Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 θα τερματιστεί αύριο Πέμπτη, με τους αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο να υποστηρίζουν ότι ήδη διαθέτει σαρωτικές εξουσίες για τη φίμωση των διαφωνούντων.
Μετά την επιβολή του μέτρου, περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους και 77.000 άνθρωποι με φερόμενους δεσμούς με το αποπειραθέν πραξικόπημα διώκονται, σε μια καταστολή που επικρίνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι τονίζουν ότι λίγα θα αλλάξουν από απόψε τα μεσάνυκτα, όταν η τελευταία τρίμηνη παράταση του μέτρου θα λήξει. Οι νέες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες, οι οποίες η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποτρέψουν «μια διακοπή στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία» θα συζητηθούν αύριο στο κοινοβούλιο.
Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη.
Επίσης επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες. Επίσης διευρύνει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.
«Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η λήξη της μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι: «η πιο ανυποχώρητη και αποφασιστική μάχη ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, ειδικά ενάντια στην FETO, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».
Πρόστιμο στον αρχηγό της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα πρόστιμο επιβλήθηκε στον ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας για δυσφήμιση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του αναφορικά με ισχυρισμούς για μεταφορά χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας τον περασμένο Νοέμβριο ότι η οικογένειά του «δεν έχει στείλει ούτε δεκάρα στο εξωτερικό». Αξιωματούχοι στην προεδρία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.
Ο πρόεδρος, που επανεξελέγη πριν από τρεις εβδομάδες και ανέλαβε νέες διευρυμένες εκτελεστικές δυνάμεις, είχε δεσμευθεί να φέρει τον Κιλιτσντάρογλου ενώπιον της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι θα «πληρώσει το τίμημα».
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει έκτοτε κληθεί έκτοτε να καταβάλει αποζημίωση στο Ερντογάν σε πολλές υποθέσεις, αλλά η σημερινή δικαστική απόφαση, που διατάσσει την πληρωμή 359.000 λιρών (75.000 δολαρίων) στον πρόεδρο και το περιβάλλον του, είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσό.
Την ίδια ώρα, οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου αφού ανήρτησε γελοιογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το πρόσωπο του Ερντογάν είχε σχεδιαστεί πάνω σε διάφορα ζώα, με τη λεζάντα «Χώρα του Ταγίπ», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου και 72 ακόμα βουλευτών του CHP που είχαν αναδημοσιεύσει το σκίτσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η προσβολή του προέδρου είναι αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως τέσσερα έτη στην Τουρκία και οι δικηγόροι του Ερντογάν έχουν καταθέσει πάνω από 1.800 αγωγές σε βάρος πολιτών για τέτοιες κατηγορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου