Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Αντιρρησίες κατά της κατοχής – Ακόμη δύο Ισραηλινοί νέοι αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό


Μαζί με 100 υποστηρικτές τους, δύο αντιρρησίες συνείδησης κατευθύνονταν στο στρατολογικό γραφείο του ισραηλινού στρατού στο κέντρο την περασμένη Κυριακή, για να δηλσουν την άρνησή τους να υπηρετήσουν στο στρατό. Ο Σάαρ Γιαχαλόμ, 18 ετών και ο Μάταν Χέλμαν, 20 ετών, δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν λόγω της αντίθεσής τους στην κατοχή της Παλαιστίνης. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν δεκάδες νέοι Εβραίοι και Άραβες κομμουνιστές, μέλη του Hadash («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ισότητα και την Ειρήνη» του ΚΚ Ισραήλ) και του ΚΚ Ισραήλ, βετεράνοι αντιρρησίες συνείδησης και η βουλευτής Άιντα Τούμα-Σλίμαν (Hadash – «Κοινή Λίστα»). Για τον Γιαχαλόμ, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, αυτή είναι η πρώτη δήλωση πρόθεσής του να αρνηθεί να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό. Αναμένεται ότι θα του επιβληθεί μεγάλης διάρκειας ποινής φυλάκισης. Από την άλλη, ο Χέλμαν έχει ήδη υπηρετήσει 50 ημέρες πίσω από τα σίδερα κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών περιόδων κράτησης. Αναμένεται ότι θα φυλακιστεί ξανά.

«Είμαι πολύ συγκινημένος από την παρουσία τόσων φίλων που ήρθαν να με υποστηρίξουν -Εβραίοι και Άραβες και κοινωνικοί ακτιβιστές», τόνισε ο Γιαχαλόμ στην ομιλία που εκφώνησε τόσο στα εβραϊκά όσο και στα αραβικά. «Είμαι μέρος του κινήματος για την αλλαγή στο Ισραήλ. Ο αγώνας εναντίον της κατοχής, εναντίον των απελάσεων, οι κοινωνικοί αγώνες, όλα αυτά αποτελούν μέρος του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Εγώ βάζω το δικό μου λιθαράκι με την επιλογή που έχω κάνει. Ακόμη και όταν είμαι στη φυλακή, είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι μου συνεχίζουν τον αγώνα, επειδή η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι έξω από εδώ», είπε. Μετά τα λόγια του Γιαχαλόμ οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον κομμουνιστικό ύμνο «Διεθνή».
Η βουλευτής Άιντα Τούμα-Σλίμαν δήλωσε: «Οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν κάνει μια δύσκολη επιλογή, όμως το μεγάλο τίμημα που θα πληρώσουν είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώνουν όσοι συμμετέχουν στην καταπίεση ενός άλλου έθνους. Ακούγεται μια ξεκάθαρη φωνή στα βόρεια σύνορα, στο νότο και στο κέντρο της χώρας. Εμείς απορρίπτομε έντονα τη συνέχιση του πολέμου, τον κύκλο αιματοχυσίας και είμαστε ενάντια στην καταπίεση και το στρατιωτικό έλεγχο ενός άλλου έθνους. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να πούμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος της ειρήνης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και εμείς έχουμε επιλέξει αυτό το δρόμο».
Οι Χέλμαν και Γιαχαλόμ, οι οποίοι υποστηρίζονται από το δίκτυο αντιρρησιών συνειδήσεις ”Mesarvot”, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους περισσότερο από 100 νέους που υπέγραψαν την «Επιστολή Πρεσβύτερων 2017» που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού και τους Υπουργούς Παιδείας και Άμυνας. Οι υπογράφοντες θα αρνηθούν να υπηρετήσουν στο στρατό λόγω της αντίθεσής τους στην κατοχή: «Για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας που ζούμε μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου, πρέπει να τερματίσουμε την κατοχή και να πετύχουμε την ειρήνη. Επί 50 χρόνια, αυτή η ”προσωρινή” διευθέτηση συνεχίζεται και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην παράτασή της». Στη δήλωσή του για τη δική του άρνηση ο Γιαχαλόμ έγραψε: «Μετά από 50 χρόνια κατοχής, ο στρατός έχει γίνει ένας μηχανισμός γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα. Η αντίθεσή μου δεν αφορά τα ατομικά εγκλήματα που συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά την ίδια την κατοχή, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτά τα ακραία περιστατικά: τις πολιτικές των σημείων ελέγχου, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, οικισμών, τις διώξεις πολιτικών κινημάτων, τις συλλήψεις και αυθαίρετες κρατήσεις. Αρνούμαι, επειδή αντιτίθεμαι στην αποστολή ανθρώπων της ηλικίας μου για να υπηρετήσουν ως μια αποικιακή αστυνομία κατά Παλαιστινίων της ηλικίας μου, όλα στην υπηρεσία της φιλοκαπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και των εποικισμών».
Χαραυγή / Από την ιστοσελίδα του ΚΚ Ισραήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου