Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Χρυσή Αυγή και Έλληνες «εθνικοσοσιαλιστές»: Γιατί ο ναζισμός δεν παραγράφεται

Με αφορμή τα πρόσφατα βίντεο που ανέβηκαν στη σελίδα των Ελληνικά Hoaxes στο Facebook και έγιναν viral, αξίζει να εμβαθύνουμε περισσότερο στην έννοια του «εθνικοσοσιαλισμού», τα δεινά που επέφερε στην Ελλάδα και πως εκφράζεται στη χώρα μας. Θα δούμε επίσης πως οι εγχώριοι υποστηρικτές των ναζί, επιχειρούν να αναθεωρήσουν την ιστορία, παρουσιάζοντας τον Χίτλερ ως «ήρωα»

Τι είναι ο «εθνικοσοσιαλισμός;»
Το πλήρες όνομα του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, το πολιτικό κίνημα που τον έφερε στην εξουσία και παρείχε την υποδομή της φασιστικής δικτατορίας του, ήταν «Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei», δηλαδή «Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα». Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν και το κόμμα του Χίτλερ περιείχε τις λέξεις «σοσιαλιστικό» και «εργατικό», στη πράξη είχε διαφορετικούς πολιτικούς στόχους, οι οποίοι θα οικοδομούσαν ένα κράτος με βάση τη φυλετική ανωτερότητα και την ολοκληρωτική διακυβέρνηση.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση βρήκαμε στο snopes.com
Δεδομένου ότι ο ναζισμός παραδοσιακά θεωρείται ακροδεξιά ιδεολογία, η εμφανής χρήση του όρου «σοσιαλιστικό» από το κόμμα – η οποία αναφέρεται σε ένα πολιτικό σύστημα που συναντάται κυρίως στο αριστερό άκρο του ιδεολογικού φάσματος – εδώ και πολύ καιρό αποτελεί πηγή της σύγχυσης, για να μην αναφέρουμε την έντονη συζήτηση μεταξύ αυτών που επιδιώκουν να αποστασιοποιηθούν από το γενοκτονικό όραμα της ναζιστικής Γερμανίας.
Η συζήτηση εξελίχθηκε ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, χάρη στην άνοδο των εθνικιστικών πολιτικών κινημάτων που αντιδρούν εν μέρει στις στάσιμες οικονομικές συνθήκες και στην απειλή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και εν μέρει στην εισροή μεταναστών και αλλοδαπών προσφύγων που φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των πολέμων και των οικονομικών κρίσεων στο εξωτερικό.
Ένα υποσύνολο αυτών των ομάδων, που χαρακτηρίζονται ως εθνικοσοσιαλιστές, έχει ρατσιστικές αντιλήψεις που κυμαίνονται από τον εθνικισμό (την πεποίθηση ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ντόπιων ανθρώπων ενάντια στην καταπάτηση των μεταναστών) έως τη πλήρη λευκή υπεροχή (white supremacy) . Μερικοί από τους τελευταίους ευθυγραμμίζονται ανοιχτά με τον ιστορικό ναζισμό, με το να κυματίζουν τα σβάστικα, να εκτοξεύουν αντισημιτική ρητορική και να μιμούνται την τακτική του Αδόλφου Χίτλερ.
Το ναζιστικό πρόβλημα
Η υπόθεση ότι οι Ναζί ανήκουν στην «αριστερά» επειδή η λέξη «σοσιαλιστικό» εμφανίστηκε στο όνομα του κόμματος και επειδή οι κορυφαίοι Ναζί μιλούσαν για «σοσιαλισμό», είναι αφελής και ανιστόρητη. Αυτό που αποδεικνύουν τα ιστορικά στοιχεία, είναι ότι οι ηγέτες του Ναζιστικού Κόμματος έπαιξαν το χαρτί του σοσιαλισμού ως μέσο επίτευξης του πραγματικού στόχου τους που δεν ήταν άλλος από απόλυτη, ολοκληρωτική εξουσία.
Οι εθνικοσοσιαλιστές αγνόησαν εντελώς τον πρωταρχικό στόχο του σοσιαλισμού (αντικατάσταση της υφιστάμενης ταξικής κοινωνία με μια ισότιμη κοινωνία στην οποία τα μέσα παραγωγής ανήκαν στους εργάτες) και αντικατέστησαν στην ατζέντα τους την κοινωνική τάξη με τη φυλετική τάξη και τη δικτατορία του προλεταριάτου με τη δικτατορία του ηγέτη.
Παρά τη συνέχιση ορισμένων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας από την εποχή του κράτους της Βαϊμάρης, οι Ναζί προχώρησαν στον περιορισμό της διαθεσιμότητάς τους σε «φυλετικά άξιους» (μη Εβραίους) δικαιούχους. Όσον αφορά την εργασία, οι απεργίες των εργαζομένων ήταν εκτός νόμου. Τα συνδικάτα αντικαταστάθηκαν από το ελεγχόμενο από το κόμμα Γερμανικό Εργατικό Μέτωπο, το οποίο είχε ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και όχι την προστασία των εργαζομένων. Αντί για το σοσιαλιστικό ιδεώδες ενός ισότιμου, εργαζόμενου κράτους, οι εθνικοσοσιαλιστές δημιούργησαν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, του οποίου η διοικητική δομή ήταν αντιδημοκρατική, άκαμπτη, ιεραρχική και στρατιωτική. Και φυσικά ούτε λόγος για δίκαιη ανακατανομή πλούτου, αφού το κυρίαρχο ιδεώδες ήταν «Πάρτε όλα όσα ανήκουν σε μη-Άριους και κρατήστε τα για τη κυρίαρχη φυλή. »
Πάνω απ ‘όλα, οι Ναζί ήταν Γερμανοί λευκοί εθνικιστές. Αυτό που αντιπροσώπευαν ήταν η υπεροχή της «Άριας» φυλής και του γερμανικού έθνους, με όλα τα απαραίτητα μέσα. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα ονομάστηκε «σοσιαλιστικό» και μερικές από τις ρητορείες των Ναζί περιλάμβαναν στοιχεία από τις αρχές του σοσιαλισμού, οι στόχοι του Χίτλερ ήταν εντελώς διαφορετικοί. Ο ισχυρισμός ότι οι Ναζί στην πραγματικότητα ήταν αριστεροί ή σοσιαλιστές καταρρέει μπροστά στην ιστορική πραγματικότητα.
Έλληνες «εθνικοσοσιαλιστές» – απολογητές του ναζισμού και παραχάραξη της ιστορίας
Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως υπάρχουν Έλληνες πολίτες που όχι μόνο υμνούν τους Ναζί, αλλά τους δικαιολογούν και τους δίνουν συγχωροχάρτι για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη περίοδο της κατοχής;
Πρόσφατα ανακαλύψαμε την ιστοσελίδα hellenicns.gr, που αυτοπροσδιορίζεται ως η επίσημη ιστοσελίδα των Ελλήνων Εθνικοσοσιαλιστών.
Η ιστοσελίδα αναμασά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς των Ναζί, περί φυλετικής άριας ανωτερότητας, κοινωνικού δαρβινισμού, ρατσισμού (φυλετικού, βάση σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ), αντισημιτισμού και φυσικά αντικομουνισμού.
Εξυπακούεται πως η εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα το 1941, είναι απολύτως δικαιολογημένη και πως οι δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν πολλές φορές να βοηθήσουν τη χώρα μας. Βέβαια, οι 800.000 νεκροί Έλληνες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μάλλον έχουν διαφορετική γνώμη.
Χρυσή Αυγή και ναζισμός
Η Χρυσή Αυγή αυτοπροσδιορίζεται ως ένα λαϊκό, εθνικιστικό και πατριωτικό κίνημα. Στη πραγματικότητα όμως είναι ένα συνονθύλευμα νεοναζιστικών, παγανιστικών και υπερεθνικιστικών αντιλήψεων.  Το περιοδικό  Χρυσή Αυγή γεννήθηκε το 1980 και το 1982 ιδρύθηκε η ομώνυμη εθνικοσοσιαλιστική ομάδα.
Το «καταστατικό» της Χρυσής Αυγής
Το «καταστατικό» της Χρυσής Αυγής κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τον τίτλο «Διακήρυξη Ιδεολογικών Αρχών» και είναι ένα μανιφέστο νεοναζισμού, με αντιχριστιανικό, αντιδημοκρατικό, αντιμαρξιστικό και αντισημιτικό χαρακτήρα. Η σημερινή ιδεολογική τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής, είναι πολύ πιο προσεγμένη και αποφεύγει κάθε αναφορά σε Χίτλερ, ναζί και εθνικοσοσιαλισμό. Η παρακάτω συλλογή εικόνων, αντικατοπτρίζει τη νεοναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και διαλύει κάθε μύθο περί «πατριωτικού-εθνικιστικού κόμματος.»
«Χίτλερ για 1000 χρόνια»
Το παραπάνω άρθρο από το περιοδικό της Χρυσής Αυγής με τίτλο «Χίτλερ για 1000 Χρόνια» που συντάχθηκε από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αναφέρει τα εξής ανατριχιαστικά: «30 Απριλίου 1945, μια λαμπερή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας κλείνει. Ο Μεγάλος Άντρας του Εικοστού Αιώνα, ο εμψυχωτής και απόστολος της Επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού είναι νεκρός. Χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε, όλοι αυτοί που επίστεψαν στα μεγάλα ιδανικά της Εθνικοσοσιαλιστικής Επαναστάσεως νιώθουν παγωμένοι, νιώθουν διστακτικοί απέναντι στο μέλλον, σε ένα μέλλον χωρίς την παρουσία και την καθοδήγηση Εκείνου
Πιο πρόσφατες τοποθετήσεις
Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών της ΧΑ στη Λαμία το 2011, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «αν ζούσα στη Γερμανία του ’33, θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό». Σε κλειστή συγκέντρωση το Μάρτιο του 2012 είπε ότι: «Εμείς δεν είμαστε Λεπέν, εμείς είμαστε σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες… Είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια για να απελευθερώσουμε τις πατρίδες μας από τον εβραίο που έχει καθίσει στον σβέρκο ολόκληρου του κόσμου»
Για αυτούς που ξέχασαν ή κάνουν πως ξεχνούν
Κατά τη διάρκεια της κατοχής, 80% της προπολεμικής βιομηχανίας καταστράφηκε, το 90% των υποδομών (σιδηρόδρομοι, δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες κτλ), επίσης καταστράφηκαν, ενώ περίπου 800.000 Έλληνες (7,02% – 11,17% του συνολικού πληθυσμού) πεθάναν από κακουχίες, πείνα, εκτελέσεις, πολεμικές επιχειρήσεις κτλ. 1.339 κωμοπόλεις και χωριά, παραδόθηκαν στις φλόγες, η γεωργία και η κτηνοτροφία σχεδόν εκμηδενίστηκαν είτε εξαιτίας καταστροφών, είτε κατασχέσεων για να τραφεί ο στρατός κατοχής.
Οι εθνικοσοσιαλιστές ξεχνούν επίσης πως οι Γερμανοί χώρισαν την Ελλάδα σε 3 ζώνες κατοχής με τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία ουσιαστικά να παραχωρούνται στη Βουλγαρία.
Ο Μεγάλος Λιμός ήταν αποτέλεσμα των λεηλασιών, συστηματικών κατασχέσεων πρώτων υλών και προϊόντων και του βρετανικού αποκλεισμού της χώρας. Φυσικά οι κατοχικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν το θάνατο χιλιάδων Ελλήνων από τη πείνα και τρανή απόδειξη για αυτό είναι οι μαύρη αγορά που στήθηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, με την ανοχή των Ναζί και των ντόπιων δοσίλογων.
Ανάλογη ήταν η στάση τους απέναντι στο τεράστιο πληθωρισμό που εξανέμισε και το τελευταίο ίχνος πλούτου που έμεινε σε ελληνικά χέρια, αλλά και το αναγκαστικό δάνειο για τη συντήρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Μόνο από τη πείνα, ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 300.000 ανθρώπους.
Η άφιξη αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Κρήτη και τη Λήμνο στις αρχές Νοεμβρίου του 1940, έδωσε στον Χίτλερ το αρχικό πρόσχημα για να εισβάλει στη χώρα μας, με σκοπό την αποστέρηση των Βρετανών από τις Μεσογειακές τους βάσεις ώστε να εξαλειφθεί η απειλή για τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές αλλά και να δώσει έμμεση βοήθεια στους Ιταλούς, με την δημιουργία ενός αντιπερισπασμού στις ελληνικές δυνάμεις που μάχονταν στην Ήπειρο. Στις 17 Νοεμβρίου 1940, ο Μεταξάς προτείνει στους Βρετανούς από κοινού επιχείρηση στο αλβανικό μέτωπο για τη δημιουργία ισχυρού συμμαχικού προγεφυρώματος στα Βαλκάνια. Οι Βρετανοί απορρίπτουν το σχέδιο λόγω της εμπλοκής τους στη Β. Αφρική. Τον Ιανουάριο του ’41, η ελληνική πλευρά ζήτησε 9 μεραρχίες από τους Άγγλους, αλλά έλαβε υποσχέσεις μόνο για μια, την οποία τελικά δεν δέχτηκε από φόβο περαιτέρω πρόκλησης των Γερμανών. Η περαιτέρω προέλαση των Γερμανών προς τα νότια Βαλκάνια (1η Μαρτίου είσοδος στη Βουλγαρία με παράλληλη κινητοποίηση βουλγαρικών στρατευμάτων) ωστόσο, οδηγεί στην αποστολή του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στις 2 Μαρτίου 1941, με δύναμη περίπου 60.000 ανδρών, αλλά ελλειπή εξοπλισμένων από βαρέα όπλα και αεροσκάφη. Οι ισχυρισμοί πως οι Ναζί όχι μόνο δεν είχαν σκοπό να πειράξουν την Ελλάδα, αλλά θα τις επέτρεπαν να διατηρήσει τα εδάφη που είχε καταλάβει στην Αλβανία, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των εθνικοσοσιαλιστών, δεδομένου πως ο Μουσολίνι, ο ισχυρότερος εταίρος του Χίτλερ στην Ευρώπη, δεν θα το επέτρεπε ποτέ, ενώ ήδη από το 1939, η Αγγλία είχε δεσμευτεί για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Χίτλερ δεν θα ρίσκαρε μια «ουδέτερη» Ελλάδα τόσο κοντά στις ρουμανικές πετρελαιοπηγές που ήταν ο κύριος προμηθευτής καυσίμων της πολεμικής του μηχανής, ή στο «μαλακό υπογάστριο» της μετέπειτα επιχείρησης Μπαρμπαρόσα εναντίον της ΕΣΣΔ, με κίνδυνο να αφήσει ακάλυπτα τα νότια πλευρά του σε βρετανικές και μετέπειτα αμερικανικές δυνάμεις.
Έλληνες = «υποάριος» λαός
Οι Ναζί δεν θεωρούσαν τους Έλληνες φυλετικά καθαρούς, αλλά τους κατετασσαν στους «υποάριους» λαούς, διότι πίστευαν πως είχαν αναμιχθεί με τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό Μάρκ Μαζάουρ, οι κατοχικές αρχές αποθάρρυναν ή απαγόρευαν τις σχέσεις Γερμανών με Ελληνίδες.
Ο Γερμανός ανθρωπολόγος Χανς Φ. K. Γκάντερ, ένθερμος υποστηρικτής της ναζιστικής ανωτερότητας, γράφει στο βιβλίο του «Τα φυλετικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας» πως από τους Αρχαίους Έλληνες, κυρίως η ανώτερη τάξη ήταν άριας καταγωγής, ενώ οι σημερινοί Έλληνες (του 1940), δεν ήταν απόγονοί τους, προφανώς επηρεασμένος από τον ιστορικό Γιακόμπ Φ. Φαλμεράγιερ που πρώτος είχε την άποψη πως οι Έλληνες της νεότερης εποχής δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά προέρχονται από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Είναι μάλιστα τεκμηριωμένο πως πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί, χρησιμοποιούσαν τη ψευδοϊστορία του Φαλμεράγιερ για να δικαιολογήσουν τις ωμότητες που διέπραξαν (πηγή: Greeks and Barbarians: Essays on the Interactions Between Greeks and Non-Greeks in Antiquity and the Consequences for Eurocentrism).
«Άφεση» αμαρτιών
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ζωές (μάχες, πείνα, εκτελέσεις κτλ) με τους αριθμούς να κυμαίνονται από 507.000 έως 807.000 ψυχές ή 7.02 έως 11.17/100.000 συνολικού πληθυσμού (ανάλογα τη πηγή). Άραγε αν ο Χίτλερ δεν ήταν «φιλέλληνας», πόσοι θα είχαν χαθεί;
Οι Έλληνες νεοναζί, προσπαθούν να δώσουν άφεση αμαρτιών στους Γερμανούς κατακτητές, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εκτέλεσαν 21.000 Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναικόπαιδα), επειδή κάποιοι αποφάσισαν να προβάλουν αντίσταση. Η προσπάθεια εκλογίκευσης μιας τέτοιας πρακτικής ως «καθιερωμένα αντίποινα μιας και ο κατακτητής δεν ξεχωρίζει αντάρτες από τους λοιπούς πολίτες», ξεπερνά κάθε λογική.
Το ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου
Το έργο ζωής του Άγγελου Παπαναστασίου που άφησε πλούτη και θέσεις και γυρνούσε στην κατοχική Αθήνα με την πρώτη κρυφή κάμερα στην ελληνική ιστορία τοποθετημένη σε τενεκέ στο οποίο μοίραζαν συσσίτιο, αποτελεί μοναδική ιστορική παρακαταθήκη. Ο Α. Παπαναστασίου ήταν εκείνη την εποχή δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και με κίνδυνο της ζωής του τράβηξε αυτά τα πλάνα. Το γυρισμένο σε φίλμ 16 χιλιοστών ντοκουμέντο, αποτέλεσε ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης, για τη καταδίκη των Ναζί εγκληματιών.
Πρόκειται για συγκλονιστικές, αταξινόμητες εικόνες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα με σημείο εκκίνησης την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων, τον Απρίλιο του 1941. Ο Άγγελος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια της Κατοχής περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας με ένα τσίγκινο τενεκεδάκι. Εκεί έκρυβε μια κινηματογραφική μηχανή με την οποία κατέγραφε συνεχώς τους στρατιώτες, τη ζωή και την πείνα στην κατακτημένη πρωτεύουσα.
Τα παραπάνω αποσπάσματα των εγχώριων αυτοαποκαλούμενων «εθνικοσοσιαλιστών», δυστυχώς δεν απηχούν την άποψη μόνο μιας μικρής μερίδας περιθωριακών ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ελληνική Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα που όσο και αν προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να αποτινάξει το γεμάτο σε αναφορές παρελθόν του στο ναζισμό, τυγχάνει σοβαρής δημοφιλίας από ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας μας.
Το γεγονός πως εν έτι 2018 υπάρχουν στην Ελλάδα απολογητές του ναζισμού, θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου