Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μακεδονικό: Αυτός είναι ο "Οδικός χάρτης" της συμφωνίας Ελλάδας - Δημοκρατίας της Μακεδονίας


Η συμφωνία που θα μετατρέψει την πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία είναι ακόμη στην αρχή. Υπάρχει ένας “οδικός χάρτης” που προβλέπει τα επόμενα βήματα και αυτά είναι αρκετά.
Η αποδοχή της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία έχει δρόμο ακόμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Πρώτα απ’ όλα η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στη συνέχεια η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από την βουλή των βόρειων γειτόνων μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανάψει το “πράσινο φως” στις 28 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Λίγο μετά η Ελλάδα θα πρέπει να ανάψει “πράσινο φως” για πρόσκληση της Δ.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Και οι δύο προσκλήσεις θα υπόκεινται στην αρχή της αιρεσιμότητας υπό την έννοια ότι η Ελλάδα απαιτεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη Δ.Μακεδονίας για την χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes). Εάν αυτό δεν συμβεί τότε αυτόματα η Ελλάδα ακυρώνει την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.

Επίσης προβλέπεται δημοψήφισμα στη Δ.Μακεδονίας και έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας πριν η συμφωνία κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου