ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι εφαρμόζει η φυσική και πολιτική ηγεσία του στρατού στο ζήτημα της συμμετοχής φαντάρων και στρατιωτικών σε πολιτικές εκδηλώσεις.
Ενώ εξαντλεί την αυστηρότητά της και τιμωρεί παραδειγματικά τη συμμετοχή φαντάρων σε μαζικά εργατικά συλλαλητήρια και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, αντιθέτως εμφανίζεται να εξαντλεί την επιείκειά της προκειμένου να δώσει πλήρη κάλυψη στη συμμετοχή ενώσεων στρατιωτικών στα αναιμικά συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, συμμετοχή που συνιστά ασφαλώς παρέμβαση σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική.
Το ζήτημα δεν είναι τόσο η όποια στάση κράτησαν εν ενεργεία στρατιωτικοί στα συλλαλητήρια, όπως η Ενωση Στρατιωτικών Ηπείρου, που έβγαλε ανακοίνωση στήριξης στο «Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» στις 6 Ιουνίου, καλώντας τους στρατιωτικούς να συμμετάσχουν με την οικογένειά τους, ενώ στην ιστοσελίδα της δημοσιεύει βίντεο με τον χαιρετισμό του προέδρου της Ενωσης από το βήμα του συλλαλητηρίου με εύγλωττη αναφορά στον Παύλο Μελά και φωτογραφίες των μελών του Δ.Σ. να ποζάρουν μαζί με μέλη του Δ.Σ. της «Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων» εν είδει αναμνηστικής φωτογραφίας από το «εντυπωσιακό», όπως το χαρακτηρίζει, συλλαλητήριο, που πάντως δεν ξεπέρασε τα χίλια άτομα και ήταν κατώτερο από τις προσδοκίες των διοργανωτών του.
Το ζήτημα είναι η στάση της ηγεσίας, που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει τελείως άλλα ανακλαστικά.
Εναν μήνα νωρίτερα, η συμμετοχή ένστολου φαντάρου στο συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., του στοίχισε 10 μέρες φυλακή.
Πέντε μέρες φυλακή κόστισε σε άλλο φαντάρο η συμμετοχή του σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, ενώ έχει τιμωρηθεί και τρίτος φαντάρος, που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας.
«Κανένα ζήτημα»
Πηγές του ΓΕΕΘΑ σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τη συμμετοχή της Ενωσης Στρατιωτικών Ηπείρου στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, καθώς πρόκειται για αναγνωρισμένη πρωτοβάθμια ένωση στρατιωτικών, έφεραν πολιτική περιβολή και η εκδήλωση δεν είχε διοργανωθεί από κομματικό φορέα.
Ωστόσο, οι εξηγήσεις αυτές φαντάζουν προσχηματικές, δεδομένου ότι η σύσταση ενώσεων στρατιωτικών επιτρέπεται αυστηρά και μόνο για συνδικαλιστικούς λόγους σχετικά με εργασιακά τους αιτήματα.
Αν η ηγεσία του στρατού έχει αποφασίσει να χαλαρώσει την εφαρμογή του μέτρου, πρέπει ασφαλώς να το κάνει σε κάθε κατεύθυνση, διαφορετικά η στάση της εγείρει ερωτήματα προνομιακής μεταχείρισης ανάλογα με το πολιτικό πρόσημο της εκάστοτε εκδήλωσης.
«Υπάρχει μία ευθεία γραμμή ανάμεσα στις ακροδεξιές φωνές στον χώρο των στρατιωτικών και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, η οποία καλύπτει, ανέχεται και ενθαρρύνει να εκφράζονται αυτές οι φωνές, ενώ καταδικάζει και επιδεικνύει αυταρχισμό προς όσες φωνές στρατιωτικών εκφράζονται ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό. Οι φαντάροι είναι παιδιά του εργαζόμενου λαού και δεν μπορεί παρά να εναντιώνονται σε ασκήσεις καταστολής πλήθους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του ελληνικού στρατού, που τους προετοιμάζει να στραφούν απέναντι στον λεγόμενο εσωτερικό εχθρό, όπως η άσκηση της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Μίκρα Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.http://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου