Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2021-2027, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Αυτό το επίπεδο αναλήψεων υποχρεώσεων μεταφράζεται σε πληρωμές ύψους 1.105 δισ. ευρώ (ήτοι 1,08% του ΑΕΕ) (σε τιμές του 2018).
«Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την
ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η σημερινή πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση».
ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η σημερινή πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση».
Επίσης, η Επιτροπή προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχή κατά 5% αντίστοιχα. Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά «δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς». Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
«Χορός δισεκατομμυρίων» για άμυνα - ασφάλεια
Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Άμυνα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40%, δηλαδή χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ και τη δημιουργία ενός ταμείου άμυνας, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρώνουν τις εθνικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, προτείνονται επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» στην ΕΕ.
Στην έρευνα και την καινοτομία η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 50% και χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για τα προγράμματα Horizon Europe και Ευρατόμ.
Έξαλλου, η Επιτροπή προτείνει εννεαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακό μετασχηματισμό και δίκτυα, με χρηματοδότηση που θα φτάνει τα 12 δισ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται ο υπερδιπλασιασμός των προγραμμάτων για τους νέους, όπως το ERASMUS+, με 30 δισ. ευρώ και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με 1,3 δισ. ευρώ.
Τέλος, προτείνεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης κατά 26%, η οποία θα φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη «γειτονιά» της Ευρώπης και τη διατήρηση ενός ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως π.χ. της μετανάστευσης. Για να συμπληρώσει, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μέσου για την ειρήνη εκτός προϋπολογισμού, ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενδεχόμενη κοινή συμμετοχή σε τρίτες χώρες.
Παπαδημούλης: Χρειάζονται περισσότεροι πόροι
Κριτική στην πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. άσκησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «η πρόταση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ όχι μόνο δίνει λιγότερα χρήματα, άλλα τα κατευθύνει και λάθος. Η αποχώρηση του Ην.Βασιλείου είναι καμπανάκι για περισσότερους πόρους κ όχι λιγότερους. Επιμένω σε μία ΕΕ που θα δώσει βάρος στην απασχόληση,τη Συνοχή και την ΚΑΠ».
Έξαλλο το Παρίσι
Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση έκρινε ως "απαράδεκτη" την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στον οποίο προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν για την περίοδο 2021-27.
"Μια τέτοια δραστική, μαζική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη" για τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ και "η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών" τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας.
Το υπουργείο εξήγησε ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών καθώς επηρεάζει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, για τους οποίους οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν ένα "ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας".
Το Παρίσι τάσσεται υπέρ "του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής" για να προστατευθούν οι αγρότες από τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν διευρυμένο προϋπολογισμό των "27" χωρών-μελών (χωρίς τη Βρετανία), αλλά θέτει πολλούς όρους, όπως τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών που ακολουθούνται και την υιοθέτηση νέων, καθαρών πηγών ενέργειας.
"Δίκαιες" οι περικοπές στην ΚΑΠ λέει ο επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής
Πιο «δίκαιο» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής, Φιλ Χόγκαν το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές 5% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
«Η πρότασή μας για το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό διατηρεί μια ισχυρή, καλά χρηματοδοτούμενη ΚΑΠ και εξασφαλίζει μια δίκαιη συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε ο προϋπολογισμός που πρότεινε η Επιτροπή καλείται να καλύψει το κενό ύψους 12 δις. ετησίως από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βαςιλείου αλλά και την εισαγωγή νέων προτεραιοτήτων που θα απορροφήσουν αντίστοιχο ποσό. «Παρόλο που καλέσαμε επανειλημμένα τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό δεν έχουμε δει κάποια τέτοια πρόθεση» υπογράμμισε ο Ιρλανδός επίτροπος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι προτεραιότητα της επιτροπής ήταν να μη μειωθούν σημαντικά οι απευθείας πληρωμές σε αγρότες και γι΄αυτό κατέληξε να προτείνει μόλις 3,9% περικοπή, η οποία μάλιστα σε συνολικό ποσοστό θα ξεπεράσει το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαισίο (72,5% σε σχέση με 70%). Εξήγησε επίσης ότι o αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και θα διασφαλιστεί μια πιο «ισορροπημένη διανομή».
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση περικοπών στην ΚΑΠ, ο Φ. Χόγκαν δήλωσε πως είναι «μόλις η αρχή της διαδικασίας» και ότι «αυτά είναι τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα». Όπως είπε, εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν σε μεγαλύτερες συνεισφορές, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόθεση της Γαλλίας να συμβάλλει περισσότερο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου