Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μυστική παράδοση ρωσικού στρατιωτικού υλικού στον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ, τον αισχρό δουλέμπορο

Η ΡΩΣΙΑ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ
Στρατιωτικό υλικό παραδίδει στις δυνάμεις του Στρατηγού Khalifa Haftar στην βόρεια Λιβύη η Μόσχα σύμφωνα με τον Τούρκο spotter Yörük Işık.
Όπως αναφέρει ο Τούρκος spotter το ρωσικό πλοίο Alexander Tkachenko εντοπίστηκε στον Βόσπορο πριν από μερικές ημέρες έμφορτο με τροχαίο στρατιωτικό υλικό όπως φορτηγά GAZ3308 Sadko, ασθενοφόρα και άλλο υλικό. Προορισμός του πλοίου ήταν επίσημα η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όμως όπως αποδείχτηκε το πλοίο κατέληξε σε λιμάνι της Βορείου Λιβύης το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατηγού Khalifa Haftar.
Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το στρατιωτικό υλικό που μετέφερε το πλοίο Alexander Tkachenko στη Λιβύη είναι γεγονός ότι το ταξίδι του ρωσικού πλοίου στην Λιβύη είναι έστω και ανεπίσημα η πρώτη αποστολή στρατιωτικού υλικού της Μόσχας στον ευνοημένο της στη Λιβύη Στρατηγό Khalifa Haftar.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία αποστολή του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov στη Μεσόγειο ο Στρατηγός Khalifa Haftar επισκέφτηκε το πλοίο κατά τον πλού του προς την Βόρεια θάλασσα και είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν μέσω ασφαλής δορυφορικής σύνδεσης. https://www.defence-point.gr

Ο «άνθρωπος της CIA» στη Λιβύη στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ INSIDEOUT BORDERS

Το άστρο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανατέλλει στη Λιβύη και πολλοί πιστεύουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να αναλάβει τα ηνία της κατακερματισμένης χώρας, που αναζητεί εναγωνίως κι άνευ όρων νέο ηγέτη.

Με τους πολέμαρχους και τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους να συνεχίζουν τις εχθροπραξίες στη Μισράτα και την Τρίπολη ο Χαφτάρ καλείται να ενώσει τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ με διαφορετικές επιδιώξεις, πεποιθήσεις και οικονομικά συμφέροντα ενώ δεν αποκλείεται η ανάμιξή του να φέρει αντίθετα αποτελέσματα διαλύοντας τη χώρα, που κινδυνεύει να καταστραφεί τον πολύχρονο, αν και ανομολόγητο, εμφύλιο που ξέσπασε μετά την ανατροπή του Καντάφι, από την στρατιωτική επέμβαση της Δύσης το 2011.

Τον Μάρτιο, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ κατάφερε να απελευθερώσει τη Βεγγάζη και κατευθύνει πλέον τα στρατεύματά του προς τη Σύρτη στη δυτική Λιβύη, όπου το ισλαμικό κράτος έχει τον έλεγχο, εδώ και δύο χρόνια.

Στα δυτικά της Σύρτης και τα χωριά που βρίσκονται εκεί, διεξάγονται ήδη μάχες ανάμεσα στον στρατό του Χαφτάρ και τους τζιχαντιστές του ISIS.

Διακηρυγμένος στόχος του Χαφτάρ είναι να απελευθερώσει τη Λιβύη από το ISIS και σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η ανακατάληψη της Σύρτης και ακολουθεί η Μισράτα στον δρόμο προς την Τρίπολη, όπου σταθμεύει πάνοπλη η τοπική πολιτοφυλακή, που μάχεται τον στρατηγό, τον οποίο καταγγέλλει ως πραξικοπηματία και επίδοξο δικτάτορα.

Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος που έμεινε στο παρασκήνιο της πολιτικής σκηνής τα τελευταία 40 χρόνια, στην αρχή ως πιστός στον Καντάφι και στη συνέχεια ως ορκισμένος εχθρός του;

Γεννημένος σε μια μεγάλη φυλή που ανήκε στην ακόμη μεγαλύτερη φυλή Αλ-Φιρχάν, κυρίαρχη τόσο στην Αζνταμπίγια όσο και τη Σύρτη ο Χαφτάρ ως νεαρός αξιωματικός, μπήκε από νωρίς στο εμπνευσμένο από τον Νάσερ κίνημα των Ελεύθερων Ενωτικών Αξιωματικών, που είχε ιδρύσει ο Καντάφι τη δεκαετία του 60 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του βασιλιά της Λιβύης Ίντρις τον Σεπτέμβριο του 1969 και την ανάληψη της εξουσίας από τον 27χρονο τότε συνταγματάρχη Μοαμάρ Καντάφι.

Ο Χαφτάρ έλαβε το βαθμό του συνταγματάρχη το 1986 και έγινε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο με το Τσαντ.

Συνελήφθη το 1987 όταν κατέλαβαν τη βάση του δυνάμεις του Τσαντ με τον Καντάφι να αρνείται ότι στρατεύματα του μπήκαν μέσα στη γειτονική με τη Λιβύη χώρα και να αποκηρύσσει τον Χαφτάρ, αφήνοντάς τον αιχμάλωτο μαζί με 300 άνδρες του.


(Πρώτος από αριστερά ο Χαφτάρ είναι ο μόνος αξιωματικός που δεν χειροκροτεί τον Καντάφι που βρίσκεται στο βήμα στις αρχές της δεκαετίας του 70)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ήδη επιχειρήσει πολλές φορές να ανατρέψουν τον Καντάφι από την εξουσία – βομβάρδισαν ακόμη και την κατοικία του τον Απρίλιο του 1986- διέσωσαν τον Χαφτάρ με την ελπίδα να τον χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για να διώξουν ευκολότερα τον Καντάφι, εκ των έσω.

Παράλληλα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του από τη φυλακή του Τσαντ, ο Χαφτάρ κλήθηκε να προσχωρήσει στην νεοσύστατη ομάδα της αντιπολίτευσης, «το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης», η οποία απολάμβανε την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

Ο Χαφτάρ εντάχθηκε στο Μέτωπο και πέταξε στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκεπτόμενος πάραυτα την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) με σκοπό την εκδίωξη του Καντάφι από την εξουσία.

Η CIA του εξασφάλισε μία άνετη διαβίωση στη Βιρτζίνια κοντά στα κεντρικά της γραφεία και το αρχηγείο της έως το 2011. Προφανώς, έγινε και πολίτης των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τα όσα χρωστούσε εναντίον του Καντάφι.

Υποτίθεται ότι έγινε ο άνθρωπος της CIA εναντίον του Καντάφι και διατήρησε τους δεσμούς του με τις ομάδες της αντιπολίτευσης στην εξορία όπως και με την οργανωμένη στρατιωτική αντιπολίτευση, που δρούσε στη Λιβύη.


Αισθανόμενος ότι η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει επέστρεψε στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2011 και ενώθηκε με τους αντάρτες κατά του Καντάφι εξασφαλίζοντας την από αέρος στήριξη του ΝΑΤΟ στις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

Τα ίχνη του χάνονται έκτοτε για να εμφανιστεί και πάλι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν από την τηλεόραση κάνει δηλώσεις που μοιάζουν με ανακοινώσεις στρατιωτικού ηγέτη έτοιμου να αναλάβει την εξουσία.

Ο Χαφτάρ καταφέρνει να πάρει με το μέρος του την κυβέρνηση που εδρεύει στο Τομπρούκ καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην πρωτεύουσα Τρίπολη, και αναλαμβάνει με τη δική της εξουσιοδότηση και έγκριση τη διοίκηση του λιβυκού στρατού τον Μάρτιο του 2015.

Αφού απέκτησε πολιτική και στρατιωτική νομιμότητα, ο Χαφτάρ επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των ισλαμιστών της Βεγγάζης, αν και με μικρή αρχική επιτυχία, κατορθώνει εντέλει να τους νικήσει και να απελευθερώσει την πόλη, που είναι δεύτερη σε μέγεθος και σημαντικό λιμάνι της χώρας.

Οι Λίβυοι αξιωματικοί ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στον στρατηγό αμφιβάλλοντας για τα κίνητρά του, ωστόσο, αυτό άλλαξε στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 όπου συνομολογήθηκε μία άτυπη «συμφωνία κυρίων» για την επιστροφή των εξόριστων στρατιωτικών και την παροχή τεχνογνωσίας και την επιστράτευση τεχνικών συντήρησης πολεμικών αεροσκαφών.

Η συμφωνία περιελάμβανε την άνευ όρων επιστροφή κάθε πρώην υπάλληλου ή αξιωματικού του στρατού στη Λιβύη, χωρίς να ασκηθούν διώξεις ή να απειληθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Μετά και τη συμφωνία με τους στρατιωτικούς όλοι περιμένουν ο στρατηγός Χαφτάρ να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς η κυριαρχία του στην ανατολική Λιβύη είναι δεδομένη και αναμένεται με κάθε τρόπο να επιχειρήσει να επεκτείνει τον ηγετικό του ρόλο και στα δυτικά της χώρας, ώστε σύντομα να αναλάβει τα ηνία και το δύσκολο καθήκον της επανένωσης.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές μιλούν ήδη για τον νέο «Αλ Σίσι» της Λιβύης και πάλι δια χειρός CIA, made in the USA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου