Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η Ισραηλινή επίθεση στους Παλαιστινίους προκαλεί τη διεθνή αντίδραση

GUERNICA.EU
Το Εθνικό Πορτογαλικό Θέατρο ακυρώνει παραστάσεις στην Ιερουσαλήμ, καθώς 80 Γάλλοι καλλιτέχνες καταγγέλλουν την σεζόν Γαλλίας-Ισραήλ εν μέσω της βίας του Ισραήλ.
Η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα, η οποία σκότωσε 60 και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους με πυρομαχικά, έχει προκαλέσει μια γενικευμένη αντίδραση.
Η επίθεση της Δευτέρας ήταν η πιο πρόσφατη χρήση της θανατηφόρου δύναμης του Ισραήλ κατά παλαιστινίων διαδηλωτών από την αρχή του Μάρτη της Μεγάλης Επιστροφής, στις 30 Μαρτίου.

Το κίνημα για μποϊκοτάζ, εκδίωξη και κυρώσεις (BDS), το οποίο στοχεύει να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του στην Παλαιστίνη και να αναγνωρίσει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων, έχει καταγράψει αρκετές νίκες.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για λήψη διπλωματικών μέτρων κατά του Ισραήλ.

Στις 15 Μαΐου, όταν οι Παλαιστίνιοι τιμούσαν τα 70 χρόνια της Nakba («καταστροφή») που ξέσπασε από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μηχανικών Versarin ανακοίνωσε απώλεια 4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αφού οι σύνδεσμοί της με τις ισραηλινές αεροδιαστημικές βιομηχανίες δημοσιοποιήθηκε από υποστηρικτές της BDS.
Από τις 14 Μαΐου πολλοί πολιτικοί και μεγάλα συνδικάτα στη Γαλλία ζήτησαν από την κυβέρνηση Emmanual Macron να λάβει θέση εναντίον του Ισραήλ για τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Προτρέπουν επίσης τον Γάλλο πρόεδρο να καλέσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή – όπως το έπραξαν και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο – για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες του Ισραήλ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια σημαντική νίκη για τον πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, 80 Γάλλοι καλλιτέχνες – συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Jean-Luc Godard – δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή αναγγέλλοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν στην επικείμενη εποχή Γαλλίας-Ισραήλ για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία του Ισραήλ.
Στις 16 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία για να καταγγελθούν οι Ισραηλινές ενέργειες και να απαιτηθεί η ανάληψη δράσης από τον Πρόεδρο Macron.
Η τελευταία δήλωση του BDS ανακοινώθηκε την Πέμπτη, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορτογαλικού Εθνικού Θεάτρου, Tiago Rodriguez, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε μια παράσταση στην Ιερουσαλήμ και δημοσίως υποστήριξε το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Ο Ροντρίγκεζ ακύρωσε την παράσταση αφού έμαθε επίσημες ανακοινώσεις από το φεστιβάλ του Ισραήλ, που ανακοίνωσε ότι η φετινή έκδοση γιορτάζει την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
«Η αναφορά αυτής της γιορτής δεν συνοδεύεται από μία μόνο κριτική επικρίσεων προς το κράτος του Ισραήλ για τη συμπεριφορά του απέναντι στους Παλαιστινίους τα τελευταία 70 χρόνια», ανέφερε ο Ροντρίγκεζ στο Twitter.
«Αποφάσισα να μην εκτελέσω το Φεστιβάλ του Ισραήλ τον Ιούνιο, διότι πιστεύω ότι είναι η μόνη εγγύηση ότι το καλλιτεχνικό μου έργο δεν θα χρησιμοποιηθεί για να εγκρίνει και να προωθήσει μια κυβέρνηση που παραβιάζει σκόπιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και επί του παρόντος επιτίθεται στον παλαιστινιακό λαό».
Ο Ροντρίγκεζ δήλωσε επίσης ότι συντάσσεται με το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ «πεπεισμένος ότι η παγκόσμια και συλλογική πίεση θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το μποϊκοτάζ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ».

Πηγή: Telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου