή που γεωτρήσεις έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η Γαλλική Πολυεθνική ΤΟΤΑLσε συνεργασία με την Ιταλική ΕΝΙ με χρήση της πλωτής πλατφόρμας WestCapella.
Θυμίζουμε ότι έναν χρόνο πριν, στα διεθνή πρακτορεία είχε διαρρεύσει δήλωση κορυφαίου στελέχους της TOTALπου ανέφερε ότι δεν τη φοβίζει η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και ότι θα φροντίσει για την ασφάλεια της επένδυσης της. Την… προφητεία λοιπόν αυτή εκπληρώνουν σήμερα οι πρωθυπουργοί Γαλλία και Ελλάδας με την αγορά των φρεγατών. Φροντίζουν, δηλαδή, για τα συμφέροντα της γαλλικής πολυεθνικής ενδύοντας το εγχείρημα με ατάκες περί κοινοτικής αλληλεγγύης.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις προδίδουν την υποκρισία όσων σήμερα επιχειρούν να αποξενώσουν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά από τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς των πολυεθνικών στη ΝΑ Μεσόγειο. Επίσης εκθέτουν την κυβέρνηση που κάνει λόγο για υποστήριξη των διεθνών συνθηκών και ιδίως αυτής της Λοζάνης και μάλιστα με σύμμαχο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι εκ φύσεως αυτοί οι οργανισμοί αμφισβητούν στην πράξη ακόμη και αυτές τις συνθήκες των συνόρων, χρησιμοποιώντας τις επιλεκτικά, εάν και εφόσον συμφωνούν με τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Αν όχι, δεν λαμβάνονται υπόψιν. Άλλωστε το απέδειξε εκ νέου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στολτενμπεργκ, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν μεταξύ τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου